Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ:Χάθηκαν 175 εκατ. ευρώ

Κατά 175 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το επενδυμένο κεφάλαιο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το οποίο από 300,6 εκατ. ευρώ έπεσε στα 126,5 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε επιστολή της προς τη Βουλή υποστηρίζει ότι έπειτα από σχετικό έλεγχο στις «απολήψεις συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του ΕΔΟΕΑΠ που διέθετε σε πιστωτικό ίδρυμα. Επομένως, τα ποσά αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη πάγιων και τακτικών αναγκών, οι οποίες καλύπτονταν ούτως ή άλλως από τα υφιστάμενα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης που διατηρεί σε πιστωτικό ίδρυμα».

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η συμμετοχή του ΕΔΟΕΑΠ στο κοινό κεφάλαιο μετά τις 9 Μαρτίου. Τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονταν σε 115.312.441,47 ευρώ και μετά την ολοκλήρωση του PSI, στις 12 Μαρτίου, εκτιμήθηκαν σε 59.097.624,42 ευρώ. Μετά τις απολήψεις από 19 Μαρτίου ως τις 23 Απριλίου και την απόδοση των προσόδων του α’ εξαμήνου, η τρέχουσα αξία της μερίδας την 7η Αυγούστου ήταν 10.312.271,57 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας των διαθέσιμων κεφαλαίων και να αντιμετωπιστούν ως «καταθέσεις» λόγω των όσων ορίζει ο νόμος 2469/1997. Σύμφωνα με το άρθρο 15 οι τυχόν αναλήψεις δεν συνιστούν «αναλήψεις λογαριασμών» αλλά ρευστοποιήσεις μέρους (ή του συνόλου) της μερίδας των φορέων στο κοινό κεφάλαιο.

Πάντως στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με την ΕΣΗΕΑ. Η Ένωση Συντακτών, που δεν συζήτησε ακόμη σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τον έλεγχο στις κινήσεις για τα αποθεματικά, απέστειλε εξώδικο στις 6 Σεπτεμβρίου με το οποίο διαμαρτύρεται γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ δεν απέστειλε τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί τον περασμένο Ιούλιο. Με το εξώδικο ζητούνται εγγράφως στοιχεία για όλες τις ενέργειες που έγιναν για την προστασία των αποθεματικών, να χορηγηθεί κάθε αντίγραφο των εγγράφων της αλληλογραφίας με την ΤτΕ, αντίγραφο του ένδικου μέσου-αγωγής, αίτησης ακύρωσης ή άλλου που έχει ασκηθεί για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί το Ταμείο από το «κούρεμα». Στο εξώδικο ζητούνταν ακόμη η ηχογράφηση των πρακτικών από τη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ στις 23 Ιουνίου, καθώς και τα πρακτικά των αποφάσεων του Δ.Σ. για την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων από 3% σε 6%.

Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...