Η σύσκεψη της συντακτικής ομάδας του εβδομαδιαίου περιοδικού «Σπίγκελ», που έγινε την περασμένη Δευτέρα, άφησε να φανεί ότι αρχίζει μια ταραχώδης περίοδος για το πιο έγκυρο περιοδικό της Γερμανίας.
Ηταν η πρώτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, ο νέος διευθυντής του περιοδικού. Ο οποίος από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του προκάλεσε την κατακραυγή των συντακτών, ανακοινώνοντας τον διορισμό στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή τού Νικολάους Μπλόμε, πρώην διευθυντή σύνταξης της λαϊκής εφημερίδας «Μπιλντ».
Αυτή η πρώτη απόφαση του Μπίχνερ θεωρήθηκε πρόκληση από πολλούς δημοσιογράφους του «Σπίγκελ». Μόλις έγινε γνωστός ο διορισμός του Μπλόμε, οι συντάκτες σε έκτακτη συνέλευσή τους ψήφισαν μαζικά εναντίον του. Τα επιχειρήματά τους είναι πολλά. Η «Μπιλντ» μπορεί να είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Γερμανία, είναι όμως παραδοσιακά συντηρητική, ενώ ο ιδρυτής του «Σπίγκελ» Ρούντολφ Ογκστάιν έδωσε στο περιοδικό μια κατεύθυνση προς «την Αριστερά που αμφισβητεί». Και έκτοτε το ακολούθησε αυτό απέναντι σε κάθε κυβέρνηση της χώρας. Το θέμα των παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ απασχόλησε τη Γερμανία, ιδιαίτερα φέτος, και έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, όμως η «Μπιλντ» το κάλυψε ελάχιστα.
Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού θυμήθηκαν επίσης την υποστήριξη που προσέφερε η «Μπιλντ» στον πρώην υπουργό Αμυνας Καρλ-Τίοντορ τσου Γκούτενμπεργκ που είχε κατηγορηθεί για λογοκλοπή. Τελικά παραιτήθηκε και το «Σπίγκελ» είχε κατηγορήσει την «Μπιλντ» για δεξιό λαϊκισμό και είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2011 με τίτλο: «Μπιλντ, ο πυρομανής».
Ηταν όμως κυρίως η εκστρατεία της «Μπιλντ» κατά της Ελλάδας εκείνη που συζητήθηκε στη συνέλευση των δημοσιογράφων, την οποία θυμούνταν όλοι πολύ καλά: με μια σειρά «προβοκατόρικων» δημοσιευμάτων το 2010 η λαϊκή εφημερίδα χαρακτήριζε τους Ελληνες «σπάταλους και απατεώνες» και διακινούσε την άποψη ότι τα σχέδια για τη βοήθεια της Ελλάδας θα στερούσαν από τους Γερμανούς τις οικονομίες τους. Ολες αυτές οι επιλογές στηρίχθηκαν από τον Μπλόμε, ο οποίος εργαζόταν επί 20 χρόνια στον συντηρητικό όμιλο ΜΜΕ Αξελ Σπρίνγκερ. Πώς θα μπορούσε τώρα ο Μπλόμε να αναλάβει πόστο στη διεύθυνση του «Σπίγκελ»; «Θα ήταν καταστροφή», τόνισε η Φραντσίσκα Ογκστάιν, κόρη του ιδρυτή του περιοδικού.
Αντιμέτωπος λοιπόν με τις έντονες αντιδράσεις των δημοσιογράφων, ο νέος διευθυντής του «Σπίγκελ» υποβάθμισε τον Μπλόμε, κάνοντάς τον απλώς μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού. Αρκεί αυτό; Η αγωνία στην αίθουσα σύνταξης είναι έντονη σχετικά με το εάν ο νεοφερμένος Μπίχνερ θα σεβαστεί τις παραδόσεις του έγκυρου περιοδικού.
Ο 47χρονος Μπίχνερ είναι ο πρώτος ειδικός της ψηφιακής εποχής που αναλαμβάνει τη διεύθυνση του «Σπίγκελ». Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του '90 λανσάροντας περιοδικά στην πρώην Ανατολική Γερμανία, πριν εργαστεί επί 9 χρόνια στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού. Κατόπιν ανέλαβε τη διεύθυνση του πρακτορείου ειδήσεων DPA και μέσα σε τέσσερα χρόνια το μετέτρεψε σε έναν σύγχρονο ειδησεογραφικό οργανισμό, εγκαινιάζοντας την ψηφιακή φάση του.
Δύσκολη αποστολή
Σε ένα περιοδικό στο οποίο το 50,5% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχουν οι συντάκτες, οι συνάδελφοί τους που εργάζονται στο Ιντερνετ εξαιρούνται, ενώ έχουν πολύ μικρότερους μισθούς.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από την έντυπη έκδοση, η κυκλοφορία όμως μειώνεται, πέφτοντας στα τέλη του 2012 στα 900.000 αντίτυπα. Το Spiegel online είναι η πρώτη σε επισκεψιμότητα ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Γερμανίας.
Ο Μπίχνερ συνέκρινε το εγχείρημά του να συνδυάσει τις δύο εκδόσεις «με τη συμφιλίωση Βόρειας και Νότιας Κορέας».
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά