Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στη Διδώ Σωτηρίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της συγγραφέως Διδούς Σωτηρίου (23 Σεπτεμβρίου 2004) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «ΒΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟΥ» με τον Γιάννη Έξαρχο, παραγωγής 1995.

Η συγγραφέας αφηγείται μνήμες από τα παιδικά της χρόνια στο Αϊδίνι και τη Σμύρνη, όπου ζούσε με την οικογένειά της και μεταφέρει την ατμόσφαιρα από την καθημερινή ζωή των Μικρασιατών Ελλήνων, τις ασχολίες τους, τις σχέσεις με τις άλλες εθνότητες, αλλά και το δράμα της προσφυγιάς, όταν το 1922 καταφεύγει και η ίδια στην Αθήνα. Θυμάται την περίοδο των σπουδών της και τα ταξίδια της στο Παρίσι όπου συναναστράφηκε τη γαλλική διανόηση.

Αναφέρεται στα χρόνια που εργάστηκε ως δημοσιογράφος – συντάκτρια της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «Γυναίκα» - στην προσχώρησή της στο Αριστερό κίνημα και την Αντίσταση, καθώς και στη δουλειά της στον παράνομο Τύπο στη διάρκεια της Κατοχής, ως αρχισυντάκτρια στον «Ριζοσπάστη». Μιλάει για τα αίτια που την ώθησαν να ξεκινήσει το γράψιμο και σχολιάζει τα βιβλία της «Ματωμένα Χώματα», «Οι Νεκροί περιμένουν» και «Εντολή». Επίσης, κάνει λόγο για τη θέση της γυναίκας στον Μεσοπόλεμο, αλλά και για τη σχέση με τον σύντροφο της ζωής της, Πλάτωνα Σωτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...