Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Στήριξη από τον θρυλικό Καρλ Μπερνστάιν του «Γουότεργκεϊτ» στην Guardian για την υπόθεση Σνόουντεν

Ο θρυλικός δημοσιογράφος της Washington Post Καρλ Μπερνστάιν που μαζί με τον Μπομπ Γούντγουορντ αποκάλυψαν την υπόθεση Γουότεργκεϊτ οδηγώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο Νίξον, έγραψε μια επιστολή υποστήριξης προς τον διευθυντή της βρετανικής εφημερίδας Guardian Άλαν Ρασμπρίτζερ, μετά τη δίωξη για τη δημοσίευση από την εφημερίδα του απόρρητων φακέλων τους οποίους διέρρευσε ο σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.


Ο 69χρονος Μπερνστάιν υπογραμμίζει πως η εμφάνιση του Ρασμπρίτζερ ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων αποτελεί μια «επικίνδυνα επιβλαβή» απόπειρα των βρετανικών αρχών να μεταθέσουν το επίκεντρο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις, από την υπερβολική μυστικότητα που τηρούν οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στη διαγωγή του Τύπου.

Η Guardian ήταν μία από τις εφημερίδες που δημοσίευσαν τις διαρροές του Σνόουντεν σχετικά με τη βρετανική υπηρεσία υποκλοπών GCHQ και τη στενή συνεργασία της με την αμερικανική NSA για την πραγματοποίηση μαζικών παρακολουθήσεων.

Ο Μπερνστάιν αναφέρει πως «η διαγωγή του Τύπου στο θέμα ήταν αξιοθαύμαστη και υπεύθυνη». Τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν από την Guardian, την Washington Post και τους New York Times με βάση τις πληροφορίες του Σνόουντεν, «ουδόλως βοηθούσαν τρομοκράτες ή εχθρούς του έθνους», προσθέτει.

«Καλείσθε να καταθέσετε σε μια στιγμή που κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο μοιάζουν να έχουν την πρόθεση να υψώσουν τα πιο σοβαρά (και συμφέροντα για τις ίδιες) εμπόδια στο θεμιτό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ –ιδιαίτερα σ' αυτό που αφορά την υπερβολική κυβερνητική μυστικότητα– που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», γράφει στην επιστολή, η οποία δημοσιεύεται από τον ιστότοπο της Guardian.

«Όπως διδαχθήκαμε στις ΗΠΑ από την εμπειρία μας με τα Έγγραφα του Πενταγώνου και το Γουότεργκεϊτ, είναι ουσιώδες να μην επιβάλλονται εκ των προτέρων κυβερνητικοί περιορισμοί ούτε να εκφοβίζεται ένας αληθινά ελεύθερος Τύπος», υπογραμμίζει.

«Διαφορετικά, μέσα σ' ένα τέτοιο σκοτάδι, ενθαρρύνουμε τον κίνδυνο οι δημοκρατίες μας να γίνουν λεία του δεσποτισμού και της δημαγωγίας, ακόμη και εγκληματικότητας από τους εκλεγμένους ηγέτες μας και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά