Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Εγκρίθηκαν οι τοποθετήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ δεν έχει λόγο να βρίσκεται στο κατάλογο των προβληματικών επιχειρήσεων, αφού δεν υπάρχει θέμα επιτήρησης λόγω του πραγματικού ταμειακού πλεονάσματος που παρουσιάζει», τόνισε ο νέος πρόεδρος της εταιρίας Θανάσης Παπαγεωργίου, η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε σήμερα από την επιτροπή ακροάσεων της Βουλής.
«Κάποιος ηθελημένα ήθελε να δώσει στρεβλή εικόνα για την δημόσια ελληνική τηλεόραση εκμεταλλευόμενος την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», παρατήρησε εξάλλου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Λάμπης Ταγματάρχης, του οποίου επίσης η τοποθέτηση εγκρίθηκε από την Βουλή.
Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, εκφράζοντας την απορία και την αντίθεσή τους για την πρόσφατη αυτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών βάσει στοιχείων της «Γιούροστατ».
Οι τοποθετήσεις και των δύο στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με την θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ λευκό ψήφισαν οι βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι «στη δημόσια τηλεόραση δίνεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες μια μεγάλη μάχη, τόσο για την εξυγίανσή της όσο και την ανάπτυξη του ποιοτικού της προγράμματος».
Πρώτη δυσκολία, επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τα οικονομικά της ΕΡΤ τα οποία όμως, όπως είπε, πάνε καλά.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την αντίρρησή του στη μείωση του ανταποδοτικού τέλους, τονίζοντας ότι είναι το πέμπτο χαμηλότερο της Ευρώπης ενώ αναφερόμενος στο θέμα της διαφήμισης τόνισε ότι «σαφέστατα και δεν λαμβάνει το ποσοστό που της αναλογεί, αφού αυτή μοιράζεται κατόπιν προειλημμένων αποφάσεων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ΕΡΤ μοιράζεται το 4% της διαφημιστικής πίττας με τηλεθέαση άνω του 13%.
Αναφερόμενος στο δυναμικό της εταιρίας ο κ. Παπαγεωργίου έκανε γνωστό ότι από το 2000 λειτουργούσε με 4.600- 5.000 άτομα, ενώ σήμερα απασχολεί 3.200 και προσφέρει 17 ώρες ζωντανό πρόγραμμα εσωτερικής παραγωγής στη ΝΕΤ.
Πρόσθεσε δε ότι σε δύο χρόνια το προσωπικό αυτό, λόγω συνταξιοδοτήσεων, θα έχει μειωθεί σε 2.800 άτομα.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταγματάρχης γνωστοποίησε ότι πρόθεση του είναι να αναρτάται στο διαδίκτυο καθημερινά και όλο το 24ωρο το κόστος των εκπομπών που είναι στον αέρα, για να ξέρουν, όπως είπε, όλοι οι Έλληνες πολίτες τι πληρώνουν και να κρίνουν με πλήρη διαφάνεια.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα έγγραφα του διοικητικού συμβουλίου θα ανακοινώνονται αντί να «διαρρέονται».
Ακόμα σημείωσε ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά μέχρι σήμερα για την εξυγίανση της ΕΡΤ, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει ακόμα περιθώριο για οικονομικό συμμάζεμα της.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος διαβεβαίωσε ακόμα, ότι η ΕΡΤ θα λειτουργεί με αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά τόσο στις ειδησεογραφικές εκπομπές της όσο και στη σύνθεση του προσωπικού της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι κυβερνητικό στέλεχος, δεν έρχομαι να κάνω λίστες.
Δεν έχω μάθει να το κάνω αυτό και δεν ήμουν ποτέ κομματικός εκπρόσωπος κανενός».
Τέλος ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπενθύμισε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα λειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής, αλλά το υπάρχον προσωπικό της τηλεόρασης του Κοινοβουλίου θα επιμελείται ένα ραδιοφωνικό κοινοβουλευτικό μισάωρο, το οποίο μέσω ΕΡΤ θα μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης έθεσε θέμα νομιμότητας όλων των πράξεων που υπέγραψε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ Γιώργος Γαμπρίτσιος ο οποίος δεν είχε προσέλθει στην Επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ είχε δηλώσει με επιστολή του προς την Επιτροπή ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει διότι δεν είχε υπογράψει δεσμευτικού χαρακτήρα σύμβαση με το δημόσιο.
Ωστόσο, ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι τόσο ο κ. Γαμπρίτσιος όσο και ο ίδιος μέχρι τώρα ουδεμία απόφαση υπέγραψαν, διότι σύμφωνα με έγγραφες γνωμοδοτήσεις αλλά και τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ ΑΕ του 1987, ανώτατο όργανο είναι το Δ.Σ της εταιρίας και με ομόφωνη απόφασή του εξουσιοδοτούσε ανώτατα στελέχη προς υλοποίηση των συμφωνηθέντων πράξεων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά