Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων στον Τύπο επιχειρούν οι εκδότες

ΣΤ. ΨΥΧΑΡΗΣ
Την άγρια επίθεση των εργοδοτών σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, δέχονται οι εργαζόμενοι στη μία μετά την άλλη επιχείρηση Τύπου και ΜΜΕ, με αποτέλεσμα την πλήρη απορρύθμιση της δημοσιογραφικής εργασίας. Σε μια αγορά όπου οι δήθεν «ελεύθεροι επαγγελματίες» με τα δελτία παροχής υπηρεσιών όλο και πληθαίνουν, η επίθεση πλέον επεκτείνεται και στον «σκληρό πυρήνα» των μισθωτών δημοσιογράφων και τεχνικών.

Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ) και εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) που είχε ξεκινήσει στα τέλη του περασμένου έτους εκφυλίστηκε με συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Ωστόσο, το σχέδιο των εκδοτών έχει μπει μπροστά και προχωράει σε μεμονωμένες επιχειρήσεις Τύπου και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα επιχειρείται να ισχύσει σταδιακά σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης. Αυτή την περίοδο ο κάθε εκδότης εφαρμόζει το δικό του σχέδιο, περικόπτει κατά βούληση μισθούς, μέρες εργασίας, επιμίσθια για επιπλέον εργασία, αμοιβές για εργασία την Κυριακή ή το Σάββατο, με αποτέλεσμα να επικρατούν διαφορετικές συνθήκες και αμοιβές για την ίδια εργασία.

Την ίδια ώρα, οξεία επίθεση έχουν εξαπολύσει στο συνδικαλιστικό κίνημα κάθε βαθμίδας και με κάθε δυνατό μέσο. Τελευταίο παράδειγμα, η κατάθεση... αγωγής του ραδιοφωνικού ANT-1, εναντίον του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) Δημήτρη Καμαρινόπουλου και της γραμματέως της Ένωσης Μαρίας Γεωργέα, με την οποία ζητούν... αποζημίωση 80.000 ευρώ, μετά από σειρά κινητοποιήσεων και καταγγελιών που έκαναν για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.

ΦΩΤΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ
Επίθεση στον συνδικαλισμό

Την ίδια ώρα, ένα πόλεμο άνευ προηγουμένου δέχονται και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ενώσεων στις επιμέρους επιχειρήσεις, είτε απευθείας με απολύσεις, είτε μέσω «ταγμάτων» εργοδοτικών που εμφανίζονται σε γενικές συνελεύσεις εργαζομένων και καταφέρονται εναντίον τους. Προ μηνών απελύθη από την εφημερίδα «Κέρδος» ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Τζώρτζης Ρούσος. Τελευταίως απελύθη και από την εφημερίδα «Χρηματιστήριο» ο δημοσιογράφος Νίκος Κωτσικόπουλος, με την ίδια ιδιότητα. Νέα καταγγελία από την Ένωση Τεχνικών η απόλυση του εκπροσώπου των ηχοληπτών στον ραδιοσταθμό Best, ο οποίος όπως καταγγέλλει η ΕΤΕΡ, εκπέμπει χωρίς ηχολήπτη (!) κάθε μέρα 3.00- 6.00 το πρωί και όλο το Σαββατοκύριακο...

Οι επιχειρήσεις λάσπης, αλλά και προπηλακισμού των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με τη δημιουργία «κλίματος» από εργοδοτικούς είναι πρόσφατες, τόσο στις μεγάλες κινητοποιήσεις στον ΔΟΛ και το «Βήμα» πριν τα Χριστούγεννα, με τις απολύσεις επίσης όλης της ομάδας των πρωτοστατούντων στις κινητοποιήσεις, όσο και με την εκπρόσωπο στο «Έθνος» την περίοδο των κινητοποιήσεων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ
Σε απορρύθμιση η δημοσιογραφική εργασία

Όμως το «Έθνος» και η «Πήγασος» φαίνεται ότι αποτελούν «πιλότο» και ...πρότυπο στον σχεδιασμό των εκδοτών για την «επόμενη μέρα» στον Τύπο. Ό,τι δεν κατάφερε ο Στ. Ψυχάρης στον ΔΟΛ σχεδιάζεται αυτό τον καιρό στον Όμιλο του «Έθνους» από τον Φ. Μπόμπολα: ενοποίηση του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Έθνος» με την αθλητική Goal News και τον ραδιοσταθμό Sentra του ίδιου Ομίλου σε ενιαίο newsroom. Είναι δυνατόν μετά από αυτό να αποφευχθούν οι απολύσεις; Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μείωση της αποζημίωσης για την εργασία την Κυριακή, με την αποδοχή ημέρας ρεπό.

Η απορρύθμιση όμως, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό:

* Ήδη, στα δημόσια Μέσα οι μειώσεις των αποδοχών όλων των ειδικοτήτων αγγίζει το 30%, περιλαμβανομένης της νέας μείωσης. Αφορά κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), οι οποίοι εργάζονται ανεξάρτητα από τη Συλλογική Σύμβαση της ΕΣΗΕΑ.

* Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, Σκάι TV και Σκάι ραδιόφωνο προχώρησαν σε μείωση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 10% και ατομικές συμβάσεις.

* Στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1 πιέζουν τους τεχνικούς για μείωση των αποδοχών τους κατά 20%.

* Στον Αγγελιοφόρο οι εργαζόμενοι συμφώνησαν για οριζόντια μείωση αποδοχών -12,5% σε όλα τα κλιμάκια.

* Στη «Μακεδονία» προχωρεί η εκ περιτροπής εργασία, για 4, 2, ακόμα και μία μέρα εργασίας την εβδομάδα, με μειώσεις αποδοχών που κυμαίνονται ανάμεσα στο 36 και 84% και μεγάλα προβλήματα στην ασφάλιση, καθώς τα Ταμεία αρνούνται να δεχθούν ασφαλισμένους με λιγότερες μέρες εργασίας.
ΑΓΓ. ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ - ΑΥΓΗ
 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά