Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

«Ανεύθυνος άρχων της Δ.Τ. ο Μάναλης»

Δεν έχουν τελειωμό οι αντιδράσεις για τη νέα πραξικοπηματική κυβερνητική ρύθμιση που δίνει άλλοθι και προκαταβολική άφεση αμαρτιών στον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη. 


Φορείς και κόμματα καταγγέλλουν την «πονηρή» ρύθμιση που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις νομικές διεκδικήσεις των πρώην εργαζομένων και ζητούν την καταψήφισή της.

Ακόμη και το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εγείρει ενστάσεις για το άρθρο 38, που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ. Μάλιστα, στην έκθεσή του για το επίμαχο άρθρο (κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τα ακίνητα), με το οποίο ο Γκίκας Μάναλης απαλλάσσεται από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για τις τελεσθείσες ή μελλοντικές πράξεις του, το Επιστημονικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι «η παροχή αμνηστίας για μελλοντικές πράξεις δεν συνάδει προς τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».


Υπεράνω του νόμου καταγγέλλει, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τίθεται με αυτή τη ρύθμιση ο ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «με τη διάταξη αυτή απαλλάσσεται από κάθε αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, τόσο τις τελεσθείσες όσο και τις μελλοντικές».

Ο μόνος υπογράφων

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ακόμα ότι ο Γκίκας Μάναλης, ως ειδικός διαχειριστής του ενεργητικού και του παθητικού της ΕΡΤ, είναι ο μοναδικός υπογράφων συμβάσεις και ο υπεύθυνος για την αδιαφανή λειτουργία του μορφώματος της λεγόμενης Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) και Δημόσιας Ραδιοφωνίας. «Το τελευταίο διάστημα έχει υπογράψει δεκάδες απ' ευθείας αναθέσεις, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμών, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Προμηθειών του Δημοσίου», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «πολλές από αυτές είτε δεν αναρτήθηκαν ποτέ στο Διαδίκτυο είτε αναρτήθηκαν πολύ μεταγενέστερα από την τέλεσή τους κατά παράβαση του Ν. 3861/2010 περί διαύγειας στο Δημόσιο».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Με την πράξη της αυτή, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ουσιαστικά την τεράστια ζημιά για το Δημόσιο που προκάλεσε το "μαύρο" στην ΕΡΤ καθώς και την κακοδιαχείριση στη λειτουργία της ΔΤ και προσπαθεί να απαλλάξει αναδρομικά και μελλοντικά τα διορισμένα από την ίδια εκτελεστικά της όργανα». Επίσης κάνει λόγο για προσπάθεια ακύρωσης εκατοντάδων αγωγών και μηνύσεων θιγόμενων πολιτών που έχουν ασκηθεί ή πρόκειται να ασκηθούν κατά του κ. Μάναλη.

Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ σε δική της ανακοίνωση κάνει λόγο για ρύθμιση που εγείρει πλείστα νομικά, αλλά και εξόχως πολιτικά ζητήματα: «Κατ' αρχάς δεν είναι κατανοητό για ποιον λόγο, στο άρθρο 38, που έχει τίτλο "Ρυθμίσεις σχετικά με ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. και Ορκωτούς Εκτιμητές" έχει ενταχθεί η εν λόγω διάταξη, με την οποία τροποποιείται αναδρομικώς, για πολλοστή φορά, η Υπουργική Απόφαση (ΟΙΚ. 02/11.06.2013) για την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε., την απόλυση του συνόλου του προσωπικού της και την παύση λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «η επιχειρούμενη δι' ασχέτου ρυθμιστικού περιεχομένου νόμου αναδρομική τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην κατάργηση της ΕΡΤ δεν είναι ασύνδετη προς τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που ήδη υφίστανται σε σχέση με το ζήτημα της παράνομης κατάργησης της ΕΡΤ, ομαδικής απόλυσης του προσωπικού της και παύσης λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

«Ως γνωστόν», συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχει συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης που αφορά στο κύρος της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (ΟΙΚ. 02/11.6.2013), εκκρεμεί δε η έκδοση απόφασης. Επίσης, έχουν ασκηθεί πλήθος αγωγών κατά της ΕΡΤ Α.Ε., του Ελληνικού Δημοσίου, της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., αλλά και του ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ για τα ειδικότερα εργασιακά ζητήματα που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης. Ορισμένες από τις αγωγές αυτές έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης, ενώ άλλες συζητούνται το αμέσως επόμενο διάστημα».

Οπότε όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πως δεν ήταν τυχαίο, όχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η χρονική περίοδος που κατατέθηκε η ρύθμιση.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, εκτός από «πονηρή», η ρύθμιση είναι τόσο αντισυνταγματική όσο και πολιτικά μη ορθή...

«Ο κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα διαχωρισμός των εξουσιών συνεπάγεται ότι δεν επιτρέπεται στις άλλες δύο εξουσίες, αμέσως ή εμμέσως, να παρεμβαίνουν στην άσκηση της δικαιοδοτικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Το ζήτημα είναι συνταγματικής και πρωτίστως πολιτικής τάξης και θα πρέπει η Βουλή των Ελλήνων να μην επιτρέψει την παραβίαση των ορίων της εξουσίας της, αποδεικνύοντας εμπράκτως το σεβασμό της προς τη Δικαιοσύνη, με την καταψήφιση της εν λόγω προτεινόμενης τροποποίησης».

Ντ. Λ. / enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...