Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Αναγκαία η ρύθμιση για την ψηφιακή τηλεοπτική αγορά

Νέα δεδομένα με ταχείς ρυθμούς δημιουργούνται στην αγορά της παροχής ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται να παρακολουθούν απλώς τις εξελίξεις τουλάχιστον όσον αφορά στο θεσμικό κομμάτι.
Οι έξι μήνες που πέρασαν από την εκπνοή της δεσμευτικής προθεσμίας για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για τα τηλεοπτικά, αλλά και η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης από την πλευρά της Ε.Ε. μόλις λίγες εβδομάδες πριν προς τη χώρα μας για το θέμα αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για τη θέσπιση του απαραίτητου νομικού πλαισίου.
Πρώτα απ' όλα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς στον ευρύτερο τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης. Εκτός από τις ρυθμίσεις για τη διαφήμιση, η αναθεωρημένη οδηγία θέτει το πλαίσιο για την παροχή των γραμμικών (παροχή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος συνεχούς ροής, όπως αυτό των παραδοσιακών ραδιοτηλεοπτικών μέσων) και μη γραμμικών (περιεχόμενο διαθέσιμο κατ' απαίτηση) τηλεοπτικών υπηρεσιών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, πράγμα που στην παρούσα φάση κρίνεται αναγκαίο κυρίως για την τηλεοπτική βιομηχανία προκειμένου να μη δημιουργηθούν καταστάσεις μονοπωλίων και κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης.
Πάροχοι υπηρεσιών
Ειδικότερα, πανευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα των παράλληλων δραστηριοτήτων κυρίως παρόχων δορυφορικών υπηρεσιών και στις αγορές της επίγειας ψηφιακής, καθώς και της τηλεόρασης του Διαδικτύου (IPTV ή WebTV).
Ειδικότερα, εκφράζονται ενστάσεις από την πλευρά παραδοσιακών παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου -οι οποίες για τις περιπτώσεις κάποιων χωρών όπως η Ιταλία προωθούνται και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- σχετικά με την παράλληλη δραστηριοποίηση εταιρειών στο χώρο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και της διαδικτυακής τηλεόρασης, την ίδια ώρα που οι ίδιες εταιρείες λειτουργούν υπό καθεστώς μονοπωλίου στην αγορά της δορυφορικής.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι δημιουργούνται συνθήκες κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης από εταιρείες οι οποίες, ενώ κατέχουν το 100% της δορυφορικής τηλεοπτικής αγοράς, την ίδια ώρα διεκδικούν μερίδιο και από την επίγεια ψηφιακή, αλλά και τη διαδικτυακή τηλεόραση, πράγμα το οποίο τους εξασφαλίσει μερίδιο από τις ψηφιακές τηλεοπτικές δραστηριότητες μεγαλύτερο του 50% της αγοράς σε κάποιες περιπτώσεις.
Το θέμα αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο ολοένα και πιο έντονα στους αμέσως προσεχείς μήνες, όσο η επέκταση της επίγειας ψηφιακής θα γίνεται μεγαλύτερη και η διείσδυση της τηλεόρασης του Διαδικτύου υψηλότερη.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας η κατάσταση στο ευρύτερο περιβάλλον της ψηφιακής τηλεόρασης βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αφού οι επίγειες τηλεοπτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο. Παρά ταύτα ενδέχεται στον τομέα να υπάρξουν εξελίξεις, αφού κάποιοι φορείς της πολιτείας, προχωρώντας ταχύτερα απ' ό,τι η κυβέρνηση στο θεσμικό επίπεδο, προωθούν με ταχείς ρυθμούς το θέμα του ψηφιακού φάσματος, το οποίο ωστόσο κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προϋποθέτει αδειοδοτήσεις στην τηλεόραση.
Στον τομέα της δορυφορικής, επί του παρόντος, η Nova δραστηριοποιείται αποκλειστικά -επί σειρά ετών- στην Ελλάδα και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σχεδιάζει την έναρξη των επίγειων ψηφιακών δραστηριοτήτων -πιλοτικά- σύντομα και συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ψηφιακή εκπομπή των καναλιών της ΕΡΤ με το μοντέλο mpeg4 και σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας των υφιστάμενων επίγειων ψηφιακών καναλιών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Την ίδια ώρα στον ορίζοντα αρχίζει να διαφαίνεται η λειτουργία και δεύτερης ψηφιακής δορυφορικής πλατφόρμας, του ΟΤΕ, πράγμα που ενδεχομένως δημιουργεί στην πολιτεία την υποχρέωση πριν δώσει στη Nova συχνότητες να λάβει υπόψη του και αυτή την προοπτική.
Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατανομή στο ψηφιακό φάσμα, υπενθυμίζεται ότι δόθηκε προτεραιότητα στα ελεύθερα κανάλια δεδομένου ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, διασφαλίζοντας την ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ- NAYTEΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά