Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η «ανεύθυνη δημοσιογραφική κάλυψη για τους Ρομά συμβάλλει στη διάδοση αρνητικών μύθων»

Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: ΜΜΕ, σεβαστείτε τους Ρομά


Η «ανεύθυνη δημοσιογραφική κάλυψη για τους Ρομά συμβάλλει στη διάδοση αρνητικών μύθων», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς με αφορμή τον αρνητικό τρόπο που λειτούργησαν τα ΜΜΕ στην κάλυψη των υποθέσεων των παιδιών που απομακρύνθηκαν από οικογένειες τσιγγάνων στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, τις τελευταίες μέρες.

Στην παρέμβασή του, που έχει άμεσους αποδέκτες τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην κάλυψη των συγκεκριμένων υποθέσων, ο Ν.Μούζνιεκς τονίζει ότι είναι πολύ επικίνδυνη η διάδοση των μύθων ότι οι Ρομά είναι "απαγωγείς παιδιών", "εκ φύσεως εγκληματίες", καθώς δεν είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα από οποιονδήποτε άλλο.

Προειδοποιεί επίσης ότι η τροφοδότηση της έντασης που υπάρχει ήδη από διάφορες ομάδας εναντίον των Ρομά, μπορεί να οξυνθεί. Κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων κινδύνων που εμπεριέχει, θα μπορούσε να δυναμιτίσει και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των Ρομά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα παιδιά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ο Επίτροπος καλεί τους δημοσιογράφους να αποστασιοποιηθούν από τη δουλειά τους και να αναλογιστούν αν με τον τρόπο που κάλυψαν το θέμα, σεβάστηκαν τα δικαιώματά τους και αν λειτούργησαν προς το συμφέρον τους.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Επιτρόπου τςη Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:

Ανεύθυνη δημοσιογραφική κάλυψη για τους Ρομά συμβάλει στη διάδοση αρνητικών μύθων
Το χρόνιο πρόβλημα της αρνητικής δημοσιογραφικής κάλυψης θεμάτων που έχουν σχέση με μειονότητες, επανήλθε ορμητικά στις περιπτώσεις των παιδιών που βρέθηκαν σε οικογένειες Ρομά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, επιμένουν στην εθνικότητα των οικογενειών από τις οποίες απομακρύνθηκαν τα παιδιά, συμβάλοντας έτσι στη διάδοση χρόνιων μύθων που παρουσιάζουν τους Ρομά ως απαγωγείς παιδιών", είπε σήμερα ο Νιλς Μούζνιεκς, Επίτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους.

Τέτοιου είδους ανέυθυνη δημοσιογραφική κάλυψη μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων Ρομά και να πυροδοτήσει την ήδη εκτεταμένη βία κινημάτων εναντίον των Ρομά. Παρόλο που οι Ρομάς δεν είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο, η επιμονή των ΜΜΕ να αναφέρουν την εθνικότητα στις ειδήσεις προσδίδει αξιοπιστία στον μύθο ότι οι Ρομά είναι εκ φύσεως εγκληματίες. Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και επικίνδυνο καθώς ενέχει το ρίσκο της όξυνσης των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Ρομά και της πλειοψηφία του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.

Η διάδοση μιας τέτοιας αρνητικής εικόνας πλήττει επίσης τις προσπάθειες ενσωμάτωσης: Πώς να περιμένουμε από τους Ρομά να ενσωματωθούν στις κοινωνίες μας αν θα ΜΜΕ δεν χάνουν ευκαιρία να τους υπενθυμίζουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;

Καλώ όλους τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην κάλυψη αυτών των υποθέσεων να σταθούν ένα βήμα πιο πίσω και να εξετάσουν κατά πόσο η αναφορά της εθνικότητας ήταν πραγματικά αναγκαία, αν έχουν γίνει σεβαστά τα συμφέροντα του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του στην ιδιωτικότητα και αν εγινε σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας.

Προηγούμενα παραδείγματα μας διδάσκουν ότι η δαινομοποίηση μέσω των ΜΜΕ μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύκλο φαύλων πολιτικών και κοινωνικών συνεπειών. Είναι αναγκαίο τα ΜΜΕ να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή που έχουν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν απεικονίζουν μειονότητες γενικά, και τους Ρομά ειδικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά