Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η νέα λίστα των «Εχθρών του Διαδικτύου» από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα


Φέτος ο κατάλογος της οργάνωσης επικεντρώνεται στα πέντε κράτη που κατασκοπεύουν τους πολίτες τους στο web.


Του Κώστα Δεληγιάννη/kathimerini.gr

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν συστηματικά τους πολίτες τους στον κυβερνοχώρο, αλλά και τους ντόπιους δημοσιογράφους– αξιοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό προηγμένες τεχνολογίες εταιρειών από τον δυτικό κόσμο.

Έτσι, η Συρία, η Κίνα, το Ιράν, το Μπαχρέιν και το Βιετνάμ είναι τα κράτη που περιλαμβάνονται στον φετινό κατάλογο των «Εχθρών του Διαδικτύου», ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την οργάνωση και καταρτίστηκε με κριτήριο τις «επιδόσεις» κάθε χώρας στην παρακολούθηση στο web. «Σε αυτά τα καθεστώτα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα online επιτήρησης, με κυβερνοεπιθέσεις και άλλες μεθόδους, για τις οποίες χρησιμοποιείται ακόμη και κακόβουλο λογισμικό», γράφουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην έκθεσή τους.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η λίστα με τους «Εχθρούς του Διαδικτύου» εκδόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κυβερνο-λογοκρισίας. Πάντως, επισημαίνει η οργάνωση, οι προσπάθειες αυτών των χωρών δεν θα είχαν αποτέλεσμα αν δεν υπήρχαν δυτικές εταιρείες για να τους προμηθεύουν τις απαραίτητες τεχνολογίες. Μάλιστα, η οργάνωση συμπληρώνει την έκθεση με μία δεύτερη λίστα με τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τους «Εχθρούς του Διαδικτύου» – και οι οποίες είναι οι Gamma International, Trovicor, Hacking Team, Amesys και Blue Coat Systems.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν πως οι εταιρείες θα έπρεπε να διασφαλίζουν πως τα προϊόντα τους δεν καταλήγουν σε αυταρχικά καθεστώτα, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι πωλήσεις γίνονται από μεσάζοντες. Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνεται εξοπλισμός που επιτρέπει τη μαζική καταγραφή της δραστηριότητας χιλιάδων χρηστών στο ίντερνετ, αλλά και προγράμματα που κατασκοπεύουν συγκεκριμένους κάθε φορά πολίτες.

Αν και η οργάνωση αναγνωρίζει ότι τέτοιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο καθ’ όλα νόμιμα για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, όταν βρεθούν σε λάθος χέρια «μετατρέπονται σε εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία λογοκρισίας και ιντερνετικής παρακολούθησης, εναντίον τόσο δημοσιογράφων όσο και ακτιβιστών». Παράλληλα, καλεί τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να θεσπίσουν ένα πλαίσιο κανόνων που να διέπει τις διεθνείς αγοραπωλησίες τέτοιων «ψηφιακών όπλων», επιβάλλοντας εμπάργκο σε όσες χώρες παραβιάζουν συστηματικά τα ατομικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά