Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Συλλήψεις και βίαιες επιθέσεις αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο Κάιρο

01_29_2011_Egypt_Protest_036Image by messay.com via FlickrΤις διώξεις από την αστυνομία αλλά και την οργή των (φιλοκυβερνητικών) διαδηλωτών αντιμετωπίζουν συχνά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο, με τις συλλήψεις και τα περιστατικά βίας να είναι συχνά.

Την Τετάρτη, συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι,

Υπάρχουν αναφορές για το ξυλοδαρμό και την κράτηση ενός Βέλγου δημοσιογράφου, τον οποίο άτομα με πολιτικά (πιθανόν αστυνομικοί) συνέλαβαν σαν κατάσκοπο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου ανέφερε ότι πρόκειται για τον Σερζ Ντιμόν, συντάκτη της Le Soir, και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του και εγγυήσεις ότι ο δημοσιογράφος είναι ασφαλής.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ακόμη ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency. Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα, χωρίς να είναι σαφές από ποια υπηρεσία έχει συλληφθεί.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι τρεις δημοσιογράφοι εργάζονται για ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι και για μία ιστοσελίδα. Κρατούνται επειδή δεν τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για τις βραδινές ώρες από την περασμένη Παρασκευή στις τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Άλλοι τρεις δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ που βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ. Πρόκειται για δύο συντάκτες του Associated Press και τον Άντερσον Κούπερ, γνωστό παρουσιαστή του CNN.

Επιπλέον, μία δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν την Τετάρτη επίθεση από το πλήθος σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και στη συνέχεια συνελήφθησαν από έναν στρατιωτικό.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι έκαναν ρεπορτάζ για το πώς βρίσκουν φαγητό για να επιβιώνουν οι φτωχοί Αιγύπτιοι. «Πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την κάρτα SIM του τηλεφώνου του οδηγού, έβαλαν πέτρες στις ρόδες του οχήματος και μας έφτυσαν στο πρόσωπο», είπε η δημοσιογράφος, σύμφωνα με την οποία οι Αιγύπτιοι τους κατηγόρησαν πως ανήκαν στη Μοσάντ, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Τέλος, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορίες ότι το βράδυ της Τρίτης κάποιοι ξένοι πιάστηκαν να μοιράζουν φυλλάδια με αντικυβερνητικό περιεχόμενο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...