Την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στην Κομοτηνή. Ένα οδοιπορικό σε μια περιοχή με ιδιαίτερο χρώμα και έντονο χαρακτήρα πολυ-πολιτισμικότητας.
Αρμονική συνύπαρξη
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει την καθημερινή συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο ιδανικής πολυθρησκευτικής κοινωνίας. Μέσα από προσωπικές ιστορίες συνανθρώπων μας που εξελίσσονται παράλληλα, μαθαίνουμε πως Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι όχι μόνο ζουν μαζί αλλά συνεργάζονται και προοδεύουν.
Ελλήνων ανάβασης… στη Βουλγαρία
Η ελληνική απόβαση στη γειτονική Βουλγαρία, λόγω φτηνότερης αγοράς, μετά το άνοιγμα του νέου κάθετου οδικού άξονα που ενώνει μέσα σε 15 λεπτά την Κομοτηνή με τη Βουλγαρία. Η κάμερα περνά τα σύνορα και συναντά τους Έλληνες που έκαναν στάση στο Κίρκοβο για να ψωνίσουν στο ελληνικό σούπερ μάρκετ, το οποίο άνοιξε στο χωριό γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Τι λένε οι έλληνες επιχειρηματίες που πέρασαν τα σύνορα για να γλιτώσουν την υψηλή φορολόγηση; Τι λένε οι τοπικές επιχειρήσεις που έχουν τοποθετήσει πινακίδες στα ελληνικά στην κωμόπολη όπου πλέον τα περισσότερα οχήματα στους δρόμους της φέρουν πινακίδες Κομοτηνής;
Μουσικά όργανα από χαρτί και ύφασμα
Η ξεχωριστή ιστορία της ArtEco Band και του δημιουργού της. Πως ένας πρώην σχολικός φύλακας του μουσικού σχολείου Κομοτηνής, χωρίς καμία μουσική παιδεία, έγινε κατασκευαστής λειτουργικών μουσικών οργάνων από χαρτί και ύφασμα. Η ArtEco Band είναι μουσική μπάντα της Κομοτηνής με νέα παιδιά, η οποία έχει την εξής ιδιαιτερότητα: χρησιμοποιεί μουσικά όργανα τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά. Κιθάρες, βιολιά και πιάνα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από χρησιμοποιημένα χαρτιά και υφάσματα, ζωγραφισμένα και σχεδιασμένα με καλλιτεχνική διάθεση και ύφος.
«Θελήματα Α.Ε.»
Ένας 32χρονος, ο οποίος για καιρό δεν έβρισκε δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του, αποφάσισε να γίνει το παιδί για τα «θελήματα». Πως μια απλή ιδέα έγινε επικερδής επιχείρηση; Ο Χαράλαμπος προσφέρει καθημερινά υπηρεσίες εξοικονόμησης χρόνου, κόπου και ενέργειας σε ανθρώπους και επιχειρήσεις.
Πόλη πρότυπο για άτομα με κινητικά προβλήματα
Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δημιούργησαν μια πόλη-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η πόλη φιλοδοξεί να αποτελέσει μοντέλο για όλη την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας επισκέπτες με αναπηρία από όλο τον κόσμο. Ποια είναι η ιστορία του Φάνη που από την Αθήνα μετοίκησε μόνιμα στην Κομοτηνή γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο;
Το βουνό από τα φύκια της… γραφειοκρατίας
Ακόμη ένα ελληνικό παράδοξο. Ένας τεράστιος όγκος από φύκια έχει κλείσει το λιμάνι του Ιμέρου, δημιουργώντας ένα νέο κομμάτι στεριάς για το οποίο, όμως, Δήμος και Περιφέρεια δηλώνουν αναρμόδιοι παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων, που διαμαρτύρονται για την μόλυνση και τη δυσοσμία. Ποια λύση προτείνουν οι κάτοικοι και πώς τα φύκια από τις παραλίες της περιοχής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποφέροντας κέρδη και μετατρέποντας την κατάρα σε ευλογία; Η παραγωγή οργανικού λιπάσματος και το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Ο άνθρωπος που δεν έχει πληρώσει ποτέ λογαριασμό στη ΔΕΗ
Ποια ανάγκη τον έκανε να δημιουργήσει το απολύτως αυτόνομο ενεργειακά σπίτι και πως με τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και δικών του κατασκευών ελέγχει τα πάντα από απόσταση;
Επίσης, η εκπομπή «60’ Ελλάδα» ταξιδεύει στα χωριά των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, στην Οργάνη και τη Φιλύρα. Καταγράφει τα προβλήματα καπνοπαραγωγών και κτηνοτρόφων. Επισκέπτεται τους καταυλισμούς των παλιννοστούντων από το Καζακστάν, αλλά και το διαπολιτισμικό σχολείο των επτά διαφορετικών γλωσσών, στις Σάπες.
«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά