Οι οργανώσεις Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF) ανέφεραν ότι ο Τάις, ένας φωτορεπόρτερ που εργάζεται με το κομμάτι για ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Washington Post, ο όμιλος εφημερίδων McClatchy και η αγγλική υπηρεσία του Al Jazeera, αγνοείται και πιστεύεται ότι έχει συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις αρχές Αυγούστου, όταν κάλυπτε τις μάχες στο Χαλέπι.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση κρατά τον Όστιν Τάις», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της CPJ, Τζόελ Σάιμον. «Η Δαμασκός πρέπει να αναγνωρίσει την αιχμαλωσία του και να απελευθερώσει τον Τάις αμέσως», συνέχισε ο Σάιμον. «Όλες οι παρατάξεις οι οποίες μάχονται στην Συρία πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης και να σέβονται την διεθνώς αναγνωρισμένη ιδιότητά τους ως άμαχων».
Η πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Δαμασκό ενημέρωση τις δύο ΜΚΟ αυτήν την εβδομάδα ότι ο Τάις πιστεύεται ότι είναι ζωντανός, αλλά κρατείται από κυβερνητικές δυνάμεις σε προάστια της συριακής πρωτεύουσας, όπου οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές και τις αντάρτικες δυνάμεις συνεχίζονται ακόμα.
(Photo credit: Wikipedia) |
Η ίδια οργάνωση υπενθύμισε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Ιχμπαρίγια της Συρίας μετέδωσε την Δευτέρα ένα βίντεο που απεικονίζει τον Ινάλ να κάνει μια δήλωση την οποία, ανέφερε η ΜΚΟ, προφανώς πιέστηκε να κάνει.
«Εμφανώς κουρασμένος και με μώλωπες κάτω και από τα δύο μάτια είπε ότι πριν συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι, συνοδευόταν στην διάρκεια της δουλειάς του από υπηκόους ξένων χωρών περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Τσετσενίας, της Λιβύης και του Κατάρ, που 'έφεραν όλοι οπλισμό'», σημείωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Η CPJ, η οποία καταγράφει υποθέσεις αγνοουμένων και δολοφονημένων δημοσιογράφων, ανέφερε ότι τουλάχιστον 19 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί ενώ κάλυπταν την σύρραξη στη Συρία από το Νοέμβριο του 2011, περιλαμβανομένου ενός πολύ κοντά στα σύνορα, στο έδαφος του Λιβάνου - γεγονός το οποίο καθιστά τη Συρία την πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.
Πέραν από τους ξένους δημοσιογράφους οι οποίοι πιστεύεται ότι κρατούνται από τις συριακές αρχές, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 31 Σύροι δημοσιογράφοι και πολίτες-δημοσιογράφοι σε κυβερνητικές φυλακές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά