Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ μετά την επίθεση Κασιδιάρη: "Δεν δικαιολογείται αποκλεισμός από την συζήτηση οιουδήποτε κόμματος"!

"Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων".
Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ωστόσο, επικαλούμενο τους νόμους του Συντάγματος αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως τα κανάλια δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα κόμμα από τις εκπομπές τους και μεταφέρει την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012. Παρέστησαν ο Πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, η Αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου και τα μέλη Κωνσταντίνος Τσουράκης, Κωνσταντίνος Αποστολάς και Γεώργιος Στεφανάκης. Απόντες τα μέλη Εύη Δεμίρη και Ιωάννης Παπακώστας.

Διαπιστώνεται απαρτία και αρχίζει η συνεδρίαση. Απουσιάζουν τα μέλη Εύη Δεμίρη και Ιωάννης Παπακώστας.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι κατά την πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και του Σύριζα και ότι έκτοτε τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ενημέρωσαν το ΕΣΡ ότι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης όταν σε αυτές συμμετέχει εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Αναγνώστηκε το με αρ. πρ. 5932/ 7.6.2012 έγγραφο του ειδικού επιστήμονα Αλέξανδρου Οικονόμου.

Η Ολομέλεια μετά από συζήτηση κατέληξε στα εξής:

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι βιαιοπραγίες και προσβολές της προσωπικότητας σε βάρος πολιτικών προσώπων αναιρούν την αρχή του δημοκρατικού διαλόγου, πολύ περισσότερο όταν πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια εκπομπών από τα ΜΜΕ και δημιουργούν κλίμα που δυσχεραίνει την νηφάλια και δημοκρατική πορεία προς τις εκλογές.

Κατά το άρθρο 3 της υπ’ αρ. 11895/2012 αποφάσεως των Υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, η ΕΡΤ και οι ενημερωτικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής οργανώσουν τρείς τουλάχιστον αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 μετά την ανακήρυξή των από τον Άρειο Πάγο. Δεν επιβάλλεται η οργάνωση των συζητήσεων με ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων. Επομένως οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να οργανώσουν συζητήσεις με επιμέρους ομάδες των πολιτικών
κομμάτων ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα. Από καμιά διάταξη του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλεισμός από την συζήτηση οιουδήποτε κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Η υποχρέωση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών εκπληρώνεται διά της οργανώσεως των συζητήσεων και της κλήσεως των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως ανταποκρίσεως ή μη αυτών. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων.

Στο σημείο αυτό λήγει η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΑΖΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...