Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

REUTERS «Δεν εκπροσωπούμε συμφέροντα…»

Thomson Reuters Trading Room
Thomson Reuters Trading Room (Photo credit: Wikipedia)

Του Σωτήρη Μανιάτη / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«To Reuters δεν εκπροσωπεί συμφέροντα και στηρίζει τις έρευνες που πραγματοποιεί για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα». Αυτό απάντησε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων μετά την κόντρα που ξέσπασε ουσιαστικά με τον όμιλο συμφερόντων Μπόμπολα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Έθνος».

Ο εκπρόσωπος του Reuters δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την έρευνα που πραγματοποιείται σχετικά με τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, το σύστημα διαπλοκής και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και το διεθνές πρακτορείο έχει απευθυνθεί σε μια σειρά από ομίλους ΜΜΕ με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Η έρευνα βρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς έχει δοθεί ένα διάστημα στους ερωτηθέντες να απαντήσουν επί συγκεκριμένων θεμάτων που έχει εντοπίσει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Στις ερωτήσεις του Reuters αντέδρασε έντονα ο όμιλος Μπόμπολα με δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η επιχειρηματικότητα στο στόχαστρο», ανυπόγραφο, κάτι που σημαίνει ότι την ευθύνη ανέλαβε η διεύθυνση της εφημερίδας «Εθνος», εκπροσωπώντας προφανώς την ιδιοκτησία του ομίλου.

Σε αυτό σημειωνόταν ότι, «υπό τον μανδύα δημοσιογραφικής έρευνας για το “ούτως αποκαλούμενο σύστημα διαπλοκής”», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έστειλε ερωτηματολόγιο στο οποίο υπήρχαν ερωτήματα για το αν οι εφημερίδες προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, αν η πολιτική εξουσία επηρεάζεται από ιδιοτελείς στόχους που εξυπηρετούνται από ΜΜΕ κ.ά.

Ο όμιλος λοιπόν απάντησε ότι το πρακτορείο, που είναι πάντα καλά πληροφορημένο, θα έπρεπε να γνωρίζει το περιεχόμενο των εντύπων του ομίλου και «μια απλή ανάγνωση των διαδικτυακών καταχωρίσεων των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών, στις οποίες αναφέρεστε και στις οποίες αντίστοιχα συμμετέχουν μέλη της οικογενείας (στη μία μάλιστα, ιδιαίτερα, μειοψηφικά) και μια απλή αναζήτηση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και νομολογίας εξασφαλίζουν πλήρη, σαφή και λεπτομερή απάντηση σε όλες τις απορίες (;) σας.

Αλλωστε, το ερωτηματολόγιό σας προδίδει αποκαλυπτικά τόσο το σκεπτικό της “δημοσιογραφικής” σας καμπάνιας, που επίκειται όσο και το προαποφασισμένο περιεχόμενό της. Υποδύεστε τον ερωτώντα, ίσως για να τηρήσετε προσχηματικά τη δεοντολογία, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε, και όπως μάλιστα έχει επιβεβαιωθεί από πρόσφατες καταχωρίσεις σας για σημαντικά πρόσωπα του δημόσιου βίου της χώρας».

Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, από την έντονη αντίδραση του ομίλου στις ερωτήσεις του Reuters δεν είναι αναμενόμενο να προκύψει μια σειρά άλλων ερωτημάτων; Για παράδειγμα, γιατί, αντί να απαντηθούν τα ερωτήματα, μια δημοσιογραφική έρευνα καταγγέλλεται ότι βάζει στο στόχαστρο την επιχειρηματικότητα;

Γιατί δεν περίμεναν να δημοσιοποιηθεί η εργασία του Reuters κι έπειτα, αν θεωρούνταν μεροληπτική, στοχευμένη, ατεκμηρίωτη ή οτιδήποτε άλλο να αντιδράσουν, να καταγγείλουν το πρακτορείο, αποδεικνύοντας ότι, αντί για δημοσιογραφική έρευνα, προχώρησε σε προαποφασισμένα αποτελέσματα;
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...