Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος Της Κυριακής» παραχώρησε η διευθύντρια του star.gr και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, Μάρα Ζαχαρέα.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
- Για ποιο λόγο η πλειονότητα των δημοσιογράφων στα δελτία ειδήσεων έχει χάσει το άλλοτε status της απέναντι τους τηλεθεατές; Μήπως κάποιοι δεν έχουν ξεπληρώσει ακόμη τα «εγκλήματα» του παρελθόντος;
«Σε περιπτώσεις βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι ισορροπίες στις ζωές των ανθρώπων ανατρέπονται. Ο ψυχισμός τους αλλάζει και τότε αναζητούνται οι φταίχτες. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν ισχυρές απόψεις και καθημερινή προβολή, όπως είναι οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης, γίνονται στόχοι. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχει συμβεί και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Όποιος ασκεί επάγγελμα που ενέχει δημοσιότητα, γίνεται στόχος ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν. Δεν προσπαθώ να εξωραΐσω τις ευθύνες των δημοσιογράφων. Ορισμένοι προέβαλαν απροκάλυπτα συγκεκριμένες πολιτικές γραμμές και πρόσωπα, ασκώντας στοχευμένη κριτική σε πολιτικούς, που δεν ήταν αρεστοί στο σύστημα. Αρκετοί μπέρδεψαν τον ρόλο τους και θεώρησαν πως και οι ίδιοι είναι εξουσία. Η αλαζονεία στα τηλεοπτικά παράθυρα ξεχείλιζε. Δεν θα πρέπει όμως ο πέλεκυς της κριτικής να πέφτει βαρύς επί δικαίους και αδίκους. Άλλωστε, έχει μεγάλη σημασία ποιος ασκεί την εκάστοτε κριτική».
- Η παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων είναι τελικά one man/woman show; Θα λέγατε «ναι» σ’ ένα τηλεοπτικό ντουέτο;
«Δεν θα είχα πρόβλημα να πω δελτίο με κάποιο άλλο πρόσωπο, αρκεί να τον ή την εκτιμούσα ως δημοσιογράφο και ως άνθρωπο. Στην Ελλάδα, τα ντουέτα στην παρουσίαση δελτίων ειδήσεων δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, στο εξωτερικό το συναντάμε συχνότερα».
- Πώς είδατε το κλείσιμο της ΕΡΤ και τι προβλέψεις κάνετε για το μέλλον της ΝΕΡΙΤ και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει;
«Ήταν απρόσμενο και άκομψο. Ακούγαμε ότι μπορεί να συμβεί, αλλά νομίζω πως κανείς μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πίστευε πως θα το ζούσε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Ελπίζω το καινούργιο σχήμα που χτίζεται σταδιακά να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, διότι στο ότι υπήρχαν στρεβλώσεις και σπατάλες, που έπρεπε να διορθωθούν, συμφωνούν οι πάντες. Ελπίζω, λοιπόν, η ταλαιπωρία τόσων ανθρώπων να μην πάει χαμένη. Κάτι άλλο που με ενοχλεί είναι πως παρακολουθώ συχνά στο Διαδίκτυο επιθέσεις συναδέλφων εναντίον άλλων συναδέλφων. Σαν να υπάρχουν πια στο Ραδιομέγαρο φατρίες που αλληλοσπαράσσονται και τέτοιου είδους πληγές πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορούν να κλείσουν».
- Επαγγελματικά απωθημένα έχετε; Υπάρχουν πρόσωπα που δεν έγιναν ποτέ καλεσμένοι σας ή θέματα που δεν αγγίξατε;
«Δεν θυμάμαι να σας πω, γιατί δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει νόημα. Προτιμώ να κοιτάω πίσω και να βλέπω την επαγγελματική μου πορεία συνολικά. Θεωρώ πως πέτυχα πολλά, έχω να θυμάμαι ευχάριστες στιγμές στο ρεπορτάζ, έβγαλα πολλά αποκλειστικά και, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αξιολογώ ως πιο σημαντικά τα δεκαοκτώ χρόνια που πέρασα ως ρεπόρτερ καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα, με ώρες ορθοστασία, παρά τα χρόνια που είμαι κεντρική παρουσιάστρια. Και αύριο το πρωί να αποχωρήσω από την δημοσιογραφία, δεν θα έχω απωθημένα. Θα ήμουν ευχαριστημένη και θα τους αποχαιρετούσα όλους χαμογελώντας».
- O σύζυγός σας έχει υπάρξει υπουργός και ενεργό μέλος της πολιτικής σκηνής της χώρας. Εσείς έχετε φλερτάρει ποτέ με την πολιτική ή εκείνη σας έχει φλερτάρει;
«Όχι, ποτέ. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να ασχοληθώ με την πολιτική. Εθελοντικά να βοηθούσα έναν άνθρωπο στον οποίο πίστευα, θα μπορούσα να το κάνω ενδεχομένως, αλλά να ασχοληθώ εγώ η ίδια, να κατέβω βουλευτής κ.λπ. με τίποτα, το θεωρώ πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία. Ειδικά έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα με την πολιτική και τους πολιτικούς, δεν μοιάζει καθόλου ελκυστική διαδικασία».
- Η αποκαθήλωση του λαθεμένου lifestyle, από το οποίο δεν απουσίαζαν οι δημοσιογράφοι, πώς σας φαίνεται;
«Μια φούσκα ήταν το lifestyle. Καλώς έσκασε και πολύ άργησε. Είναι γνωστή και η σχέση του με τα μαθηματικά. Πήρε τα μηδενικά και τα μετέτρεψε σε νούμερα. Ο Πέτρος Κωστόπουλος μέσα από την προσωπική του περιπέτεια κήρυξε την λήξη της «γκλαμουριάς», η μετάβαση έγινε απότομα. Από την αβάστακτη ελαφρότητα και τον κυνισμό, περάσαμε στην αγωνία για το μέλλον και την επιβίωση του καθενός. Οι αντιδράσεις, όπως πάντα για όλα τα ζητήματα στην Ελλάδα, ήταν και εδώ υπερβολικές. Όσο η αληθινή τέχνη, η παιδεία και η κουλτούρα δεν είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής ενός παιδιού από την ώρα που αρχίζει να καταλαβαίνει και για όλη την πορεία της ζωής του, ο κίνδυνος να μπερδέψει τα σημαντικά με τα ασήμαντα θα παραμονεύει».
- Πείτε μου τρία χρήσιμα πράγματα που μάθατε όλα αυτά τα χρόνια για την τηλεόραση, την πολιτική και την ζωή…
«Για την τηλεόραση έμαθα πως είναι ένα μαγικό και δυνατό μέσο, αρκεί να κάνεις σωστή χρήστη. Για την πολιτική πως είσαι απολύτως μόνος και για τη ζωή πως έχει αξία όταν την μοιράζεσαι με εκείνους που αγαπάς».
- Όταν πετάτε το σακάκι του δελτίου και κλείνετε το μικρόφωνο στο στούντιο, ποιες είναι οι μικρές ευτυχίες σας και πού τις αναζητάτε;
«Στους συνταξιδιώτες της ζωής μου. Πού αλλού; Στην οικογένειά μου δηλαδή, στους δικούς μου ανθρώπους και, κυρίως, στην αγκαλιά και το χαμόγελο των παιδιών μου».
- Αν αύριο κάνατε restart, τι θα θέλατε να περιλαμβάνει η ζωή σας;
«Ένας Κινέζος φιλόσοφος έχει πει πως πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αν του ζητούσαν να ζήσει τη ζωή του από την αρχή δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα. Θα έκανε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Δεν γνωρίζω όμως κανέναν γύρω μου που θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο. Εσείς;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά