Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«60’ Ελλάδα»: Στα ορεινά χωριά των Τρικάλων.

Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.


Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στα ορεινά χωριά των Τρικάλων. Λίγο πριν η περιοχή ντυθεί στα λευκά, οι κάτοικοι στην Ελάτη, το Περτούλι, το Παλαιομοναστήριο και την Πύλη κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες, εν μέσω δυνατής βροχής, για τον χειμωνιάτικο αποκλεισμό.


Μαζί με εκείνους που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης  

Η καθημερινότητα των κατοίκων και η μάχη τους με την κρίση παίρνει μια διαφορετική διάσταση στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία αδυνατούν να μείνουν στα χωριά τους και ξεχειμωνιάζουν στα αστικά κέντρα εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστους θέρμανσης. Απομένουν κάποιοι γέροντες, ως συνήθως, να φυλάνε Θερμοπύλες αλλά και λίγοι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού που περιμένουν «δουλειά» τη χειμερινή περίοδο. Η ανεργία υψηλή και τα προβλήματα πολλά για τους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους, τους δύο βασικούς τομείς γύρω από τους οποίους κινείται η τοπική οικονομία. Ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει συνεχώς τις ανθρώπινες αντιδράσεις και την ελπίδα, που παρά τα όσα συμβαίνουν, παραμένει ζωντανή στα πρόσωπα των νέων ανθρώπων.

Ο οικισμός των πολυτέκνων που αψηφούν την κρίση 

Όταν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, που μεταφέρουν μαθητές, φτάνουν στη Χρυσομηλιά, το χωριό ζωντανεύει. Τότε ο επισκέπτης κατανοεί πόσο διαφορετικό είναι αυτό το χωριό. Η απάντηση έρχεται γρήγορα από τους κατοίκους: «Τηρούμε την παράδοση, παντρευόμαστε νέοι και κάνουμε πολλά παιδιά». Εδώ, ο συνηθισμένος αριθμός παιδιών σε κάθε οικογένεια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ τα 3/4 των κατοίκων ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, η τάση των οικογενειών να κάνουν πολλά παιδιά ξεκινά ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι λόγοι παραμένουν και σήμερα ίδιοι: πολλά χέρια για τις εργασίες και τη διαχείριση των ζώων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Χρυσομηλιάς είναι η έλλειψη Λυκείου. Το κοντινότερο βρίσκεται στην Καλαμπάκα, όπου το οδικό δίκτυο κλείνει πολλές φορές εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

Η φύση σβήνει ένα ολόκληρο χωριό από τον χάρτη 

Το Ροπωτό εξαφανίζεται. Οι κάτοικοι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Απογοητευμένοι, απελπισμένοι και αγανακτισμένοι βλέπουν την περιουσία τους, τη γενέτειρα γη τους, να σβήνει σιγά - σιγά από τον χάρτη. Αιτία ένα φυσικό φαινόμενο και το σαθρό υπόβαθρο της πλαγιάς που είναι κτισμένα τα μισά από τα σπίτια του οικισμού. Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου και όμως κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί….

 «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...