Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Παραβιάζεται διαρκώς το δημοσιογραφικό απόρρητο στη Γαλλία

Le MondeImage by Drumaboy via FlickrΗ Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι στη Γαλλία παραβιάζεται συνεχώς το δημοσιογραφικό απόρρητο με αποτέλεσμα να καταλύεται κάθε έννοια κράτους δικαίου και να προκύπτουν ολέθριες συνέπειες για την ανεξαρτησία του Τύπου. Η Ομοσπονδία κατήγγειλε δύο περιστατικά με θύματα δημοσιογράφους της εφημερίδας « Le Monde ».

Το πρώτο αφορά την υπόθεση «Μπεντακούρ», όπου υπάρχει αίτημα προς τηλεφωνική εταιρία, να παραδώσει το αρχείο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του δημοσιογράφου της εφημερίδας “ Le Monde ”, προκειμένου να γίνει η ανάλογη επεξεργασία ταυτοποίησης των πηγών του δημοσιογράφου. Η γαλλική δημοσιογραφική Ενωση SNJ – SGT κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα το νόμο περί προστασίας του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών (ο οποίος είναι λιγότερο αυστηρός από την ευρωπαϊκή νομοθεσία).

Το δεύτερο περιστατικό με θύματα τους δημοσιογράφους της εφημερίδας “ Le Monde ”, αφορά την παραγγελία του Εισαγγελέα της Μασσαλίας σε τηλεφωνική εταιρία, προκειμένου να παραδοθούν τα αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δημοσιογράφων και να γίνει η επεξεργασία ταυτοποίησης των πηγών για υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος στην Κορσική.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας να λάβουν όλα τα σχετικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουν τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αρμόδιες για την τήρηση του νόμου, να παραβιάζουν οι ίδιες το νόμο. Επίσης, πρόκειται να καταθέσει έγκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτές τις παραβιάσεις του δημοσιογραφικού απορρήτου στη Γαλλία, που συνιστούν ουσιαστικά κωλύματα και παρεμποδίζουν την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και την ελεύθερη ενημέρωση στην Ε.Ε., παραβιάζοντας κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...