Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Πρόταση πλήρους ανατροπής ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας


Τη συνολική ουσιαστικά αλλαγή των διατάξεων της ισχύουσας ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας ζητεί το ΕΣΡ στην πρόταση που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής -έπειτα από σχετικό αίτημα που του είχε γίνει κατά την τελευταία παρουσία των μελών της ανεξάρτητης αρχής στη Βουλή- καθώς και στον υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ιωάν. Ραγκούση.
Συγκεκριμένα στις 159 σελίδες που συνέταξε η Επιτροπή των Νομικών της ανεξάρτητης αρχής, της οποίας προΐστατο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Νέστωρ Κουράκης, ζητείται η αλλαγή του 75% (περίπου) των διατάξεων των νόμων που τα τελευταία 20 χρόνια αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το χώρο της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και τον οποίο δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά και στις υπό θέσπιση διατάξεις, όπως η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2007/65/ΕΚ για τις υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων -για την οποία η σχετική δεσμευτική προθεσμία υπενθυμίζεται ότι εξέπνευσε τον περασμένο Δεκέμβριο- ζητείται η τροποποίηση του σχεδίου ενσωμάτωσής της, πράγμα που εάν γίνει, θα μεταθέσει ακόμα περισσότερο την ήδη καθυστερημένη προσαρμογή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό μοντέλο για τα ΜΜΕ.
Θέσεις και αιτήματα
Οι εργασίες της Επιτροπής του ΕΣΡ άρχισαν τον Ιούλιο του 2009 με στόχο να καταγραφούν οι ανενεργές διατάξεις.
Ειδικότερα, η Επιτροπή του ΕΣΡ (στην οποία εκτός από τον κ. Κουράκη συμμετείχαν και οι νομικοί Πέρσα Λαμπροπούλου, Αλ. Οικονόμου, Γ. Αναγνωσταράς, και Ν. Αγγελής) ζητεί την κατάργηση του Ν. 2328/95 (νόμος Βενιζέλου για την ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση) καθώς και των προεδρικών διαταγμάτων που εξεδόθησαν κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεών του και την εκ νέου ρύθμιση των ζητημάτων που δεν καλύπτονται ή δεν καλύπτονται επαρκώς από τις διατάξεις του Ν. 3592/07 (για τη συγκέντρωση).
Παράλληλα, ζητείται η συμπλήρωση αλλά και η τροποποίηση των διατάξεων του προαναφερθέντος Ν. 3596/07 και ιδίως των διατάξεων εκείνων που ρυθμίζουν την ψηφιακή μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου ή τη μετάδοση μέσω ευρυζωνικών δικτύων.
Επίσης ζητείται η κατάργηση -ή διαφορετικά η τροποποίηση- του Ν. 2644/98 (για την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών) και η ένταξη στο Ν. 3592/07 των σχετικών με τη συνδρομητική τηλεόραση ρυθμίσεων, μετά βέβαια από την εναρμόνισή τους με εκείνες που αφορούν στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Η Επιτροπή ζητεί την πλήρη κατάργηση του Ν. 3310/05 (του νόμου για το βασικό μέτοχο) του οποίου οι διατάξεις όπως τονίζεται πέραν των σοβαρών νομοτεχνικών προβλημάτων έχουν περιπέσει σε αχρησία, ενώ για τον ίδιο λόγο ζητείται η τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 3603/07 (δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων) με τη ρητή κατάργηση (ήδη κατηργημένων) αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ίδιου του Συμβουλίου ζητείται η εκ νέου ρύθμιση των αρμοδιοτήτων του οι οποίες διατυπώνονται στο Ν. 2863/00 (οργάνωση ΕΣΡ) και η ενίσχυση του κανονιστικού του ρόλου.
Επίσης, και όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το ΕΣΡ ζητεί την τροποποίηση των διατάξεων της Οδηγίας 2007/65/ΕΚ που θα ρυθμίζει τη διαφήμιση, αλλά και τις γραμμικές και μη γραμμικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες.   ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά