Καμία αλλαγή στο χαρακτήρα του προγράμματος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει το ΕΣΡ το οποίο χθες αποφάνθηκε επισήμως για το θέμα, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό.
Το ΕΣΡ έχει ασχοληθεί και παλαιότερα με το θέμα της αλλαγής του χαρακτήρα του προγράμματος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Ιωάννη Λασκαρίδη. |
Ειδικότερα η ανεξάρτητη αρχή, με αφορμή απόφαση που εξέδωσε χθες για περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό του νομού Αττικής (Κόντρα Channel), διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στο χαρακτήρα των ηλεκτρονικών Μέσων, παρά μόνο αν η κυβέρνηση φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση και αλλάξει τις ισχύουσες διατάξεις.
Όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της αρχής Ιωάννης Λασκαρίδης, το Συμβούλιο έχει αποφανθεί και άλλες φορές για το θέμα στο παρελθόν, εμμέσως, επιβάλλοντας κυρώσεις στα μέσα που εξέπεμπαν πρόγραμμα διαφορετικού χαρακτήρα από αυτό που είχαν δηλώσει. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί, ότι υπήρξαν και περιπτώσεις -ραδιοσταθμών του κέντρου- με τις οποίες το Συμβούλιο δεν ασχολήθηκε, παρά το ότι υπήρξε αλλαγή στο χαρακτήρα του προγράμματος τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία έδωσε και την ευκαιρία στο Συμβούλιο να τοποθετηθεί επισήμως, αφού ο σταθμός είχε ζητήσει την αλλαγή του χαρακτήρα του, το ΕΣΡ, ασχολήθηκε, κατά δήλωση του κ. Λασκαρίδη, «μετά από καταγγελία τηλεθεατή».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, ζήτησαν επισήμως -με σχετικό διάβημά τους προς την πολιτική ηγεσία- αλλά και την ανεξάρτητη αρχή, την αλλαγή του νόμου (ν.3592/07 αρ.5 παρ.3), επισημαίνοντας ότι στον ίδιο νόμο περιλαμβανόταν και η σχετική διάταξη, που προέβλεπε ότι οι άδειες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, θα είχαν προκηρυχθεί μέχρι τις 31/12/2007, οπότε η επιχείρηση θα μπορούσε να επιλέξει τον τύπο της άδειας που θα αιτηθεί εκ νέου.
Η προκήρυξη δεν εκδόθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να είναι εγκλωβισμένες -βάσει μιας δήλωσης προσωρινού χαρακτήρα- σε μια επιλογή που επηρεάζει εκτός από το πρόγραμμά τους, το ύψος του μετοχικού τους κεφαλαίου, τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού και μια σειρά από άλλα λιγότερο σημαντικά πράγματα, τα οποία ωστόσο, στην παρούσα φάση και δεδομένης της αρνητικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται τόσο η αγορά της τηλεόρασης όσο και του ραδιοφώνου, εξελίσσονται σε κομβικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ζητήματα.
Οι θέσεις εργασίας
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ισχύουσες διατάξεις, μπορεί από τη μια πλευρά να «προστατεύουν» θέσεις εργασίας, αφού δεν επιτρέπουν την μετατροπή ενός μέσου από ενημερωτικό σε μη ενημερωτικό, δεν αφήνουν ωστόσο και το περιθώριο, σε όποιον το επιθυμεί, να πράξει το αντίθετο, να μετατρέψει δηλαδή το μέσο που διαθέτει σε ενημερωτικό και με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τον κλάδο περίοδο.
Επισημαίνεται ότι για τους ενημερωτικούς σταθμούς, υπάρχει ελάχιστο όριο απασχολούμενου προσωπικού -υψηλότερο από εκείνον που έχει τεθεί για τα μη ενημερωτικά- ενώ παράλληλα υπάρχει η υποχρέωση μετάδοσης εκπομπών συγκεκριμένου χαρακτήρα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι τώρα, οι ανάλογες περιπτώσεις που έχει εξετάσει το ΕΣΡ, περιφερειακών και τοπικών μέσων, αφορούσαν όλες σε μετατροπή προγράμματος από μη ενημερωτικό, σε ενημερωτικό.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά