Βασίλης Χειρδάρης |
Το νομοθετικό φάντασμα μιας διαδικασίας που είναι παράνομη ακόμη και στα κράτη της Αφρικής
Το Αυτόφωρο για τα εγκλήματα περί Τύπου μπορεί να ισχύει και να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί παρελθόν, ακόμα και για κράτη της Αφρικής!
«Η διαδικασία της προληπτικής κράτησης και του Αυτοφώρου για αδικήματα τελούμενα διά του Τύπου είναι παράνομη». Αυτό έκρινε το 2010 δικαστική απόφαση των κρατών της Δυτικής Αφρικής, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος και ειδικός γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Βασίλης Χειρδάρης.
Προσεγγίζοντας το ζήτημα που άπτεται της ελευθερίας του Τύπου, αρχή που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις Ατομικών Δικαιωμάτων, έχει την άποψη ότι:
«Αναμφίβολα, η αυτόφωρη διαδικασία και η σύλληψη δημοσιογράφων επειδή χρησιμοποίησαν ένα θεμελιώδες δικαίωμα που αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας, αποτελούν ευθεία προσβολή του δικαιώματος έκφρασης και έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα του δικαιώματος». «Η διαδικασία του Αυτοφώρου», προσθέτει ο δικηγόρος, «είναι μια φοβική διαδικασία που αναγκάζει τον δημοσιογράφο να αυτοπεριορίζεται προληπτικά, να ασκεί δηλ. μια αυτολογοκρισία, ώστε να μην απολέσει την προσωπική του ελευθερία και να μη διασυρθεί μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας. Αυτό και ως υπόθεση αποτελεί στην πράξη ακύρωση και παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης». Ο κ. Χειρδάρης θέτει μία ακόμα παράμετρο τονίζοντας ότι η αυτόφωρη διαδικασία «αποτελεί παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)» και ότι «ο νεότερος συνταγματικός νομοθέτης θέλησε να εναρμονιστεί με το Δικαστήριο του Στρασβούργου και να καταργήσει τη δυσμενή μεταχείριση του Τύπου μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας».
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμά ότι «δεν δικαιολογείται η δικαστική εξουσία να συντηρεί νομολογικά νομοθετικά φαντάσματα, όπως η αυτόφωρη διαδικασία, όταν την έχει καταργήσει το Σύνταγμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά