Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ορθή κατανομή του ψηφιακού μερίσματος ζητούν οι δημόσιοι ρ/τ σταθμοί στην Ε.Ε.

European Broadcasting UnionImage via Wikipedia
Ορθή κατανομή του ψηφιακού μερίσματος ζήτησε με επιστολή της προς την Ευρωπαία Επίτροπο Νέλυ Κρους η EBU (European Broadcasting Union) επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στους broadcasters προτεραιότητα, όσον αφορά το ζήτημα αυτό.
Ειδικότερα η Ένωση που εκπροσωπεί τους Δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης, ζήτησε από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο για την ψηφιακή ατζέντα να επανεξετάσει το ενδεχόμενο το ψηφιακό μέρισμα να περάσει σε εταιρείες τρίτες με το χώρο του broadcasting, θέση από την οποία βεβαίως -παραδόξως-, η ΕΡΤ επίσης μέλος της EBU, φαίνεται να «παίρνει αποστάσεις» προβάλλοντας ένα δικό της σενάριο.
Την ίδια ώρα οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανευρωπαϊκά ζητούν ίσους όρους διεκδίκησης των αναλογικών συχνοτήτων, ενώ στην Ελλάδα ζητούν επιπλέον το αυτονόητο, πριν δηλαδή από οποιαδήποτε κίνηση αλλάξει το περιβάλλον λειτουργίας τους, να υπάρξει πρώτα αδειοδότησή τους.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Την ίδια ώρα στη χώρα μας, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την πίεσή τους προς την κυβέρνηση για μοιρασιά των ψηφιακών συχνοτήτων σε μια προσπάθεια βεβαίως να μειώσουν το κόστος της παροχής των υπηρεσιών τους.
Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και η μείωση των μεγάλων κερδών, ακόμα και των εύρωστων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας -που επίσης εκμεταλλεύονται άλλες συχνότητες επί σειρά ετών με τίμημα που καθορίστηκε σε δραχμές στη δεκαετία του '90- ωθούν στο να διατυπώνεται το αίτημα της «αμέσου απελευθέρωσης του φάσματος συχνοτήτων», με το επιχείρημα ότι θα γίνουν «νέες επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», όπως υπενθυμίζεται, είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια και με το 3G, το οποίο σήμερα δυσκολεύεται να βρει κανείς ακόμα και στο κέντρο των Αθηνών, αφού το πρόγραμμα επέκτασής του «λόγω κόστους» κινείται βραδέως.
Το κέρδος από τη μείωση του κόστους και δευτερευόντως -ενδεχομένως- η ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση έχουν καταστήσει το μερίδιο των συχνοτήτων που θα προκύψει από την ψηφιοποίηση του σήματος -γνωστό και ως ψηφιακό μέρισμα- σε πεδίο διαβουλεύσεων σε όλη την Ευρώπη.
Το σημερινό status
Τις συχνότητες στο σημερινό αναλογικό περιβάλλον χρησιμοποιούν καταβάλλοντας υψηλό ετήσιο τίμημα -2% επί των ακαθαρίστων- οι τηλεοπτικοί σταθμοί των οποίων βεβαίως ο ρόλος επισημαίνεται ότι δεν έχει αποκλειστικό σκοπό το κέρδος των επιχειρήσεων που τους διαχειρίζονται αφού μεταξύ άλλων είναι επιφορτισμένοι και με το έργο της ενημέρωσης των πολιτών και ως εκ τούτου και με τη συμμετοχή στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να πάει το ψηφιακό μέρισμα στους -όποιους- δικαιούχους, με ταχείς ρυθμούς, αφού βεβαίως πρώτα δοθούν άδειες λειτουργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, για να μην επαναληφθεί και στην ψηφιακή η αναρχία των τελευταίων 20 ετών στο αναλογικό πεδίο.
Αν η πολιτεία προχωρήσει άμεσα στο μοίρασμα συχνοτήτων δεσμεύοντάς τες επί μακρόν, χωρίς να διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο κέρδος της πρώτα απ' όλα και την ομαλή λειτουργία των αγορών (τηλεοπτικών και άλλων) παράλληλα, θα αποκομίσει στην καλύτερη περίπτωση (βάσει μελετών με ιδεατές συνθήκες) ένα όφελος της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.
Σ.Ι.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά