Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΠΓΔΜ: Παρέμβαση του ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα

FreedomImage by deeleea via FlickrΜε νέα επιστολή στην οποία εκφράζει την ανησυχία του ΟΑΣΕ για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ, που αυτήν τη φορά απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, παρενέβη η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ αρμόδια για ζητήματα ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Ντ. Μιγιάτοβιτς, η οποία έχει επανειλημμένα παρέμβει εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση των ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ (με δηλώσεις αλλά και επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ), στην επιστολή της προς τον νέο υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για «περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», καθώς και για «καταστολή των επικριτικών φωνών στη χώρα».

«Αυτή είναι, δυστυχώς, η τέταρτη φορά τους δύο τελευταίους μήνες που εγείρω διάφορα ζητήματα τα οποία συνδέονται με τον συνεχιζόμενο περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Κυβέρνηση να αναστρέψει την κατάσταση και να δείξει σεβασμό στις δεσμεύσεις της προς τον ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, η κατάσταση φαίνεται πως χειροτερεύει», αναφέρει στην επιστολή της η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Η κ. Μιγιάτοβιτς αναφέρεται ιδιαίτερα στις δύο πιο πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ: τις αλλαγές στην κρατική ραδιοτηλεόραση (MTV - ανακοινώθηκε πρόσφατα η αντικατάσταση όλων των μελών του ΔΣ, η οποία αμφισβητείται ωστόσο ως προς τη νομιμότητά της) και την απόλυση της Τάμαρα Τσαουσίντις, πρόεδρου του Συνδικάτου Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, από τον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Alsat-M», χωρίς καμία προειδοποίηση.

«Τα δύο νέα αυτά περιστατικά αποτελούν συνέχεια ανησυχητικών περιστατικών της τελευταίας περιόδου: της απόφασης να αφαιρεθεί η συχνότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό «Α1», της αναστολής της έκδοσης των εφημερίδων «Βρέμε» (Vreme), «Σπιτς» (Spic) και «Κόχα ε Ρε» (Koha e Re) και των τροπολογιών του Νόμου που ορίζει τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης », αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...