Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Βροχή 900 προτάσεων στην ΕΡΤ

«Παραγωγός κατέθεσε έξι προτάσεις µε το ίδιο κοστολόγιο. Στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν ένα σίριαλ να κοστολογείται όσο και ένα τοκ σόου, η απάντηση ήταν:
«Ελα µωρέ τώρα, αφού µία θα µου εγκρίνετε»».
Η µαρτυρία στελέχους της ΕΡΤ καταδεικνύει την αντίληψη για την κρατική ραδιοτηλεόραση
Αν και είναι σε δεινή  και οικονοµικά  θέση η ΕΡΤ αντιµετωπίζεται, όπως λένε στελέχη της, σαν µαγαζάκι µε τη λογική του βολέµατος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι προτάσεις για τηλεοπτικές παραγωγές πέφτουν βροχή. Φέτος έφθασαν τις 900, από τις οποίες όµως τελικά το πολύ να εξεταστούν 70 πιο επισταµένως, ως αξιοποιήσιµες (ανεξάρτητα από το αν θα εγκριθούν τελικά).

Η ΕΡΤ στις αρχές του χρόνου έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραµµάτων και επαγγελµατίες του χώρου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη νέα σεζόν. Το διάστηµα από τα µέσα Ιανουαρίου έως τα µέσα Μαρτίου, οπότε και έληξε η προθεσµία, υποβλήθηκαν εννέα εκατοντάδες προτάσεις. Το γεγονός όµως ότι από αυτές «αξίζουν και πληρούν τις προϋποθέσεις µερικές δεκάδες» είναι ακόµη µία ένδειξη για τον τρόπο που κάποιοι εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν την κρατική ραδιοτηλεόραση. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ούτε κατ ευφηµισµόν παραγωγοί αλλά υπέβαλαν προτάσεις και περιµένουν ότι θα εγκριθούν».

Αρκετές ήταν οι προτάσεις που απορρίφθηκαν γιατί είχαν ελλιπείς φακέλους. Για παράδειγµα στα γραφεία της ΕΡΤ στη Μεσογείων κατέφθασαν φάκελοι µε προτάσεις για σίριαλ που είχαν κείµενο για ένα επεισόδιο  ενώ έπρεπε να υπάρχουν σύνοψη της ιστορίας, σενάρια για δύο επεισόδια και προτεινόµενοι συντελεστές (σκηνοθέτης, ηθοποιοί κ.λπ.) όπως ορίζεται σαφώς  και δεν είχαν προϋπολογισµό κόστους.

Παράλληλα καταγράφηκε κατάθεση ίδιων προτάσεων και στις δύο γενικές διευθύνσεις της τηλεόρασης  ΕΤ1 και ΝΕΤ  γεγονός που «δηλώνει την αµφιβολία του κόσµου για το τι συµβαίνει στην ΕΡΤ. Πιστεύουν δηλαδή ότι «δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά» και µε αυτό το σκεπτικό υποβάλλουν την ίδια πρόταση δύο φορές, ποντάροντας προφανώς στο 50-50. Θεωρούν δηλαδή πως στην περίπτωση που η πρότασή του απορριφθεί από τη γενική διεύθυνση της ΕΤ1, να εγκριθεί από τη ΝΕΤ». Ωστόσο επιτελικό στέλεχος της ΕΡΤ έλεγε πως σε προτάσεις ιδίως ενηµερωτικών εκποµπών, τα όρια µεταξύ ψυχαγωγίας και ενηµέρωσης είναι δυσδιάκριτα και κατά συνέπεια παρατηρούνται και περιπτώσεις διπλής υποβολής.

Η αντίληψη που έχουν ορισµένοι για τα κρατικά κανάλια υποδηλώνεται και από τη συµπεριφορά τους. «Ανθρωποι γνωστής εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών ήρθαν στις 14 Μαρτίου το µεσηµέρι, καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προτάσεων, κουβαλώντας δύο σάκους µε φακέλους για περίπου 50 προτάσεις. Με άλλα λόγια, ήρθαν στο πάρα πέντε, αν και είναι γνωστό κάθε χρόνο πότε κατατίθενται προτάσεις» έλεγε διοικητικός υπάλληλος της ΕΡΤ. «Μας έφεραν ό,τι είχε ξεµείνει στα ντουλάπια τους». Υπάρχουν βεβαίως και τα «ψαρωτικά» τηλεφωνήµατα. Επιτελικό στέλεχος της ΕΡΤ διηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του µε επαγγελµατία του τηλεοπτικού χώρου, ο οποίος του υπογράµµιζε την επαφή του µε κυβερνητικό στέλεχος: «Γεια σας. Σας τηλεφωνώ διότι χθες το βράδυ βρεθήκαµε σε µια εκδήλωση µε τον υπουργό και κουβεντιάζαµε τα της ΕΡΤ και για την πρόταση που κατατέθηκε και µε αφορµή τη χθεσινή συνάντηση σας πήρα για να µάθω τι έχει γίνει».

«Ο συγκεκριµένος άνθρωπος ήξερε πως η πρόταση που κατέθεσε ήταν ελλιπής και γι αυτό ανέφερε το όνοµα του πολιτικού. Αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Ξέρουµε ποιοι είναι οι επαγγελµατίες, ποιοι έρχονται µε σοβαρές προθέσεις και γνωρίζουµε εκείνους που έρχονται µε αέρα χάρη σε ξένες πλάτες».

Από την προηγούµενη διοίκηση είχε εγκριθεί πρόταση για ντοκιµαντέρ - προσωπογραφία µε κόστος 100.000

ευρώ. «Επρόκειτο για συµπαραγωγή, µε τη συµµετοχή της ΕΡΤ να ανέρχεται στα 50.000 ευρώ. Επειδή όµως η εκποµπή δεν παραδόθηκε εγκαίρως δεν µεταδόθηκε». Ωστόσο άνθρωποι από το καθ ύλην αρµόδιο τµήµα και διοικητικά στελέχη είδαν το υλικό και διαπίστωσαν πως ήταν υπερτιµηµένο. «Κάναµε ανακοστολόγηση µειώνοντας το κόστος στα 45.000 ευρώ και κατ επέκταση τη συµµετοχή της ΕΡΤ στα 20.000 ευρώ.

Αρχικώς ο παραγωγός εξεπλάγη, όµως δεν αντέδρασε και τελικά δέχθηκε τη µείωση».

Στο πλαίσιο της περιστολής εξόδων, µεταξύ των άλλων µειώθηκε  ενηµέρωναν από την ΕΡΤ  το κόστος της εκποµπής «Ταξιδεύοντας» κατά ένα πέµπτο. «Δηλαδή από τα 25.000 ευρώ το κόστος της διαµορφώθηκε στα 20.000 ευρώ».

Από την ΕΡΤ τόνιζαν πως η παρουσιάστρια της εκποµπής και βουλευτής πια Μάγια Τσόκλη έχει  ακριβώς λόγω της νέας ιδιότητάς της – «συµβολική αµοιβή 500 ευρώ»...


Από την προηγούµενη διοίκηση είχε εγκριθεί πρόταση ντοκιµαντέρ -προσωπογραφία µε κόστος 100.000 ευρώ

Ζητούν εκποµπές ακόµη και µόνιµοι υπάλληλοι!

Σε περίπου 20 προτάσεις για τηλεοπτικές εκποµπές, µεταξύ των συντελεστών εντοπίστηκαν µόνιµοι υπάλληλοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ανάµεσά τους και µία πρόταση για µουσική εκποµπή.

«Ηταν καλή πρόταση όµως στους συντελεστές ήταν και εργαζόµενη της ΕΡΤ. Η πρόταση απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχε και πρόταση για ενηµερωτική πολιτική εκποµπή, της οποίας σκηνοθέτης ήταν επίσης µόνιµος υπάλληλος της ΕΡΤ». Το ίδιο ίσχυσε, όπως υποστήριζαν από την ΕΡΤ, σε κάθε άλλη πρόταση στους συντελεστές της οποίας εµφανίζονταν εργαζόµενοι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

«Στο κοστολόγιο προτάσεων συµπεριλαµβάνονταν µόνιµοι υπάλληλοι της ΕΡΤ ως συνεργάτες αλλά είδαµε και περιπτώσεις στις οποίες, αν και εµφανίζονταν ως συνεργάτες εργαζόµενοι της ΕΡΤ, εντούτοις δε υπήρχαν στο κοστολόγιο. Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις απορρίπτονται. Είναι κανόνας και θέµα τιµής».

Πώς όµως διασφαλίζεται ότι µόνιµος εργαζόµενος της ΕΡΤ αποκλείεται να έχει παράλληλη απασχόληση µε αυτόν τον τρόπο; Για να πληρωθεί τιµολόγιο από την ΕΡΤ, εξηγούσε στέλεχός της, θα πρέπει η εταιρεία παραγωγής να προσκοµίσει τα απαραίτητα παραστατικά του ΙΚΑ και επεσήµανε πως «χωρίς αυτά κανένας δεν πληρώνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά