Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Νησί δημοσιογραφικής διαφάνειας φιλοδοξεί να γίνει η Ισλανδία
Σταθερά είναι τα βήματα της Ισλανδίας προς τη μετατροπή της σε χώρα με τους πλέον φιλελεύθερους και προστατευτικούς νόμους για τον Τύπο με τη βοήθεια και του ιδρυτή και εκπρόσωπου της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασέιντζ.
Τον Ιούνιο το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ομόφωνα πρωτοβουλία (Icelandic Modern Media Innitiative) για την προστασία της ερευνητικής δραστηριότητας και των δημοσιογραφικών πηγών, παίρνοντας «τους καλύτερους νόμους από όλο τον κόσμο για την ελευθερία της πληροφόρησης» εξηγεί στο AFP Ισλανδή βουλευτής.
Η Ισλανδία σκοπεύει ακόμη να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του «τουρισμού των αγωγών» όπου δημοσιογράφοι παραπέμπονται σε δίκη σε τρίτες χώρες γιατί στη χώρα δράσης τους η εκδίκαση της αγωγής είναι πιο δύσκολη.
Η πρωτοβουλία, αν υπολογιστεί και το διάστημα για τον τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, θα τεθεί σε ισχύ προς το τέλος του 2011.
Αφορμή για την απόφαση της Ισλανδίας ήταν οικονομική κρίση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Παράλληλα με την κρίση εμφανίστηκαν και φαινόμενα λογοκρισίας που σόκαραν πολλούς Ισλανδούς οι οποίοι πίστευαν (χωρίς να έχουν άδικο) ότι ζουν σε μία από τις δημοκρατικότερες χώρες του κόσμου.
Χαρακτηριστικά το 2009 δικαστήριο απαγόρευσε την τελευταία στιγμή να μεταδοθεί από δημόσιο σταθμό ρεπορτάζ για πτωχευμένη τράπεζα, ενώ με τη σειρά του ο σταθμός αποφάσισε να δημοσιεύσει τα σχετικά έγγραφα στο Wikileaks.
Η ευνοϊκή για τον ίδιο νομοθεσία της Ισλανδίας έχει οδηγήσει και τον Ασέιντζ να κάνει τη χώρα βάση του αφού ζει εκεί σχετικά μεγάλα διαστήματα (αν και μετακινείται συχνά). Εκεί επίσης εργάστηκε για την αποκρυπτογράφηση του βίντεο που δημοσίευσε το Wikileaks στις αρχές Απριλίου για τη δράση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά