Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για λογοκρισία στα ΜΜΕ

Ο επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξαπέλυσε σήμερα επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι ωθεί τα μέσα ενημέρωσης σε αυτολογοκρισία, μετά την ανακοίνωση δημοσιογραφικής ένωσης ότι απολύθηκαν δεκάδες συντάκτες εξαιτίας του τρόπου που κάλυψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS) ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι είτε απολύθηκαν, ή εξαναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν τις προηγούμενες έξι εβδομάδες, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

«Γιατί αφήνετε τους δημοσιογράφους να απολύονται; Γιατί τους εξαναγκάζετε να φύγουν; Επειδή γράφουν για θέματα μη αρεστά στα αφεντικά σας;», αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κόμματος CHP.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε μία νέα περίοδο όπου τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση και την αστυνομία και τα αφεντικά των οποίων λαμβάνουν διαταγές από τις πολιτικές αρχές. Μία περίοδο όπου τα θέματα που εγκρίνονται από τις πολιτικές αρχές δημοσιεύονται κι εκείνα που δεν εγκρίνονται κόβονται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κιλιτσντάρογλου διατύπωσε αυτές τις θέσεις κατά την παρουσίαση στον Τύπο, στην Άγκυρα, της έρευνας του κόμματός του για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, βάσει της οποίας ο τρέχον αριθμός τους ανέρχεται σε 64.

Η κυβέρνηση Ερντογάν διατείνεται πως οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται με σοβαρά εγκλήματα, όπως συμμετοχή σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη δημοσιογραφία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους τον περασμένο μήνα «αλήτες» που υποκινούνται από «τρομοκράτες» και κατέστησε υπευθύνους για την προτροπή των ταραχών τα ντόπια και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τα κύρια μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται από δύο πανίσχυρους εκδοτικούς ομίλους που διατηρούν δεσμούς με τον Ερντογάν, αυτολογοκρίθηκαν όσον αφορά την κάλυψη των διαδηλώσεων, μεταδίδοντας μόνον την άποψη του πρωθυπουργού για τα γεγονότα, αναγκάζοντας μεγάλη μερίδα Τούρκων να στραφούν προς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για αντικειμενική πληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...