Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ηττήθηκαν οι βρετανικές εφημερίδες

Στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν με προσφυγή την κυβέρνηση να επιδιώξει την τελική έγκριση ενός νέου θεσμικού καθεστώτος που θα διέπει τη λειτουργία του Τύπου

Οι βρετανικές εφημερίδες ηττήθηκαν σήμερα στην προσπάθειά τους μέσω μιας προσφυγής σε ένα ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου να εμποδίσουν την κυβέρνηση να επιδιώξει την τελική έγκριση ενός νέου θεσμικού καθεστώτος που θα διέπει τη λειτουργία του Τύπου. Αφού αποκαλύφθηκε το 2011 ότι δεκάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, διασημοτήτων και πολιτικών είχαν γίνει στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών από αστυνομικούς και δημοσιογράφους, είχαν διατυπωθεί επανειλημμένες εκκλήσεις στη Βρετανία να υπάρξει μεταρρύθμιση του τρόπου ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Ένα αποκαλούμενο βασιλικό διάταγμα για τη ρύθμιση του Τύπου έχει ήδη λάβει την έγκριση των τριών κύριων πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης καθώς και της οργάνωσης Hacked Off, η οποία εκπροσωπεί τα θύματα των υποκλοπών επικοινωνιών, αλλά αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις από μέρους των εκδοτών και των δημοσιογράφων.

Τα μέσα ενημέρωσης προσέφυγαν στο ανώτερο δικαστήριο επιδιώκοντας να υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίασή του για να εξεταστεί το θέμα καθώς το Συμβούλιο του Θρόνου, ένα σώμα το οποίο συγκροτούν κυβερνητικά στελέχη, επρόκειτο να ζητήσει την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους να ανασταλεί η απόφαση του Συμβουλίου του Θρόνου με την οποία είχε απορριφθεί η δική τους πρόταση για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της λειτουργίας του Τύπου.

Οι εκδότες υποστήριζαν ότι η δική τους πρόταση δεν μελετήθηκε επαρκώς και ότι το κυβερνητικό σχέδιο επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου.

Το ανώτερο δικαστήριο όμως έκρινε ότι δεν υπήρχε επαρκής νομική αιτιολόγηση να εξετάσει το θέμα αυτό —κάτι που θα σήμαινε ότι η διαδικασία για την οριστική κύρωση της κυβερνητικής πρότασης θα καθυστερούσε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες— και απέρριψε την προσφυγή των εκδοτών.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός νομοθετικά προσδιορισμένου συστήματος ρύθμισης και την δημιουργία ενός εποπτικού οργάνου, ικανού να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στις εφημερίδες που δεν τηρούν τους κανόνες και κρίνονται ένοχες για δυσφήμιση.

Αντίθετα το σχέδιο των ιδίων των μέσων ενημέρωσης προέβλεπε απλώς μέτρα βελτίωσης του συστήματος αυτορρύθμισης το οποίο ισχύει ως και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά