Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη για τον Ούλοφ Πάλμε στη Θεσσαλον‏ίκη

Την 28.2.2013, 27 χρόνια μετά από την δολοφονία του Σουηδού Πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε, έγινε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη για τη ζωή και το έργο του Σουηδού πολιτικού και οραματιστή Ούλοφ Πάλμε. Η παρουσίαση έγινε στο κατάμεστο θέατρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» στην Καλαμαριά, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς.

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν και πολλοί Λευκαδίτες, μέλη του Συλλόγου Λευκαδίων Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο κ. Λιβιτσάνο. Παρών και ο π. Πρόεδρος κ. Στυλίδης, ο τ. διοικητής της Πυροσβεστικής Β. Ελλάδας κ. Σολδάτος κ.α.

Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον Πάλμε. Στο καλλιτεχνικό μέρος ο μαέστρος Γιάννης Κούκας διεύθυνε χορωδία με 120 χορωδούς που παρουσίασαν τραγούδια από το Αξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη. Να σημειωθεί ότι με επιθυμία της Lisbeth Palme, στην κηδεία του, νεανική χορωδία με σολίστ την Arja Sajonmaa, 60 νέοι και νέες συνόδεψαν τον Πάλμε στην τελευταία του κατοικία με το αγαπημένο του τραγούδι Ο ΚΑΥΜΟΣ σε σουηδική μετάφραση και τίτλο «Ένα τραγούδι για την Ελευθερία».

English: Pierre Schori at Göteborg Book Fair 2011.
 Pierre Schori  (Photo credit: Wikipedia)
Χαιρετισμό έστειλαν ο στενός συνεργάτης του Πάλμε, π. Υπουργός, πρέσβης της Σουηδίας στον ΟΗΕ και σημερινός πρόεδρος του Ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε. Στο μήνυμά του ο κ. Shori γράφει :

κ. Δήμαρχε,
Φίλοι και φίλες.
Από την Στοκχόλμη σας στέλνουμε θερμούς χαιρετισμούς και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε την μνήμη του Ούλοφ.
Ο ίδιος είχα την τύχη να είμαι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Τώρα που ο Γιώργος Λογοθέτης αποφάσισε να καταγράψει την ζωή και το έργο του Ούλοφ, μου δίνεται η δυνατότητα να αναφέρω τα κύρια στοιχεία που έκαναν τον Πάλμε μοναδικό : Ήταν η ειλικρίνεια, ο συνεπής πολιτικός του λόγος και το πάθος του για Ειρήνη και Ελευθερία !

Σήμερα που ο κόσμος αγωνιά αναζητώντας νέους δρόμους ενάντια στις αδυσώπητες αγορές, το έργο και οι αρχές του Ούλοφ Πάλμε είναι το φως στο σκοτάδι που απειλεί την παγκόσμια ισορροπία.

Είμαι βέβαιος ότι το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη θα συμβάλλει στην προσπάθεια για ένα δημιουργικό διάλογο στην Ελλάδα.
Είμαι επίσης βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, όπως την περίοδο της δικτατορίας, όταν με τον Γιώργο και άλλους έλληνες που βρέθηκαν στην Σουηδία, με τον Ούλοφ Πάλμε στην πρώτη γραμμή, συνεργαστήκαμε στον κοινό αγώνα για την Δημοκρατία στην Ελλάδα,
Σας ευχαριστώ θερμά.
Pierre Shori

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα κ. Håkan Malmqvist αφού αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σουηδίας επισημαίνει :
«Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από ενδιαφέροντα βιβλία και ντοκιμαντέρ φιλοδοξούν να ρίξουν φως στο έργο του Ούλοφ Πάλμε.
Είμαι βέβαιος ότι το βιβλίο του κ. Λογοθέτη θα συμβάλει στο σκοπό αυτό.
Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι στην έκδοση συνέβαλε και το Ίδρυμα Ούλφ Πάλμε και ο διακεκριμένος πολιτικός και συνεργάτης του Πάλμε, Pierre Schori.
Δεχτείτε για μια ακόμα φορά τις ευχαριστίες μου και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση.
Håkan Malmqvist,
Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Καλαφάτης κατέθεσε την δική του άποψη για τον Ούλοφ Πάλμε και το έργο του :
«Ο Ούλοφ Πάλμε ήταν αντίθετος στο δόγμα «άλλο θεωρία και άλλο πράξη».
Είχε πολύ καθαρά στο μυαλό του το σχέδιο για τη χώρα του, την αντίληψη του για τον κόσμο και τις βασικές αρχές της πολιτικής θεώρησης που εστερνιζόταν. Γι αυτό και δεν την υπηρέτησε απλά, αλλά την εμπλούτισε με αυθεντική σκέψη.
Έζησε και έδρασε με τον τρόπο που το πράττει αυτός που πιστεύει σε αυτά που λέει και λέει αυτά που πιστεύει, αφήνοντας, πέρα από όσα σήμανε για την πατρίδα του, μια πολιτική παρακαταθήκη που υπερβαίνει τους ιδεολογικούς του κληρονόμους :

Τη φιλοδοξία μιας χώρας που δεν ανήκει στους ισχυρούς, να παράγει πρωτογενείς λύσεις και να στέκεται με αξιώσεις στον κόσμο.
Ασχέτως αν κανείς έχει ιδεολογική συγγένεια με τον μεγάλο Σουηδό πολιτικό, το παράδειγμά του έχει τεράστια σημασία. Γιατί εμπλουτίζει τα κριτήρια με τα οποία καλούμαστε σήμερα να επιλέξουμε, αγωνιζόμενοι για την ουσιαστική επιστροφή της ηθικής διάστασης στην πολιτική.

Έτσι όπως την έθεσε ο Αριστοτέλης και ο Περικλής τους οποίους ο Πάλμε επικαλούνταν συχνά : ως αναζήτηση της ευδαιμονίας, όχι ως ατομιστικό αγώνα, αλλά ως υποχρέωση της Πολιτείας προς όλους τους πολίτες που με την σειρά τους οφείλουν να έχουν συναίσθηση των πολιτικών πραγμάτων.
Συγχαρητήρια στον συγγραφέα του βιβλίου, αλλά και στο Δήμο Καλαμαριάς για την πρωτοβουλία.
Σταύρος Καλαφάτης

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι από τον νεοϊδρυθέντα στην Ελλάδα «Σύλλογο Φίλων Ούλοφ Πάλμε» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Στον δικό του χαιρετισμό ο κ. Μανώλης Ζερβάκης μίλησε για την αγάπη του Πάλμε προς την Ελλάδα και την Κρήτη όπου ο Πάλμε συνήθιζε να κάνει διακοπές.

« Ο Πάλμε είναι δικό μας άνθρωπος» τόνισε ο κ. Ζερβάκης.
«Όταν το τραγικό νέο έφτασε στην Κρήτη, οι μοιρολογίστρες του χωριού Μοχός τον έκλαψαν όπως το θέλει η κρητική παράδοση.
Ως Σύλλογος Φίλων Ούλοφ Πάλμε θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Μουσείο με το όνομά του, με απώτερο σκοπό να κάνουμε γνωστές τις πολιτικές του απόψεις και τον αγώνα του Ελευθερία, Ισότητα, Αλληλεγγύη και Συνεργασία.
Καλούμε όλους όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του δικού μας οράματος, που θα φέρει ακόμα πιο κοντά τους λαούς της Ελλάδας και της Σουηδίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Σουηδή δημοσιογράφος Ingabritt Tomboulidis που ζει μόνιμα στην Νάουσα.
Σε άρθρο της προς σουηδικά ΜΜΕ γράφει τα εξής για το βιβλίο και την εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη :

Άραγε τι θα έλεγε ο Πάλμε για την κρίση στην Ελλάδα ;
Τι έχουν να διδαχθούν οι Έλληνες πολιτικοί από τον Ούλοφ Πάλμε ;
Είναι μερικά από τα ερωτήματα που καταγράφονται σε ένα νέο βιβλίο που εκδόθηκε στην Ελλάδα με τίτλο : Ούλοφ Πάλμε, η πολιτική είναι θέμα αρχών, από τον συγγραφέα Γιώργο Λογοθέτη. 27 χρόνια μετά την δολοφονία του Πάλμε το βιβλίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Θεσσαλονίκη.

Στην Ελλάδα η μνήμη του Πάλμε εξακολουθεί να είναι ζωντανή.
Το όνομά του έχει δοθεί σε πλατείες και δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Στο χωριό Μοχός της Κρήτης, όπου συνήθιζε να κάνει διακοπές, είναι επίτιμος δημότης.
Ο Γιώργος Λογοθέτης που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Σουηδία και εργάστηκε από το 1965-1988 στην Σουηδική Τηλεόραση, γνώρισε τον Πάλμε ως δημοσιογράφος και ως δραστήριο μέλος στον αγώνα κατά της χούντας.

Στο βιβλίο του καταγράφει τους λόγους για τους οποίους το όνομα του Πάλμε εξακολουθεί να τιμάται τόσο πολύ στην Ελλάδα.
Η κυριότερη αιτία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι ότι οι περισσότεροι μετανάστες θεωρούσαν τον Πάλμε φίλο και σύμμαχο. Για πολλούς ήταν ακόμα σαν πατέρας, όπως τόνισε κάποιος στην παρουσίαση του βιβλίου.

Πολλοί ηλικιωμένοι πρώην μετανάστες στην Σουηδία ήταν παρόντες και μιλούσαν με θέρμη για τον Πάλμε που κάποτε αποκάλεσε τους μετανάστες ως την πιο σημαντική επένδυση της Σουηδίας.

Ο Πάλμε ήταν από τους πρώτους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο που είδε την ανάγκη δημιουργίας μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες, εκτός από υποχρεώσεις, αποκτούσαν σημαντικά δικαιώματα. Τέτοια πολιτική δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα.
Όταν η στρατιωτική χούντα επέβαλε την δικτατορία στην Ελλάδα, η Σουηδία ήταν η χώρα όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις που στην συνέχεια εξαπλώθηκαν και σε άλλες χώρες.

Όλοι οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Σουηδία, και όσοι ήταν ήδη εκεί, βρήκαν άσυλο, και ο Πάλμε ήταν από τους πρώτους που διαδήλωναν κατά της χούντας.

Γνωστές προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Μίκης Θεοδωράκης πήραν μέρος σε εκδηλώσεις κατά της χούντας μαζί με τον Ούλοφ Πάλμε, και αυτές οι εικόνες έμειναν για πάντα στην συνείδηση των Ελλήνων.
Όμως σκοπός του βιβλίου δεν είναι μόνο να παρουσιάσει τη ζωή και τις πολιτικές επιτυχίες του Πάλμε. Αυτό που επιδιώκει κυρίως ο Γιώργος Λογοθέτης με το βιβλίο, είναι να παρουσιάσει με ποιο τρόπο θα βγούνε συμπεράσματα από τις ιδέες του Πάλμε που θα βοηθήσουν να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «ο Πάλμε είναι παράδειγμα προς μίμηση. Μας δίνει δύναμη και ιδέες να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα. Με το βιβλίο θέλω να συμβάλλω στον πολιτικό διάλογο με στόχο την «κάθαρση» γράφει ο Γ. Λογοθέτης.

Προφανώς το Σουηδικό μοντέλο έχει υποστεί αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Όμως ο Γ. Λογοθέτης πιστεύει ότι οι βασικές αξίες παραμένουν. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Σουηδία αντιμετωπίζονται σε άλλο επίπεδο από ότι στην Ελλάδα. Στην Σουηδία αυτό που προέχει για τα κόμματα είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, και όχι η άσκηση μικροκομματικής πολιτικής.

Ο όρος «samförståndspolitik» δηλαδή η πολιτική με στόχο την αλληλοκατανόηση, έχει επίσης άλλο περιεχόμενο στην Σουηδία από την Ελλάδα, και ο συγγραφέας δίνει πολλά παραδείγματα που δείχνουν τις διαφορές στην νοοτροπία μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα είναι να στηριχτεί στις αξίες που αναδείχτηκαν στην αρχαία Ελλάδα από τους κλασσικούς. Ο ίδιος ο Πάλμε συνήθιζε να αναφέρει ότι η δική του φιλοσοφία σαν βάση είχε την ανάλυση του Αριστοτέλη που δίδασκε ότι «η έλλειψη ισότητας δημιουργεί φτώχεια, συγκρούσεις και επαναστάσεις».

- Θεωρώ ότι τα αίτια της σημερινής κρίσης έχουν να κάνουν με την απουσία αρχών και πολιτικής αξιοπιστίας και ότι δεν υπάρχουν οράματα. Και είναι γι αυτό που θα ήθελα να δούμε τον Πάλμε ως παράδειγμα προς μίμηση, καταλήγει ο Γιώργος Λογοθέτης.

Ingabritt Tomboulides
Δημοσιογράφος
tomboulides@gmail.com
http://greklandnu.blogspot.gr/

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΔΕ, ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 43, 10681, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 3828464 fax: 210 3828464
E-MAIL: aldeker@gmail.com

Η παρουσίαση στην Αθήνα προγραμματίζεται για την 21 Απριλίου με την συμμετοχή του προέδρου του Ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε και π. Υπουργού εξωτερικών της Σουηδίας κ. Pierre Shori που θα έρθει στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση.

enikolopoulou.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά