Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Κάιρο
- Διαβάστε τα sms που αντάλλαζε με τη μητέρα της, λίγο πριν πέσει νεκρή, η Αιγύπτια δημοσιογράφος Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Μπελαζίζ- Οι άλλοι δύο νεκροί ρεπόρτερ είναι ο Μικ Ντιν του Sky News και ο Αχμέντ Αμπντέλ Γκαουάντ της εφημερίδας Al Akhbar
«Χαμπίμπα, σε παρακαλώ καθησύχασε με. Τηλεφώνησα χίλιες φορές. Σε παρακαλώ, αγάπη μου, ανησυχώ φρικτά. Πες μου ότι είσαι καλά»…έστειλε από το κινητό της τηλέφωνο η μητέρα της Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Η 26χρονη κόρη της ήταν ήδη νεκρή από πυροβολισμούς στην καρδιά της Αιγύπτου.
Η Ελαζίζ ήταν μία από τους εκατοντάδες νεκρούς του τελευταίου αιματοκυλίσματος που συγκλονίζει την Αίγυπτο και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και μία εκ των τριών δημοσιογράφων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.
Λίγο πριν χάσει τη ζωή της από σφαίρες, οι οποίες δεν έχει γίνει γνωστό από πού προήλθαν, η Ελαζίζ με τη μητέρα της είχαν ξεκινήσει έναν διάλογο με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το αγγλόφωνο δίκτυο με έδρα το Αμπου Ντάμπι, The National.
«Κάνει πολύ κρύο και τρέμω. Το πλήθος είναι τεράστιο και σε επιφυλακή. Προσευχήσου για εμάς μητέρα», έγραψε η 26χρονη.
«Θεέ μου, δώσε μας δύναμη. Θεέ, δώσε μας δύναμη. Σε αφήνω στον Μεγαλοδύναμο», απάντησε η μητέρα της.
«Πλησιάζω στην πλατφόρμα σε λίγο. Υπάρχουν τανκς εδώ», της έγραψε η κόρη της και αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο της μήνυμα.
Όλες οι προσπάθειες της μητέρας της να επικοινωνήσει μαζί της απέβησαν άκαρπες, μέχρι που κάποιος τελικά απάντησε στις κλήσεις της. Ένας άνδρας από την άλλη γραμμή της ανακοίνωσε ότι η κόρη της ήταν νεκρή.
Η 26χρονη Αιγύπτια που εργαζόταν στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Xpress, είχε αποφασίσει να δει από κοντά τα βίαια γεγονότα που λάμβαναν χώρα στις πόλεις της Αιγύπτου, χωρίς να έχει εντολή να τα καλύψει δημοσιογραφικά, ενώ παράλληλα βοηθούσε τους τραυματίες σε υπαίθριο ιατρείο.
«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει πια», είπε ο εκδότης της εφημερίδας όπου εργαζόταν η 26χρονη, Μάζχα Φαρούκι.
«Είχε πάθος με τη δουλειά της και είχε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα μπροστά της», συμπλήρωσε.
Η νεαρή ωστόσο είναι μόνο μία από τους τρεις δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες που η Αίγυπτος βυθίζεται στο χάος.
Ο 62χρονος Βρετανός εικονολήπτης του SkyNews, Μικ Ντιν, έπεσε από σφαίρες την ώρα που κατέγραφε με την κάμερα του τις συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και των αιγυπτιακών δυνάμεων.
Ο Ντιν που εργάστηκε για 15 χρόνια στο δίκτυο στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.
Οι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και επαγγελματία, αλλά και μέντορα για πολλούς νεότερους φωτορεπόρτερ. Για τον χαμό του, μάλιστα, ακόμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter, λέγοντας ότι είναι βαθύτατα θλιμμένος.
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστός και ο θάνατος του Αιγύπτιου δημοσιογράφου, Αχμέντ Αμπντέλ Γκαουάντ, που εργαζόταν για την εφημερίδα Al Akhbar, χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.
Παράλληλα, πολλοί είναι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκ των οποίων η φωτορεπόρτερ του Reuters, Ασμα Γουάγκιχ, ενώ άλλοι μαρτυρούν πως συνελήφθησαν και γρονθοκοπήθηκαν από άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας.
Η Επιτροπή για την Προστασία Δημοσιογράφων τόνισε πως ερευνά τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να «δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψουν στους εκπροσώπους του Τύπου να κάνουν τη δουλειά τους».
«Καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να δώσουν σαφείς εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας ώστε να σεβαστούν το δικαιώματα των δημοσιογράφων να εργάζονται ελεύθερα και με ασφάλεια, καλύπτοντας τα γεγονότα στο Κάιρο και την υπόλοιπη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερ Μαχόνι, υποδιευθυντής της επιτροπής.
Παράλληλα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου έκανε λόγο για αναφορές απειλών εις βάρος δημοσιογράφων, οι οποίοι στοχοποιούνται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
«Οι δημοσιογράφοι είναι ουδέτεροι σε μάχες και δε θα έπρεπε να γίνονται στόχοι βίας, ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου, Αλισον Μπέθελ ΜακΚένζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά