Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Μαύρο α λα… ΕΡΤ και στη Βαλένθια!

Της Κορίνας Βασιλοπούλου / efsyn.gr

 «Μόλις ανακοίνωσαν το κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης της Βαλένθια. Με βασιλικό διάταγμα. Οπως έγινε με την ΕΡΤ». Με αυτά τα λόγια συνάδελφος από την καταλανική εφημερίδα «Diari Ara» με ενημέρωνε με email το βράδυ της Τρίτης για το επικείμενο «μαύρο» στην RTVV, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της αυτόνομης περιφέρειας της Βαλένθια. Εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά με τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ αποκτούσε τους εν Ισπανία μιμητές της. Ταυτόχρονα, τα ισπανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύριζαν από μηνύματα που παραλλήλιζαν το κλείσιμο της RTVV με εκείνο της πρώην Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης.

 Προχθές το βράδυ ο δεξιός επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια, Αλμπέρτο Φάμπρα, ανακοίνωσε ξαφνικά το κλείσιμο της Radiotelevision Valenciana (RTVV), προκαλώντας την έντονη οργή των 1.600 και πλέον εργαζομένων που θα μείνουν στον δρόμο, των συνδικάτων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου. Την απόφαση αυτή την έλαβε αφότου το δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή των απολυμένων εργαζόμενων, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης που είχε εξαγγείλει ο Φάμπρα στο όνομα της «εξυγίανσης». Αν τελικά συνεχιστεί το «μαύρο» στην RTVV, η αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια θα μείνει όχι απλώς χωρίς δημόσιο κανάλι και ραδιόφωνο, αλλά και χωρίς οπτικοακουστικό μέσο που να εκπέμπει στην τοπική γλώσσα (οι ντόπιοι μιλούν βαλενθιάνικα, μια διάλεκτο της καταλανικής).

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο ανώτατος τοπικός άρχοντας επιμένει ότι η απόφασή του είναι «αμετάκλητη» και χαρακτηρίζει την RTVV «μη βιώσιμη». «Δεν θα δεχτώ να κλείσει ούτε ένα σχολείο ή νοσοκομείο προκειμένου να μείνει ανοιχτό ένα κανάλι» δήλωσε, αναφερόμενος στις περικοπές στις οποίες τον εξαναγκάζει ο Ισπανός πρωθυπουργός και ομοϊδεάτης του Μαριάνο Ραχόι.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι απαντούν με κινήσεις που θυμίζουν έντονα την ιστορία της ΕΡΤ. Οχι απλώς υπόσχονται ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να κρατήσουν την RTVV ανοιχτή, αλλά και παίρνουν την ενημέρωση στα χέρια τους εκπέμποντας τα πιο μαχητικά δελτία και ενημερωτικές εκπομπές στην ιστορία της τοπικής ραδιοτηλεόρασης. «Οι εργαζόμενοι επαναστατούν κατά του Φάμπρα και παίρνουν στα χέρια τους τις συχνότητες» ανέφερε η διαδικτυακή εφημερίδα «El Diario», τονίζοντας ότι «η σκληρή κριτική κατά του Αλμπέρτο Φάμπρα και του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος πρωταγωνίστησαν στα δελτία ειδήσεων». Παράλληλα δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις δημοσιογράφων της RTVV, οι οποίοι έκαναν δημόσια την αυτοκριτική τους για τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα που τους υποχρέωναν να περνούν.

 Aπό το 1995, όταν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα εγκαταστάθηκε στην περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια, σχολιάζουν πολλά ισπανικά ΜΜΕ, μετέτρεψε την εκεί δημόσια ραδιοτηλεόραση σε άντρο ρεμούλας, βολέματος «ημετέρων» και προπαγάνδας υπέρ του κόμματος και των τοπικών αρχόντων. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή», σχολιάζει η «El Diario», «η RTVV αριθμούσε λίγους περισσότερους από 600 εργαζόμενους, είχε χρέος 16 εκατομμύρια ευρώ και 20% ακροαματικότητα. Εν έτει 2013, το χρέος ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια, οι εργαζόμενοι σχεδόν σε 1.700, ενώ η ακροαματικότητα έχει πέσει στο 4%».

Ο Αλμπέρτο Φάμπρα επιχείρησε, όπως γίνεται συνήθως, να ρίξει το βάρος στους εργαζόμενους. Απέλυσε χίλιους, οι περισσότεροι από τους οποίους, όπως σχολιάζεται, δεν ανήκαν στην κατηγορία των «ημετέρων». Μόλις το δικαστήριο τους δικαίωσε αξιώνοντας την επαναπρόσληψή τους, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης αποφάσισε να «ρίξει μαύρο». Η δικαιολογία του: η εκ νέου ενσωμάτωσή τους θα στοίχιζε 40 εκατομμύρια ευρώ, ένα οικονομικό βάρος που δεν μπορεί να αντέξει η τοπική κυβέρνηση.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια έχει μεγάλο ιστορικό οικονομικών σκανδάλων. Εκεί έχει αναπτύξει μεγαλειώδη δράση ο διαβόητος Κάρλος Φάμπρα (απλή συνωνυμία με τον Αλμπέρτο Φάμπρα), πρώην πολιτικός, μεγαλοεπιχειρηματίας και από τα πιο διεφθαρμένα πρόσωπα του ισπανικού δημόσιου βίου. Στα μεγάλα του κατορθώματα συγκαταλέγεται η κατασκευή ενός αεροδρομίου στην πόλη Καστεγιόν, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ! Ο προηγούμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Φρανσίσκο Καμπς, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2011, δυο χρόνια αφότου το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος. Τότε αντικαταστάθηκε από τον Αλμπέρτο Φάμπρα.

 Ο νυν περιφερειάρχης της Βαλένθια δεν βρήκε άλλον υπεύθυνο για τα σοβαρά προβλήματα της RTVV από τη διευθύντριά της, τη Ρόσα Βιδάλ, η οποία κατέχει το πόστο μόλις εδώ κι ένα χρόνο. Η Βιδάλ υπέβαλε χθες βράδυ την παραίτησή της κατηγορώντας την τοπική κυβέρνηση για σωρεία ψευδών. Με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις που φαίνεται να προκαλεί το κλείσιμο της περιφερειακής ραδιοτηλεόρασης, αλλά και το «μπαϊράκι» των εργαζομένων, δεν αποκλείεται η RTVV να γίνει η ΕΡΤ του Αλμπέρτο Φάμπρα και κατ’ επέκταση του Μαριάνο Ραχόι.
Enhanced by Zemanta


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...