Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

«Πακέτο» παρεμβάσεων του Λευτέρη Αυγενάκη για την ΕΡΤ

Δέσμη παρεμβάσεων για την ΕΡΤ κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ., Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας, κ. Ηλία Μόσιαλο, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τον ανασχεδιασμό λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Ειδικότερα, ο Βουλευτής ζητά (α) την κατάργηση της υποχρεωτικής πληρωμής του τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, (β) τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΕΡΤ, την καταγραφή και την αξιοποίηση της περιουσίας της και της μείωση του λειτουργικού της κόστους και (γ) την έναρξη εκπομπής της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ στην Κρήτη.

Ειδικότερα, στα σχετικά κοινοβουλευτικά του έγγραφα αναφέρει τα εξής:

(α) Κατάργηση της υποχρεωτικής πληρωμής του τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ είναι εδώ και πολύ καιρό επιβεβλημένος. Με την ασφάλεια των εσόδων από την επιβολή του τέλους υπέρ της ΕΡΤ έγιναν υπέρογκες προσλήψεις στην ΕΡΤ με αποτέλεσμα να διογκωθεί το κόστος λειτουργίας της, ενώ μπόρεσε να «χτυπήσει» εμπορικό περιεχόμενο και με αυτόν τον τρόπο να το πληθωρίσει, κάνοντάς το αδύνατο από τα ιδιωτικά κανάλια να το αγοράσουν. Αυτές οι δύο πρακτικές άφησαν την ΕΡΤ εθισμένη σε υψηλά λειτουργικά κόστη, αλλά και εξαρτημένη από το τέλος υπέρ της, το οποίο πληρώνει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά και στη διαφήμιση, την οποία αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ πουλάει.

Σήμερα, το συγκεκριμένο τέλος συμπεριλαμβάνεται ακόμα και σε λογαριασμούς που εκδίδονται από τη ΔΕΗ και αφορούν σε βοηθητικούς ή κοινόχρηστους χώρους, βιοτεχνίες, κλιμακοστάσια πολυκατοικιών, ακόμα και εκκλησίες, όπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός δέκτης, αλλά και χωριά ολόκληρα, στα οποία δεν υπάρχει καν λήψη του σήματος της ΕΡΤ, όπως συμβαίνει και σε ορισμένα ορεινά χωριά της Κρήτης. Ως εκ τούτου, μόνο μια μερίδα συμπολιτών μας απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της ΕΡΤ, για τις οποίες όμως όλοι επιβαρύνονται. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία, προκειμένου να υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, είναι αναγκαία η πληρωμή της δημόσιας τηλεόρασης.

Βεβαίως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις παθογένειες της λειτουργίας της ΕΡΤ, ώστε παρουσίασε στις 19/8 δια του Υπουργού Επικρατείας, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της μεγάλης επιβάρυνσης του Ελληνικού νοικοκυριού από τη δημοσιονομική κρίση, αλλά και την επιβολή των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης και την περικοπή μισθών και συντάξεων, είναι εξαιρετικά κρίσιμο όπως εξεταστεί και η κατάργηση της υποχρεωτικής πληρωμής του τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται ο εξορθολογισμός της εφαρμογής είσπραξης του τέλους μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε να επιβαρύνει άπαξ τον κάθε πολίτη ή επαγγελματία με βάση το ΑΦΜ του και να μην πληρώνεται το τέλος με βάση την παροχή ρεύματος, όπως συμβαίνει σήμερα (ώστε πληρώνεται από τον ίδιο χρήση δύο και τρεις φορές). Επιπλέον, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της δύσκολης οικονομικής θέσης που βρίσκονται αρκετοί συμπολίτες μας, είναι κρίικο να ενσωματωθούν κοινωνικά κριτήρια στην επιβολή του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ώστε ειδικές ομάδες πληθυσμού (όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, άποροι, ΑμΕΑ) να μην επιβαρύνονται με την αναγκαστική πληρωμή του στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σημειώνεται τέλος, ότι για το θέμα κατάργησης του τέλους υπέρ της ΕΡΤ έχουν κατατεθεί επανηλειμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ενώ το ζήτημα έχει έρθει και στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010, ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνος, δεσμεύτηκε για την εξέταση του ζητήματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τα σχετικά πρακτικά. Ωστόσο, από τότε δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος επί του ζητήματος και καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προτίθεστε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ στην κατάργηση της υποχρεωτικής πληρωμής του τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ;

Σε περίπτωση που η πλήρης κατάργηση του τέλος δεν είναι δυνατή, προτίθεστε να εξετάσετε τον εξορθολογισμό της εφαρμογής του, ώστε αυτό να επιβαρύνει άπαξ τον κάθε πολίτη ή επαγγελματία με βάση το ΑΦΜ του; Προτίθεστε να ενσωματώσετε κοινωνικά κριτήρια, ώστε ειδικές ομάδες πληθυσμού (όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, άποροι, ΑμΕΑ, κλπ.) να μην επιβαρύνονται με το τέλος υπέρ της ΕΡΤ;

(β) Αναγκαίος εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ, καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της και μείωση του λειτουργικού κόστους

Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ είναι εδώ και πολύ καιρό επιβεβλημένος. Είναι γεγονός ότι με την ασφάλεια των εσόδων από την επιβολή του τέλους υπέρ της ΕΡΤ έγιναν υπέρογκες προσλήψεις με αποτέλεσμα να διογκωθεί το κόστος λειτουργίας της, ενώ η ΕΡΤ μπόρεσε να «χτυπήσει» εμπορικό περιεχόμενο και με αυτόν τον τρόπο να το πληθωρίσει, κάνοντάς το αδύνατο από τα ιδιωτικά κανάλια να το αγοράσουν. Αυτές οι δύο πρακτικές άφησαν την ΕΡΤ εθισμένη σε υψηλά λειτουργικά κόστη, αλλά και εξαρτημένη από το τέλος υπέρ της, το οποίο πληρώνει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος μέσω της ΔΕΗ, αλλά και στη διαφήμιση, την οποία αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ πουλάει.

Η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, παρουσίασε στις 19/8 το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, αναγνωρίζοντας τις παθογένειες της λειτουργίας της. Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Επιπλέον, δεν παρουσιάστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει σαφή εικόνα. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε επίσημα, μιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε την καταγραφή και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ – Α.Ε.. Ήδη, ανακοινώθηκε η άμεση διάθεση προς αξιοποίηση από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπως και η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη για μεταφορά δραστηριοτήτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποιο είναι ακριβώς το λειτουργικό κόστος της ΕΡΤ Α.Ε., συμπεριλαμβανομένων ανελαστικών και ελαστικών δαπανών; Ποια είναι αναλυτικά τα έξοδα της εταιρείας για τα τρία τελευταία έτη και πως κατανέμονται αυτά;

Πόσα χρήματα εισρέουν στα ταμεία της ΕΡΤ μέσω των διαφημιστικών πακέτων και πόσα έσοδα έχει από την εκμετάλλευση περιουσιακών της στοιχείων; Πόσα είναι τα έσοδά της από την καταβολή του τέλους υπέρ της ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ;

Ποια είναι αναλυτικά τα έσοδα της εταιρείας για τα τρία τελευταία έτη και πως κατανέμονται αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...