Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Δικάζεται δημοσιογράφος επειδή έβγαζε φωτογραφίες στη Λωρίδα της Γάζας


Την προηγούμενη Παρασκευή συνελήφθη ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος- φωτορεπόρτερ και μπλόγκερ, ο Μοχάμεντ Σάμπρι, επειδή έβγαζε φωτογραφίες στον στρατιωτικό τομέα της Ράφαχ, στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο δημοσιογράφος προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου μετά τη σύλληψή του, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του και την οργάνωση Διεθνή Αμνηστία, η οποία αξιώνει να αφεθεί ελεύθερος.

Σύμφωνα με τη σύζυγο του κατηγορουμένου Ριχάμ Άμπντελ Αζίζ, ο Σάμπρι συνελήφθη ενώ ερευνούσε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς της απόφασης των ενόπλων δυνάμεων να απαγορεύσουν τις αγορές γαιών στις παραμεθόριες περιοχές. Η σύζυγός του ενημέρωσε πως ο Σάμπρι οδηγήθηκε στην πολιτική φυλακή του Αλ Αρίς, όμως μεταφέρθηκε κατόπιν στην Ισμαϊλίγια, όπου χθες προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου. Μία νέα ακροαματική συνεδρίαση έχει προγραμματισθεί για αύριο, πρόσθεσε η ίδια.

«Το να προσάγεται πολίτης ενώπιον ενός στρατιωτικού δικαστικού οργάνου είναι άδικο και είναι πλέον καιρός οι αιγυπτιακές αρχές να θέσουν τέλος σε αυτήν την πρακτική», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχαράουϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Η οργάνωση ανησυχεί μήπως ο δημοσιογράφος τύχει «μίας μη αμερόληπτης δίκης από ένα στρατιωτικό δικαστήριο για τον μοναδικό λόγο ότι έκανε τη δουλειά του», προσθέτει η ΜΚΟ, η οποία ζητεί να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του. Η οργάνωση επισημαίνει πως ο δημοσιογράφος είναι ο πρώτος πολίτης που δικάζεται από στρατοδικείο αφότου εγκρίθηκε, στα τέλη Δεκεμβρίου, το νέο Σύνταγμα, του οποίου το άρθρο 198 προβλέπει μία τέτοια διαδικασία.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του δημοσιογράφου Χοσάμ Μπαχγκάτ, που με την ευκαιρία κατήγγειλε τη δίκη πολίτη από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, η συντακτική επιτροπή συμπεριέλαβε το άρθρο στον νέο Συνταγματικό Χάρτη της χώρας υποκύπτοντας στις πιέσεις των στρατιωτικών.

Περίπου 12.000 πολίτες είχαν συρθεί ενώπιον των στρατοδικείων κατά τη διάρκεια της μεταβατικής διακυβέρνησης από τον στρατό στην περίοδο που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011 και την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...