Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Eγκαίνια της έκθεσης «Στην Ιστορία της Κωνσταντινούπολης, οι Ρωμιοί Εκδότες και Δημοσιογράφοι»

Ο Οικ. Πατριάρχης στην έκθεση μεταξύ του Σεβ. Μητροπολίτη Ιταλίας και του προέδρου του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας (δεξιά)
Στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Τύπου Τουρκίας έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Στην Ιστορία της Κωνσταντινούπολης, οι Ρωμιοί Εκδότες και Δημοσιογράφοι».


Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) με τον Σύλλογο Δημοσιογράφων Τουρκίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με μια σύντομη ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας κ. Ορχάν Ερίντς, του προέδρου της Οι.Ομ.Κω. κ. Νικόλαο Ουζούνογλου και του εκπροσώπου των μειονοτικών βακουφίων στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων κ. Λάκη Βίγκα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Νικ. Ματθιουδάκη, πολλών δημοσιογράφων και κοινού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας κ. Ερίντς, στην ομιλία του σημείωσε ότι η ιστορία του Ρωμέϊκου τύπου ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την ιστορία του τύπου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα ήταν σωστό, όταν μνημονεύουμε το παρελθόν να κάνουμε και μια σύγκριση του παρελθόντος με το σήμερα. Και πρόσθεσε, όπως γνωρίζετε στην Τουρκία στο θέμα της έκφρασης γνώμης αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα. Οι ποινές φυλάκισης και τα χρηματικά πρόστιμα ορισμένες φορές είναι εξοντωτικά. Αυτή είναι μια κατάσταση που πηγάζει από τους υπάρχοντες νόμους είπε ο κ. Ερίντς και στη συνέχεια διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της έκθεσης που αφορά την ιστορία του Οθωμανικού τύπου.

Το απόσπασμα αναφέρεται στον πρώτο νόμο που επέβαλλε απαγορεύσεις στον τύπο:
«…Η πρώτη απαγόρευση την περίοδο του Τανζιμάτ, εμφανίζεται το 1858, ακόμη πριν εκδοθούν τα πρώτα σατιρικά έντυπα, με το άρθρο 138 του ποινικού κώδικα της εποχής.

Το άρθρο ανέφερε ότι όποιος εκτυπώνει και κυκλοφορεί ως εκδότης ή τυπογράφος, έμμετρα ή πεζά κείμενα, εικόνες και σχέδια που ειρωνεύονται και σατιρίζουν προσβάλλοντας το αίσθημα περί δημοσίας αιδούς, καταδικάζονται σε χρηματική ποινή από ένα μέχρι πέντε χρυσούς μετζιντιέ και σε φυλάκιση 24 ωρών μέχρι μιας εβδομάδας.»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας σχολίασε αυτό το απόσπασμα λέγοντας, εάν σκεφτούμε ότι αυτή η χρηματική ποινή είναι ένα ποσό μεταξύ 20 και 100 χρυσών γροσίων και η φυλάκιση είναι από μία μέρα έως μία εβδομάδα, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι ίσως είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε σε εκείνη την εποχή. Σήμερα για τα ίδια παραπτώματα, οι χρηματικές ποινές φτάνουν τα δισεκατομμύρια και οι ποινές φυλάκισης από δύο χρόνια έως επτά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι πληροφορίες που παρέχει η έκθεση θα βοηθούσε τους σημερινούς κυβερνώντες να επανακτήσουν την σχέση τους με το παρελθόν τους και ενδεχομένως να αισθανθούν ενόχληση για το σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω., κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας κ. Ερίντς και τα μέλη του Δ.Σ., την γραμματέα του Συλλόγου κα Σιμπέλ Γκιουνές και την Διευθύντρια του Μουσείου Τύπου κα Σααντέτ Αλτάϊ, που αγκάλιασαν την έκθεση και την φιλοξενούν στο Μουσείο Τύπου.
Ο κ. Ουζούνογλου είπε ότι χαρακτηριστικό του Ρωμέϊκου τύπου κατά την Οθωμανική περίοδο είναι ότι έλαβε θέση σε όλες τις σημαντικές πολιτικές και πολιτειακές μεταβολές της εποχής. Ένα στοιχείο που αναδεικνύει η έκθεση είναι η έντονη επιθυμία που είχε το Ρωμέϊκο στοιχείο να γίνει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύγχρονο και ισχυρό κράτος και η στήριξη που παρείχε δια του τύπου στις εξελίξεις που συνέβαλλαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ουζούνογλου αναφέρθηκε στην Οι.Ομ.Κω. που εκπροσωπεί τους Ρωμιούς Πολίτες οι οποίοι παρά την θέληση τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία συνομιλεί και έχει επαφές τόσο με την κυβέρνηση όσο και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Ένα βασικό θέμα στις συνομιλίες αυτές είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συμβεί στο παρελθόν σε βάρος των Ρωμιών.

Επίσης πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ως Ρωμέϊκη κοινότητα είχαμε την αντίληψη ότι οι πιέσεις εναντίον μας τις δεκαετίες του ’50, του ’60, αφορούσαν μόνο την δική μας κοινότητα. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι οι πιέσεις κατά της κοινότητας μας προέρχονταν από τις ίδιες αιτίες που πηγάζουν και τα προβλήματα όλων των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τελειώνοντας τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσει το κράτος δικαίου στην Τουρκία σε μόνιμη βάση.
Τελευταίος ομιλητής ο κ. Λάκης Βίγκας, ξεκινώντας στην ομιλία του είπε, στην Πόλη εκπροσωπούνται άνθρωποι με διαφορετική θρησκευτική ή εθνική καταγωγή, με τις διαφορετικές τους ταυτότητες. Συνέχισε λέγοντας, την περίοδο που εξετάζουμε η Ρωμέϊκη κοινότητα, ήταν μια πρωτοπόρα παραγωγική κοινότητα που δημιουργούσε προστιθέμενη αξία σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων δράσης, από την εκπαίδευση έως στην υγεία, από το εμπόριο έως την ακαδημαϊκή και εκδοτική ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρωμέϊκος τύπος ήταν μία γέφυρα μεταξύ Πόλης και Ευρώπης.
Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο Δημοσιογράφων Τουρκίας, για την συμβολή του στην πραγματοποίηση της έκθεσης, αναφέρθηκε στους Ρωμιούς που έχουν φύγει από την Πόλη λέγοντας τα εξής: Είναι γνωστοί απ’ όλους μας οι δεσμοί των Ρωμιών που έχουν φύγει από εδώ με αυτό τον τόπο. Η σημερινή έκθεση είναι μία απόδειξη αυτής της αγάπης. Η Οι.Ομ.Κω., με μια συστηματική προσπάθεια κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το υλικό, να το επιμεληθεί και να το παρουσιάσει σήμερα σε εμάς τους Πολίτες. Η Ρωμέϊκη κοινότητα που βρίσκεται εκτός Τουρκίας, η οποία έχει ψυχικούς δεσμούς μαζί μας, είναι μία ανεκτίμητη αξία, για το Πατριαρχείο μας, για την κοινότητα μας και γι’ αυτή την πόλη.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης η Γραμματέας του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας κα Σιμπέλ Γκιουνές, ανέφερε ότι σήμερα στην Τουρκία περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι είναι κρατούμενοι, ενώ εκκρεμούν περίπου 10.000 δίκες κατά δημοσιογράφων. Σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας και την συμμετοχή 93 επαγγελματικών οργανώσεων δημοσιογράφων της χώρας, έχει δημιουργηθεί η Πλατφόρμα Δημοσιογραφικής Ελευθερίας, η οποία θα επιδιώξει να κρατήσει στην επικαιρότητα την υπόθεση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι των φορέων που οργανώνουν την έκθεση ξενάγησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους άλλους επισήμους στην έκθεση.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου στο Μουσείο Τύπου και οι ώρες επίσκεψης είναι από 10.00 έως 18.00.


Γρηγόρης Κεσίσογλου/ anatoliblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά