Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τούρκοι δημοσιογράφοι που δικάζονται για την υπόθεση Εργκενεκόν μιλούν περί κατασκευασμένων κατηγοριών

Εξέχοντες Τούρκοι δημοσιογράφοι που δικάζονται για τις σχέσεις τους με ένα αντικυβερνητικό δίκτυο χαρακτήρισαν πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες εναντίον τους και έκαναν λόγο περί «σφαγής της δικαιοσύνης», σε μία υπόθεση που εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Ο Νεντίμ Σενέρ και ο Αχμέτ Σικ, δύο δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν τον Μάρτιο και έκτοτε κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από την Κωνσταντινούπολη, είναι μεταξύ των 14 ανθρώπων που κατηγορούνται ότι βοήθησαν το λεγόμενο δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο είναι ύποπτο ότι επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες οι οποίες θα ευνοούσαν για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή κρατούνται 100 δημοσιογράφοι, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είμαι εδώ επειδή είμαι ένας δημοσιογράφος που αναζητά την αλήθεια», δήλωσε ο Σικ, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ισχύ του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν στους κόλπους του τουρκικού κράτους. «Από την αρχή είπαν ένα ψέμα: ότι δεν δικάζεται η δημοσιογραφία. Όμως στα στοιχεία εναντίον μου περιλαμβάνονται 212 άρθρα, 247 απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μου, προϊόν υποκλοπών, και ένα βιβλίο», πρόσθεσε.

Ο Σενέρ, δημοσιογράφος που έχει τιμηθεί με βραβεία και έχει γράψει βιβλία για το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, χαιρέτισε τους παριστάμενους στη δικαστική αίθουσα λέγοντας: «Καλώς ήρθατε στο θέατρο» και υποκλίθηκε.

Αν κριθούν ένοχοι, οι Σενέρ και Σικ κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης έως 15 ετών. Και οι δύο έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και λένε ότι τα στοιχεία σε βάρος τους είναι κατασκευασμένα.

Μεταξύ των άλλων κατηγορούμενων περιλαμβάνονται ο Γιαλτσίν Κουτσούκ, συγγραφέας και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, ο Σονέρ Γιαλτσίν, ιδιοκτήτης του ιστότοπου Odatv.com, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονταν στον ιστότοπο αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...