Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Οι εκδότες σε αναζήτηση στρατηγικής για τον Τύπο


Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ
Μετά από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας δέκα και πλέον ετών, οι Εκδότες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν από κοινού και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Η ανάγκη αυτή εμφανίζεται σήμερα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καθώς τα χρέη και τα ελλείμματα των επιχειρήσεων Τύπου, πιέζουν σε εξοντωτικό βαθμό, δεδομένου ότι οι πωλήσεις έχουν πιάσει ιστορικό χαμηλό της μεταπολίτευσης, ενώ και τα έσοδα από διαφημιστικές καταχωρήσεις μειώνονται ήδη εδώ και ενάμισι χρόνο. Την ίδια ώρα, εφημερίδες "νέου τύπου" και εκτός του παραδοσιακού εκδοτικού "συστήματος", όπως ιδίως το "Πρώτο Θέμα" (αν και ιδιοκτησιακά ελέγχεται από την οικογένεια Μπόμπολα) ή η "Real", αποσπούν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αναγνωστών και διαφημιστικών καταχωρίσεων από την "χρυσή" κυριακάτικη αγορά -ενίοτε μάλιστα τείνουν να ορίζουν και την πολιτική ατζέντα- πιέζοντας ταυτοχρόνως για όλο και ακριβότερες "προσφορές" και ένθετα, που εξουθενώνουν ακόμα και τους πιο κραταιούς των παλαιών εκδοτών.


Πρώτο βήμα, η ανασυγκρότηση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), μετά την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό τον Δ. Καλοφωλιά.
Η Γενική Συνέλευση των εκδοτών-μελών της ΕΙΗΕΑ (25 ιδιοκτήτες/ μέλη ημερήσιων εφημερίδων), που έχει οριστεί για τη Δευτέρα το μεσημέρι, είναι η κρισιμότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς θα χαράξει τη στρατηγική για τα επόμενα χρόνια: είτε θα εκπονήσει μια στρατηγική ενεργό, δυναμική, που θα διεκδικήσει για τον Τύπο τον ρόλο που δικαιούται στο μιντιακό πεδίο και στην κοινωνία, είτε θα συνεχίσει στη λογική της εσωστρέφειας και των ατομικών διευθετήσεων.
Η Γενική Συνέλευση θα εκλέξει νέο Δ.Σ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλοι εκδότες συμφώνησαν να αποχωρήσουν οι ίδιοι και να δώσουν τη θέση τους στην επόμενη γενιά. Αν και ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος για τις αποφάσεις ενός συλλογικού οργάνου, εκτιμάται ότι πρόεδρος θα εκλεγεί ο Σταύρος Ψυχάρης.


Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μάνια Τεγοπούλου, που είχε εκδηλώσει την πρόθεση να αποχωρήσει από την ΕΙΗΕΑ, δείχνει να αποδέχεται το σχέδιο, όπως πιθανότατα και ο Φώτης Μπόμπολας, όμως άγνωστη παραμένει ακόμα η στάση της οικογένειας Αλαφούζου, που απέχει από την Ένωση εδώ και ενάμιση χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη Συνέλευση.
Σύμφωνα με την πρόταση του απερχόμενου προέδρου, Δ. Καλοφωλιά, η Γενική Συνέλευση των εκδοτών θα ασχοληθεί επίσης με τα οικονομικά της ΕΙΗΕΑ: (α) το λειτουργικό κόστος: Από 1,8 εκ. ευρώ τον χρόνο σήμερα, στόχος είναι να μειωθεί στις 600.000 ευρώ (β) την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς των μελών, σε συνάρτηση με τις πωλήσεις, τη διαφήμιση και τις συνδρομές. Ενδεχομένως έσοδα μπορούν να αναζητηθούν και από άλλες πηγές, το αγγελιόσημο, το Internet και τις αφίσες, σύμφωνα και με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες. (γ) τη σύναψη δανείου, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αποζημιώσεις για το προσωπικό που θα απομακρυνθεί, και στη συνέχεια τη δημιουργία των όρων για την εκ νέου λειτουργία της Ένωσης.
Με εισήγησή του ο απερχόμενος πρόεδρο της Ένωσης θέτει ως προτεραιότητες τη συνεργασία του Τύπου με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, την προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας, τη συνεργασία με τη διαφήμιση (ΕΔΕΕ), νέα βάση συνεργασίας με την κυβέρνηση για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, μηχανοργάνωση της κυκλοφορίας και αξιοποίηση του Internet, προς όφελος όλου του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά