Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ελεύθεροι οι τρεις άνδρες που φέρονται να αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν σκιτσογράφο

Τρεις άνδρες που φέρονται να αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Σουηδό σκιτσογράφο, Λαρς Βιλκς, ο οποίος το 2007 σχεδίασε ένα σκίτσο που παρουσίαζε τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, θα αφεθούν ελεύθεροι εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα σουηδικό δικαστήριο.

Ο Άμπντι Αζίζ Μαχάμουντ, ο Σάλαρ Σάμι Μαχμούντ και ο Άμπντι Ουέλι Μαχμούντ, που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Λαρς Βιλκς στη διάρκεια μίας έκθεσης στο Γκέτεμποργκ, θα αφεθούν ελεύθεροι εν αναμονή της απόφασης, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της πόλης μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκησε τέσσερις ημέρες.

«Δεν υπάρχει πλέον λόγος να τους κρατάμε στη φυλακή», δήλωσε ο δικαστής Χένρικ Βίνμαν στο περιοδικό Expressen.

Η εισαγγελέας Αγνέτα Χίλντινγκ Κβάρνστρεμ έχει ζητήσει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών σε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους.

Ο σουηδός καλλιτέχνης έχει γίνει πολλές φορές στόχος απειλών για τη ζωή του και επιθέσεων μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του σκίτσου. Η καρικατούρα του προφήτη Μωάμεθ είχε δημοσιευθεί σε μία τοπική εφημερίδα στις 18 Αυγούστου 2007 και είχε στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι τρεις άνδρες, ένας Σομαλός και δύο Σουηδοί υπήκοοι, είχαν συλληφθεί από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Γκέτεμποργκ. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το κτίριο όπου γινόταν η έκθεση εξαιτίας μίας «απειλής που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές και να προκαλέσει σοβαρές ζημιές».

Ο Βιλκς αρχικά είχε αναφέρει στο ιστολόγιό του ότι θα πάρει μέρος σε αυτή την έκθεση, όμως τελικά δεν πήγε.

Στην κατοχή των κατηγορούμενων βρέθηκαν μαχαίρια και σύμφωνα με το κατηγορητήριο θα μπορούσαν να έχουν μαχαιρώσει τον Βιλκς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...