Η «Δ.Τ» αποδεικνύεται ο καλύτερος εργοδότης, ξεπερνώντας την πρακτική των ιδιωτών επιχειρηματιών και δείχνει το λαμπρό «παράδειγμα» προς μίμηση του «απολύω χωρίς να αποζημιώνω».
Η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αφού έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, αφού έριξε «μαύρο» στην ενημέρωση, αφού έριξε στην ανεργία εν μία νυκτί 2.500 εργαζόμενους, αφού υποσχέθηκε νέα δημόσια τηλεόραση στα πρότυπα του BBC που ακόμη δεν έχει βρει το δρόμο της, κατέληξε με παρελκυστική πρακτική να υλοποιεί μόνο απολύσεις χωρίς καν την καταβολή αποζημίωσης. Ασυνεπής ακόμη και στα νομότυπα.
Είναι λυπηρό να παρακολουθεί κανείς την ολίσθηση ενός έμπειρου δημοσιογράφου στον κατήφορο του ψεύδους και της παραπληροφόρησης προκειμένου να δικαιολογήσει πρακτικές τις οποίες ο ίδιος (υποτίθεται) καταδίκαζε. Δεν εξηγείται διαφορετικά το (νέο) παραλήρημα του Υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή κατά των εργαζομένων της ΕΡΤ τους οποίους συνειδητά πλέον εμπαίζει στο ζήτημα των αποζημιώσεων.
Όπως συνειδητά ψεύδεται για την δήθεν αποδοχή τετελεσμένων από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις οι οποίες –κατά την ευφάνταστη άποψή του– έχουν αρνηθεί έως σήμερα να θέσουν επίσημα το θέμα. Αρκεί να του θυμίσουμε ό,τι:
Ο ίδιος ΕΓΓΡΑΦΩΣ είχε δεσμευτεί –κι αυτό αποτελούσε πρόταση της κυβέρνησης- σε συνάντησή του με τους εργασιακούς εκπροσώπους ότι α) θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μη εφαρμογή του ορίου αποζημίωσης που ισχύει για το Δημόσιο και β) ο υπολογισμός των αποζημιώσεων γίνεται για εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΣΙΑΧ) με βάση το ΠΔ 164/2004 λαμβάνεται υπόψη προϋπηρεσία από την πρώτη ημέρα της συμβάσεως αυτής (εκάστοτε τελευταίας) και οιοσδήποτε άλλος χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται στη σύμβαση αυτή.
Θυμίζουμε ακόμη ότι αυτή η γραπτή δέσμευση αποτελούσε προϊόν αποδοχής και από το Υπουργείο Οικονομικών. Προφανώς και δεν αναφέρεται κανείς για τα χρόνια που έχουν αναγνωριστεί συνολικά εκτός υπηρεσίας αλλά για χρόνια εντός της ΕΡΤ, κάτι που ο κ. Καψής σκοπίμως αποσιωπά στην απάντησή του.
Θυμίζουμε ακόμη ότι ο κ. Καψής «έσκιζε τα ιμάτιά του» απειλώντας με παραίτηση σε περίπτωση που θα τον εξέθεταν οι συνάδελφοί του στη Βουλή, εφόσον δεν ψηφιζόταν η τροπολογία περί του πλαφόν των αποζημιώσεων. Η τροπολογία δεν ψηφίστηκε. Οι συνάδελφοί του στη Βουλή εξέθεσαν τον κ. Καψή. Ο Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν παραιτήθηκε.
Όπως δεν αντέδρασε και στις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις μέσω ανακοινώσεων τόσο από την ΠΟΕΣΥ όσο και από τις Ενώσεις Συντακτών ότι η μη καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Ίσως διότι δεν μπήκε στον κόπο να τις διαβάσει. Του θυμίζουμε επίσης ότι ο ίδιος δήλωνε για το θέμα αναρμόδιος, παραπέμποντάς το στον ειδικό εκκαθαριστή και το Υπουργείο Οικονομικών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καλεί τον Υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του, να εφαρμόσει το νόμο, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία παραγόντων και νομικών του Υπουργείου Οικονομικών και να διαβάζει –ενίοτε- τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών, των οποίων παραμένει μέλος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά