Ποιος ο λόγος να αγοράσει κάποιος μια εφημερίδα αυτή την εποχή; Την εφημερίδα ως οργανισμό εννοώ, όχι το φύλλο απ' τα περίπτερα. Ποιος ο λόγος λοιπόν να επενδύσει τα ωραία του λεφτά, όταν όλοι οι σοφοί και οι γκουρού των media επιμένουν ότι οι εφημερίδες πεθαίνουν; Κι αν δεν πεθαίνουν τώρα αμέσως, θα πεθάνουν εντός ολίγου, πάντα σύμφωνα με τους Αϊνστάιν του Διαδικτύου.
Ο Τζον Χένρι πάντως, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος (και γνωστός στη γηραιά ήπειρο ως ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ), αποφάσισε να αφαιρέσει από το πορτοφόλι του 70 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την εφημερίδα Boston Globe. Και σε αντίθεση με τον Τζεφ Μπέζος, που ψώνισε την Washington Post αλλά δεν έχει πει σχεδόν τίποτε για το μέλλον της, άνοιξε το στόμα του κι εξηγήθηκε.
Το πρώτο πράγμα που διευκρίνισε ήταν πως δεν αφίχθη στην «Boston Globe» ως ιδιοκτήτης, αλλά ως οργανωτής. Κι αυτό διότι οι μεγάλοι οργανισμοί δεν απαιτούν ιδιοκτήτες, απαιτούν οργανωτές, υπεύθυνους πρώτα και πάντα απέναντι στους πολίτες και όχι στους μετόχους. Και μιας και μίλησε για μετόχους, έσπευσε να προσθέσει ότι προτεραιότητα μιας εφημερίδας πρέπει να είναι οι αναγνώστες της και οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία εκδίδεται και κυκλοφορεί και όχι κάποιοι τύποι στην άλλη άκρη του κόσμου. Γι' αυτό και είναι τόσο καλό για την «Boston Globe» να την ελέγχει ένας Βοστονέζος, ένας άνθρωπος παθιασμένος με την αποστολή της.
Η οποία αποστολή αφορά (τι άλλο;) την ειδησεογραφία και μόνο αυτή. «Η αποστολή της "Boston Globe"», λέει ο Τζον Χένρι, «είναι να διασφαλίζει πως οι αναγνώστες της τροφοδοτούνται με ειδησεογραφία που μπορούν να εμπιστευθούν. Με ρεπορτάζ που μπορούν να τα πιστέψουν. Κι έτσι δεν θα είναι υπόλογοι απέναντι στο κοινό μας μόνο οι πολιτικοί και οι οργανισμοί, θα είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Γιατί κάθε μέρα θα πρέπει να κερδίζουμε τους αναγνώστες, θα πρέπει οι αναγνώστες να επαφίονται στην "Boston Globe" για την πληροφόρησή τους».
Το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως είναι το οικονομικό. Πράγμα που κατέχει πολύ καλά ο Τζον Χένρι ως δεινός παίκτης της χρηματαγοράς. Δεν παριστάνει πάντως τον Μεσσία. «Ενα πράγμα έμαθα στις μπίζνες», υποστηρίζει, «ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να προφήτευσε το μέλλον και να μην αποδείχθηκε ψεύτης. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις προβλέψεις.
Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η τηλεόραση δεν σκότωσε τον κινηματογράφο και το θέατρο, παρά τις περί του αντιθέτου προφητείες. Και η δωρεάν πληροφόρηση δεν θα σκοτώσει τις εφημερίδες, αρκεί οι εφημερίδες να ξαναγίνουν πολύτιμες για τους αναγνώστες τους.
Για να τα καταφέρουμε, πρέπει τόσο στο χαρτί όσο και στις ηλεκτρονικές μας εκδόσεις να στηριχτούμε στις συνδρομές. Κι αυτό που μπορώ να σημειώσω τώρα είναι ότι η "Boston Globe", τόσο στο χαρτί όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση, έχει πλέον περισσότερους αναγνώστες από ποτέ στην ιστορία της!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά