Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κόντρες εκδοτών, σε ρόλο "διαιτητή" η κυβέρνηση

Γιώργος Μπόμπολας
Την ώρα που προσπαθεί να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά" της δημοσιονομικής κρίσης παίρνοντας νέα αντιδημοτικά μέτρα, η κυβέρνηση αναγκάζεται παράλληλα να αναλωθεί σε λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να συγκεράσει αντιτιθέμενα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και να εξασφαλίσει την υποστήριξη- ή τουλάχιστον την ανοχή - τους. Επίμαχο θέμα η δημοσίευση ισολογισμών, από την οποία εξαρτάται η επιβίωση των ημερήσιων οικονομικών και πολλών πολιτικών εφημερίδων.
 
Το θέμα τίθεται σήμερα επί τάπητος με την κατάθεση τροπολογίας από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης. Η κίνηση αυτή φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς αναγκάζεται πλεον να λάβει ξεκάθαρη θέση και να καταλήξει σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια και αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία δεν πρόκειται να υιοθετηθεί, αλλά θα γίνουν κάποιες αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις περί δημοσίευσης ισολογισμών, που θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής κατάργησης.
Πρωτοστατούντος του συγκροτήματος Αλαφούζου/Καθημερινής, συλλογικοί φορείς του επιχειρηματικού κόσμου έχουν αναλάβει εκστρατεία για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης, προκειμένου να απαλλαγούν οι εταιρίες από αυτή τη δαπάνη.
Η κατάργηση ευνοεί βέβαια τις επιχειρήσεις, αλλά ο στόχος των εκδοτών που συντάσσονται με το συγκρότημα Αλαφούζου-Καθημερινής είναι άλλος: Επιδιώκουν "εξυγίανση" και αναδιάταξη της αγοράς των έντυπων media, η οποία θα επέλθει με το κλείσιμο των εφημερίδων που συντηρούνται από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών.


Γιάννης Αλαφούζος
Αντίθετα, ο όμιλος Μπόμπολα (Πήγασος) που διαθέτει ημερήσια οικονομική εφημερίδα ("Ημερησία"), έχουν συμφέρον να διατηρηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση. Μαζί του συντάσσεται ο ΔΟΛ - αν και δεν έχει άμεσο συμφέρον, καθώς δεν διαθέτει οικονομικό έντυπο - ενώ ουδέτερη στάση τηρεί το συγκρότημα Τεγόπουλου (Ελευθεροτυπία).

Πρωτοβουλία βουλευτών
Η τροπολογία για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης κατατίθεται με πρωτοβουλία του βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών Γ. Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος απευθύνθηκε σε βουλευτές όλων των κομμάτων, ζητώντας να προσυπογράψουν την προτεινόμενη τροπολογία και να την υποστηρίξουν κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία τους τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η πρώτη αντίδραση των κ. Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοϊδη, από την οποία θα φανεί αν υπάρχει κυβερνητική απόφαση γιαυτό το ζήτημα, ή τουλάχιστον κάποια γραμμή πλεύσης.

Οι επιπτώσεις
Το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση και τις σχέσεις της με τον Τύπο και τους εκδότες, σε μιά περίοδο που χρειάζεται στήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τη λήψη αντιδημοτικών μέτρων.
Η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών θα απέφερε μικρό όφελος στις επιχειρήσεις, προκαλώντας παράλληλα μεγάλες ανατροπές και αναδιάταξη δυνάμεων στον χώρο των media, καθώς θα οδηγούσε σε
- Κλείσιμο όλων των ημερήσιων οικονομικών εφημερίδων και τουλάχιστον 5 πολιτικών, που έχουν μικρή κυκλοφορία και "ζουν" κυρίως από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών
- Απώλεια τουλάχιστον 700 θέσων εργασίας (δημοσιογράφων, υπαλληλικού και τεχνικού προσωπικού)
- Μεγάλη απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο, τα οποία εισπράττουν τώρα ειδικό τέλος ("αγγελιόσημο") επί της δαπάνης δημοσίευσης ισολογισμών

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά