Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόγραμμα αναμόρφωσης με θεσμικά μέτρα για την ΕΡΤ

Αναμόρφωση εκ βάθρων, με νέα θεσμικά μέτρα, προωθεί η κυβέρνηση για την ΕΡΤ, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε σε λήψη αποφάσεων για μια σειρά από σημαντικά θέματα, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο φορέας είναι επί του παρόντος «ακέφαλος», μετά την παραίτηση του Γ. Γαμπρίτσου και εν αναμονή του ορισμού αντικαταστάτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Την ίδια ώρα, μια ακόμη παραίτηση ήρθε να «ταράξει τα νερά» στην Αγία Παρασκευή, αφού ο ειδικός σύμβουλος για θέματα τηλεόρασης, Τζώνυ Καλημέρης, έθεσε εαυτόν εκτός εταιρείας, ενώ παράλληλα ακούγονται ολοένα και περισσότερες φωνές που μιλούν για αλλαγή στη λειτουργία της ΕΡΤ και στροφή στο μοντέλο της κρατικής και όχι της δημόσιας τηλεόρασης.
Επί του παρόντος, μόνος «ισχυρός» άνδρας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα είναι ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της εταιρείας, όταν αυτή διαχωριστεί και τυπικά από εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου, μέχρι να γίνει αυτό, ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα με το τυπικό της λειτουργίας της εταιρείας.
Θέμα το οποίο, πάντως, δεν εμπόδισε το δ.σ. να πάρει αποφάσεις για την έγκριση ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πρόκειται για δέσμη αποφάσεων που έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το καθεστώς αμοιβών στο δημόσιο φορέα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι αποσυνδέθηκε από αυτά που ισχύουν στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Ποιοτικά κενά
Ενώ αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, οι ελλείψεις σε επίπεδο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού (σε τεχνοκρατικό και όχι πολιτικό επίπεδο) αντί να μειώνονται, αυξάνονται.
Χθες, όπως προαναφέρθηκε, υπέβαλε την παραίτηση ο κ. Καλημέρης, πράγμα που πλέον κάνει τα «κενά» στην ΕΡΤ να μην είναι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Ειδικότερα, στη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, δεν υπάρχουν στελέχη που να έχουν την απαραίτητη εμπειρία γύρω από τα τηλεοπτικά.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η παραίτηση του κ. Καλημέρη οφείλεται στο ότι δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με τους ασκούντες τη διοίκηση και αυτό παρά το ότι, μόλις πριν από μερικούς μήνες, στο μεταβατικό στάδιο της περιόδου μετά την παραίτηση Χ. Παναγόπουλου και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από το Γ. Γαμπρίτσο, η συμβολή του ήταν καθοριστική.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για την αποχώρηση του κ. Καλημέρη, «τα δύο μέρη οδηγήθηκαν σε αυτήν την απόφαση λόγω της αλλαγής της φυσιογνωμίας και του επανακαθορισμού των στόχων της εταιρείας».
Οι στόχοι της εταιρείας
Το δ.σ. της ΕΡΤ, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη, συζήτησε και αποφάσισε τις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού της περιόδου 1.1.2011-31.12.2011.
Σύμφωνα με αυτές, οι δαπάνες μισθοδοσίας, λαμβανομένου υπόψη του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος, θα παραμείνουν σταθερές (οι εντός της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας αυξήσεις στο προσωπικό προβλέπεται να ισοσκελιστούν από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας λόγω των συνταξιοδοτήσεων μονίμου προσωπικού).
Επίσης, οι δαπάνες για την παραγωγή και προμήθεια τηλεοπτικού προγράμματος προβλέπονται μειωμένες, λόγω κυρίως της απουσίας μεγάλων αθλητικών και άλλων γεγονότων που συνεπάγονται υψηλό κόστος. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός πως αποφασίστηκε η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την προμήθεια και ανάθεση τηλεοπτικών προγραμμάτων μυθοπλασίας.
Επισημαίνεται ότι στη διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών το διοικητικό συμβούλιο έλαβε υπόψη του την προβλεπόμενη πτωτική τάση των διαφημιστικών εσόδων της ΕΡΤ, δεδομένου ότι το 2011 δεν διοργανώνονται μεγάλα αθλητικά ή άλλα γεγονότα.
Πέραν αυτών, αποφασίστηκε η δημιουργία αποθεματικού προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες αυξημένες δαπάνες προγράμματος το 2012, λόγω των μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Euro 2012), αλλά και να αποπληρωθεί σταδιακά το σωρευμένο χρέος της ΕΡΤ, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, αποφασίστηκε και η ενεργοποίηση της οπτικής ίνας, με την οποία η ΕΡΤ, διασυνδεδεμένη με τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, θα προσφέρει στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης και πρόσβασης σε γεγονότα και εξελίξεις δημόσιου χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οπτική ίνα παρέμενε ανενεργή, παρά το γεγονός ότι η σχετική επένδυση από την πολιτεία είχε ολοκληρωθεί το 2008.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ NAYTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...