Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πόσο θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο της ΕΡΤ;

ΕΡΩΤΗΣΗ του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν


Το κλείσιμο της ΕΡΤ έπληξε τους δημοκρατικούς κανόνες και το δικαίωμα πληροφόρησης. Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν μείωση του κόστους λειτουργίας και εξυγίανση των οικονομικών της. 

Φαίνεται, όμως, ότι με το κλείσιμο, εκτός από τα σοβαρά νομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται, προκαλείται και μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, το κόστος λειτουργίας της καλύπτονταν από τις συνεισφορές των πολιτών, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ συνεισέφερε καθαρό ποσό 80.000.000 Ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως, από το κλείσιμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με πάνω από 25.000.000 Ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέλθει στα 100-125.000.000 Ευρώ μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η νέα ” Δημόσια Τηλεόραση-Δ.Τ.” δεν έχει ακόμα νομικό πρόσωπο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, Κανονισμό λειτουργίας, ούτε εγκεκριμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Ερωτάται η Κομισιόν:

- ο εκπρόσωπός της στην Τρόικα έχει στοιχεία για το ύψος της συνολικής επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού από το κλείσιμο της ΕΡΤ και την δημιουργία της νέας “Δ.Τ”; Σε μια εποχή βίαιων περικοπών σε εισοδήματα, συντάξεις, δημόσια υγεία και κοινωνικές πολιτικές είναι αποδεκτή η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 100-125 εκ. ευρώ λόγω άστοχων ενεργειών της κυβέρνησης;

- ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ αλλά και των ευρωεκλογών 2014, είναι αποδεκτό να μην λειτουργεί κανονικά δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία; Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να μην συμβεί αυτό αλλά και για να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία στα ΜΜΕ και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.

- πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση με τους εργαζόμενους, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών για να διαμορφωθεί δημόσια ραδιοτηλεόραση με πλουραλιστική κι αξιόπιστη λειτουργία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά