Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Το σκεπτικό για την «Απογευματινή»

Δόλο από την πλευρά της ιδιοκτησίας της εφημερίδας «Απογευματινή», προκειμένου να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση, «είδε» το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, το οποίο πριν από λίγες μέρες απέρριψε την αίτηση πτώχευσης της εκδοτικής εταιρείας (σ.σ. εκπροσωπείται από το διευθύνοντα σύμβουλο Κων. Σαραντόπουλο).

Στο σκεπτικό τής υπ' αριθμόν 810/2011 δικαστικής απόφασης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η άρνηση της εταιρείας να καταβάλει το χρέος της προς τους περίπου 100 εργαζομένους οφείλεται «σε δόλια αποφυγή εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών τους, προκειμένου να τους οδηγήσει σε αποχώρηση από την εργασία τους με ταυτόχρονη παραίτησή τους από τα νόμιμα δικαιώματά τους».

Σε ένα κείμενο είκοσι τεσσάρων σελίδων γίνεται λόγος για την «εντελώς αιφνιδιαστική αναστολή της κυκλοφορίας» της εφημερίδας «Απογευματινή» στις 26 Οκτωβρίου του 2010, για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 περί ρύθμισης χρεών, αίτηση η οποία αποσύρθηκε την ημέρα της συζήτησής της, αλλά και το ότι στη συνέχεια κατατέθηκε αίτημα για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς πτώχευσης.

Τα στοιχεία

Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση εγγράφως ή από την εξέταση μαρτύρων και τα οποία έλαβε υπόψη του το δικαστήριο, χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

* Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, το 2009 ο τζίρος της εταιρείας «Εκδόσεις Απογευματινή α.ε.» έφτασε στο ποσό των 12.563.627 ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες στα 554.858 ευρώ. Ενα χρόνο νωρίτερα, το 2008, είχε τζίρο 11.419.469 ευρώ και καθαρές ζημίες 1.098.528 ευρώ.

* Η εταιρεία εξακολουθεί να καταβάλλει πάσης φύσεως πληρωμές, ενώ εξυπηρετεί και όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις, που αφορούν εξόφληση δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «έχει λάβει από την τράπεζα Marfin Egnatia Bank ομολογιακό δάνειο, ύψους 2.500.000 ευρώ, η εξόφληση του οποίου είχε συμφωνηθεί να γίνει διά μίας καταβολής στις 23/10/2013. Ομως η εταιρεία στις 29/10/2010 εξόφλησε πρόωρα όλο το κεφάλαιο, που ανερχόταν στα 2.477.651,11 ευρώ, με κατάπτωση προσωπικής εγγύησης του προέδρου Κων. Σαραντόπουλου, στοιχείο όμως που δεν αναιρεί το γεγονός της εξόφλησης».

* Η εταιρεία οφείλει το σχετικά χαμηλό ποσό των 9.861,39 ευρώ προς τη ΔΕΗ, για το οποίο έχει προβεί σε ρύθμιση χρεών. Στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι αυτή «η άρνηση καταβολής δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στο δικαστήριο ως προς την πραγματική αδυναμία καταβολής του ποσού ή την τεχνηέντως αποφυγή πληρωμής προς πρόκληση εντυπώσεων».
ΑΝΤ. ΞΥΝΟΥ/enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...