Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Tι γράφει σήμερα ο Γερμανός δημοσιογράφος που έδιωξε ο Τσιπρας

«Τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με την« Καθημερινή », είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην κ. Μέρκελ. Τι ακριβώς θέλατε να πείτε? » 

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε την ερώτηση του Μίκαελ Μάρτινς και εκεί τελείωσε και η συνέντευξη του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ αν έχω πει ποτέ μου κάτι τέτοιο» απάντησε. Μετά, πάντα κατά τον Γερμανό δημοσιογράφο, του είπε ότι ουδέποτε ανέφερε πώς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Α. Μέρκελ. Η συνέντευξη δεν μπορούσε πλέον να συνεχιστεί.

Πρόκειται για την εκδοχή του Γερμανού δημοσιογράφου που δημοσιεύεται σήμερα στη FAZ .  Ο δημοσιογράφος παραθέτει τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιουλίου. Η συζήτηση ξεκινάει ομαλά, περνάει από τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ (ημί-φασίστες για τον δημοσιογράφο, λαϊκή δεξιά για τον Α. Τσίπρα). Ακολουθεί ερώτηση για τη δημοσίευση στην Αυγή σκίτσων που συνδέουν τη Γερμανία με τους ναζί, με κατάληξη στα περί σημαίας.

Τίτλος του άρθρου είναι «Και αν δεν θέλεις να είσαι αδερφός μου ...»-γερμανική έκφραση για τη μισαλλοδοξία. Ουσιαστικά πρόκειται για μία συνέχεια του e-mail που έστειλε ο δημοσιογράφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι στέλεχος του κόμματος του τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει αν είχε έρθει σε επαφή με τον Αλ. Παπαχελά ή άλλους δημοσιογράφους της «Καθημερινής».

Στο ίδιο email ο κ. Μάρτινς επεσήμανε ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα στην παράδοση της σημαίας, έγιναν κατά την προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα. Οι ισχυρισμοί του κ. Μάρτενς-όπως είχαν συμπεριληφθεί στο ταχυδρομείο του-δεν έχουν διαψευστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Στο επεισόδιο το οποίο εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον δημοσιογράφο Μίχαελ Μάρτενς και τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgeimeine Zeitung.

Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου ενόχλησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διέκοψε την εν εξελίξει συνέντευξη με τη γερμανική εφημερίδα. Το δημοσίευμα φέρει ως τίτλο τη γερμανική παροιμία: «Κι αν δεν θέλεις να είσαι αδερφός μου... (θα σου σπάσω το κεφάλι)», αποδίδοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν ανέχτηκε να δεχτεί ερωτήσεις που βασίζονταν σε προηγούμενες αναφορές της κομματικής εφημερίδας Αυγή.

Ο Μιχ.Μάρτενς αναφέρθηκε σε γελοιογραφίες της Αυγής οι οποίες παρουσίαζαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να μιλά με τον Αδόλφο Χίτλερ, για να λάβει την απάντηση από τον Αλ.Τσίπρα ότι η σάτιρα εκατέρωθεν χαρακτηρίζεται συχνά από λεπτή αίσθηση του χιούμορ, η οποία όμως συχνά αδικεί την πολιτικώς ορθή σκέψη, η οποία θα πρέπει να υπάρχει στις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Γερμανίας.

«Πιθανόν γνωρίζει ακριβώς ότι ο ισχυρισμός πως η εφημερίδα του κόμματός του δεν χρησιμοποιεί απερίγραπτες συγκρίσεις με τους Ναζί είναι λάθος. Ακόμη και μια βιαστική ανάγνωση της "Αυγής" το αποδεικνύει. Όχι μόνο γελοιογραφίες, όπως το τηλεφώνημα μεταξύ Μέρκελ-Χίτλερ, το αποδεικνύουν», σημειώνει ο δημοσιογράφος, ο οποίος συμπληρώνει ότι σε ανάλογες δηλώσεις έχει προβεί και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος: «ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας και ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος συνεργάζονται - ζουν σε παρόμοιους κόσμους».

Χαρακτηρίζει δε ημιφασιστικό κόμμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για να λάβει την εξής απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Και πάλι, δεν είστε καλά πληροφορημένος. Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε ημιφασιστικό ένα κόμμα το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή και έχει μια διαφοροποιημένη δημοκρατική παρουσία στην πολιτική ζωή. Ακόμη και αν διαφωνούμε μαζί τους σε μια σειρά από θέματα, δεν επιτρέπεται κανείς να χαρακτηρίζει ημι-φασιστικό ένα κόμμα, το οποίο εκφράζει μια πολιτικά σωστή θέση για την κυρία Μέρκελ. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αλλάξετε την διατύπωση της ερώτησής σας».

Το ποτήρι ξεχείλισε στη συζήτηση των δύο ανδρών όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος επισήμανε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος, τον Ιούνιο του 2012, είπε πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άγκελα Μέρκελ. «Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο», απάντησε ο Αλ.Τσίπρας, ο οποίος ερμήνευσε ως κακοήθεις τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου και με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε τη συζήτηση.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Αυγή έχει αναφέρει για το περιστατικό: «Η FAZ είναι μία από τις πιο μεγάλες και έγκριτες γερμανικές εφημερίδες και είναι λογικό να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να τις καλύπτει. Πλην όμως, ο ανταποκριτής της για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Μ. Μάρτινς, έχει μάλλον επηρεαστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο κυκλοφορούν στα κυβερνητικά γραφεία οι συμπατριώτες του πολιτικοί και τα στελέχη της τρόικας, και νόμιζε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεκτή και από τους υπόλοιπους. Έτσι θεώρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικώς διαθέσιμος ακόμη και για παραπολιτικού τύπου συνεντεύξεις με ερωτήσεις επιπέδου μονταζιέρας. Δεν ξέρουμε από πού συνέλεξε τα στοιχεία για τη συνέντευξή του ο συνάδελφος, αλλά αν κρίνουμε από το ύφος, την αποσπασματικότητα και τις ανακρίβειες, μάλλον κατέβηκε μέχρι την παραλία να εισπνεύσει καθαρό φαληρικό αεράκι και να εμπνευστεί. Εκτός, αν αντί για τη FAZ εκπροσωπεί την Bild και δεν το είχαμε καταλάβει...».

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της FAZ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...