Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το «λουκέτο» στα «Ελληνικά Γράμματα»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων» και τις απολύσεις των εργαζομένων πραγματοποίησαν το απόγευμα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης.
Στην Αθήνα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το Μέγαρο Μουσικής προς τα γραφεία του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80), όπου βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα.
Στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των εφημερίδων Βήμα και Νέα στην Αγίας Σοφίας & Μητροπόλεως.
Οι εργαζόμενοι των "Ελληνικών Γραμμάτων", στη γενική συνέλευση της προηγούμενης Πέμπτης αποφάσισαν επίσης ομόφωνα να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. και να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί εκεί η τριμερής συνάντηση. Παράλληλα καλούν το σύνολο του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων, τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας αλλά και κάθε πολίτη να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους του εκδοτικού οίκου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Απασχόλησης επισημαίνει ότι με το λουκέτο του ΔΟΛ στα "Ελληνικά Γράμματα" "ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων(συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.)".
Με το δεδομένο ότι "η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται τώρα στον εκδοτικό οίκο "Ελληνικά Γράμματα" είναι ο προπομπός της πλήρους απορρύθμισής τους σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του βιβλίου και του πολιτισμού" και παράλληλα "επειδή είναι παράλογο και καταφανώς άδικο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση για την οποία είναι υπεύθυνοι άλλοι" και "επειδή η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση παίρνοντας μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από την ασυδοσία των επιχειρήσεων" ο κ. Λαφαζάνης ερωτά τον υπουργό ποιες είναι οι "κατάλληλες πρωτοβουλίες που θα λάβει προκειμένου να ανακαλέσει ο ΔΟΛ την απόφασή του, για κλείσιμο της θυγατρικής του 'Ελληνικά Γράμματα', ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο 100 εργαζόμενοι σ' αυτή. Αν ναι, ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες αυτές; Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα 'Ελληνικά Γράμματα' και να εκπληρωθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας;" και τέλος "με ποιο τρόπο σκοπεύει να εμποδίσει στο μέλλον παρόμοιες κινήσεις σε βάρος των εργαζομένων της χώρας από άλλες επιχειρήσεις του χώρου;".
Mε καθυστέρηση αρκετών ημερών, η Εταιρεία Συγγραφέων τοποθετείται στην απόφαση του ΔΟΛ να βάλει λουκέτο στα "Ελληνικά Γράμματα". Στην ανακοίνωσή της "αποδοκιμάζει την απόφαση της διοίκησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη να διακόψει τη λειτουργία του εκδοτικού οίκου 'Ελληνικά Γράμματα' που θα έχει ως άμεση συνέπεια 95 συμπολίτες μας να χάσουν τη δουλειά τους και πολλοί ακόμη, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές κ.ά. να βρεθούν εργασιακά μετέωροι και ηθικά απαξιωμένοι". Παράλληλα επισημαίνει ότι "οι μεγάλοι και ιστορικοί εκδοτικοί οίκοι, όσα προβλήματα κι αν έχουν, δεν πρέπει να εξωθούνται στο 'λουκέτο' με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κάποια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσής τους".
Όπως είναι ήδη γνωστό, την Πέμπτη ξεκινούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης στον εκδοτικό οίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...