Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετά τον Παναγόπουλο έφυγε και ο Κυριακόπουλος - Τι λέει

Με μια επιστολή που αφήνει σαφείς αιχμές για την ιδιοκτησία και τη διοίκηση της Ελευθεροτυπίας, αποχωρεί ένα ακόμη στέλεχος της εφημερίδας.

Ο Κώστας Κυριακόπουλος, συντάκτης της Ελευθεροτυπίας τα τελευταία 24 χρόνια και αρχισυντάκτης του enet.gr από τον περασμένο Ιανουάριο (επί διαχείρισης Τρίτης Όψης), απολύθηκε τις προηγούμενες μέρες. Η απομάκρυνσή του ήρθε αμέσως μετά από αυτή του διευθυντή της έντυπης Ελευθεροτυπίας, Βαγγέλη Παναγόπουλου, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Κυριακόπουλος, στην επιστολή που έστειλε μετά την απόλυσή του, στους συνανδέλφους του στην Ε, υπήρξαν “παλινωδίες μεταξύ νέας Διεύθυνσης και Ιδιοκτησίας” για το ποιός από όλους αποφάσισε την απόλυσή του. Κάνει, όμως, και υπαινιγμούς για ανάγκη υπεράσπισης του τίτλου της εφημερίδας, αναφερόμενος σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο χρειάστηκε να γίνει το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
όπως ενδεχομένως να έχετε πληροφορηθεί, την περασμένη Κυριακή μού ζητήθηκε να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση της νέας διεύθυνσης της “Ε”. Το σκεπτικό ήταν ότι αφού άλλαξε ο διευθυντής της έντυπης Ελευθεροτυπίας, ομοίως έπρεπε να αλλάξει και ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής έκδοσης, καθώς αυτή αποτελεί δυνάμει μια διαφορετική επιχειρηματική πλατφόρμα. Χωρίς καμία σαφή αιτιολόγηση, χωρίς καμία εξήγηση, χωρίς καμία αναφορά στο τι δεν πήγε καλά στο www.enet.gr, το οποίο, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών από την επαναλειτουργία του, είχε επανακτήσει περίπου το 80% της επισκεψιμότητας που είχε όταν έκλεισε η «Ε» το 2011 και ενώ ήδη βρισκόταν στο Διαδίκτυο περισσότερα από 15 χρόνια.
Τα ποιοτικά άλματα που έκανε το enet.gr -με δεδομένα τα ισχνά οικονομικά του που φρέναραν κάθε προσδοκία ανάπτυξης- είναι αναγνωρίσιμα όχι μόνο εντός της “Ε”. Με την πολύτιμη και υποδειγματική συνεργασία εξειδικευμένων συναδέλφων επαναπροσδιορίζαμε συνεχώς το σχεδιασμό και τη λειτουργία του newsroom σε επίπεδα υψηλών προδιαγραφών, όσο αυτό ήταν δυνατόν. Όλα αυτά έγιναν χάρη, κυρίως, στη γνώση των στελεχών του enet.gr σε ό,τι αφορά στις πλατφόρμες της online δημοσιογραφίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Κυρίως, όμως, χάρη στην επιμονή της δημοσιογραφικής ομάδας να διαχειρίζεται online αποκλειστικά και μόνο δημοσιογραφικό περιεχόμενο, τηρώντας τους βασικούς κανόνες της ποιοτικής δημοσιογραφίας.
Το ίδιο διάστημα, βέβαια, δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκαν δυναμικές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του τίτλου, είτε λόγω επικοινωνιακών αστοχιών είτε λόγω αχρείαστων αντιπαραθέσεων μέσω των επισήμων social media του enet.gr. οι οποίες κινήθηκαν από ανθρώπους που ελάχιστη σχέση έχουν με τα ΜΜΕ, πόσω μάλλον με την online δημοσιογραφία, κάτι που και οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί.
Μετά από 24 χρόνια συνεχούς πορείας μου στην «Ε», ζητήθηκε η παραίτησή μου από τη θέση του αρχισυντάκτη του enet.gr, θέση την οποία είχα από τον περασμένο Ιανουάριο. Αντιπρόταση για τη συνέχιση της συνεργασίας μου έγινε μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας συναδέλφων τους οποίους ευχαριστώ ειλικρινά. Οι όροι που μου τέθηκαν, όμως, εκτιμώ ότι θίγουν την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία όλων αυτών των ετών. Το ίδιο με προσβάλλουν και οι παλινωδίες μεταξύ νέας Διεύθυνσης και Ιδιοκτησίας για το ποιος από όλους αποφάσισε την απόλυσή μου. («Αν δεν παραιτηθείς, θα απολυθείς», ήταν η φράση διοικητικού στελέχους).
Αγνοώ το τι πραγματικά έχει συμβεί, τι επιδιώκεται και με ποιες μεθοδεύσεις. Είμαι, όμως, αναγκασμένος να υπερασπιστώ την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και να αποχωρήσω με τον ίδιο τρόπο που πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια. Με το κεφάλι ψηλά.
Ήταν χαρά, πολύτιμη εμπειρία και ιδιαίτερη τιμή για μένα που πέρασα 24 χρόνια με όλους τους συναδέλφους. Να είστε όλοι καλά και καλή τύχη. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με πολλούς από εσάς έχουμε πολλά ακόμα να πούμε και να κάνουμε…
Σας χαιρετώ όλους.
Κώστας Κυριακόπουλος
26 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...