Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Η βεντέτα του μεγιστάνα του Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό κορυφώνεται

Με απόφαση δικαστηρίου θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα η μεγάλη κόντρα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον μεγιστάνα του Τύπου Αϊντίν Ντογάν. Θα πληρώσει τελικά ο τελευταίος το υπέρογκο πρόστιμο των 3,7 δισ. τουρκικών λιρών που του επιβλήθηκε πέρσι ή θα κερδίσει την υπόθεση;
«O Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να οικοδομήσει μια σιωπηλή και υποτακτική Τουρκία πνίγοντας κάθε αντιπολιτευτική φωνή», δήλωνε ο Αϊντίν Ντογάν για τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο μάλιστα παρομοίασε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που χαρακτηρίζουν αυταρχικό τον τούρκο πρωθυπουργό. Είναι γνωστός άλλωστε για τις μηνύσεις δημοσιογράφων που αρθρογράφησαν εναντίον του καθώς και γελοιογράφων. Ο Ταγίπ Ερντογάν συχνά επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που καλύπτουν τα γεγονότα. Μέχρι και «πράκτορες των Ισραηλινών» αποκάλεσε δημοσιογράφους κατά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ έπειτα από την επίθεση των Ισραηλινών εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οταν κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός επέπληξε ελληνα δημοσιογράφο λέγοντάς του ότι μιλάει σαν να είναι τεχνικός σε αεροπορική βάση, ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σχολίασε ότι «τώρα είδαν και οι ελληνες συνάδελφοι τι περνά ο Τύπος στην Τουρκία».

Στην Κομισιόν. Η σύγκρουση του Ερντογάν με τον Αϊντίν Ντογάν προσέλαβε τέτοιες διαστάσεις που έφτασε μέχρι και την Ευρώπη. «Οταν οι κυρώσεις είναι τέτοιου μεγέθους που να απειλείται η ίδια η ύπαρξη ολόκληρου ομίλου του Τύπου, τότε διακυβεύεται η ελευθερία του τύπου», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η αλήθεια είναι πως ούτε και ο Αϊντίν Ντογάν έχει καθαρή τη φωλιά του», μου έλεγε μια συνάδελφος η οποία θέλει να τηρήσει την ανωνυμία της: «Γνωρίζω πολύ καλά το ποιόν του και δεν είμαι αυτή που θα στηρίξω τα συμφέροντά του». Το όνομά του είχε συνδεθεί πολλές φορές με τη διαφθορά. Ζητούσε ευνοϊκή μεταχείριση από την εκάστοτε κυβέρνηση επικαλούμενος την ισχύ του.

Το όνομά του συνδέθηκε ακόμη και με τον στρατό. Το περιοδικό «Νοκτά» σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το 2007 τον κατονόμαζε ως έμμεσο συνεργάτη των στρατηγών που σχεδίαζαν το 2004 πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης. Σε συναντήσεις του με στρατηγούς δρομολογούσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Γι΄ αυτό και ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Αϊντίν Ντογάν «Αλ Καπόνε».

Το σκάνδαλο Ντενίς Φενερί. Η κόντρα με τον Αϊντίν Ντογάν ανάγεται στην εποχή που ανέλαβε την εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν και κορυφώθηκε το 2008 με το σκάνδαλο Ντενίς Φενερί στο οποίο εμπλέκονταν άνθρωποι του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Ο όμιλος Ντογάν αποκάλυπτε συνεχώς νέα στοιχεία εναντίον της κυβέρνησης προκαλώντας την έκρηξη του Ερντογάν. «Για να μας εκδικηθεί για τις χάρες που δεν του κάναμε, μάς εκδικείται», δήλωνε καλώντας παράλληλα τον λαό να μην αγοράζει εφημερίδες του ομίλου Ντογάν επειδή «είναι γεμάτες ψέματα».

Το πρώτο πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων με τη δικαιολογία της φοροδιαφυγής επιβλήθηκε στον όμιλο τον Σεπτέμβριο του 2008. Το δεύτερο στα μέσα του 2009 έφτασε το υπέρογκο ποσό των 3,7 δισ. τουρκικών λιρών, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου. Ο Αϊντίν Ντογάν χαρακτήρισε την επιβολή προστίμων ως επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και μίλησε για πολιτικά κίνητρα, κάτι το οποίο αρνείται η κυβέρνηση. Πάντως οι τελευταίες φήμες λένε ότι ο όμιλος Ντογάν έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στον Ταγίπ Ερντογάν, γι΄ αυτό και ο Αϊντίν Ντογάν αποχώρησε από τον όμιλο παραχωρώντας τη θέση του στη μεγαλύτερη κόρη του. Αποχώρησε ακόμη και ο Ερτουγρούλ Οζκιόκ, επί 20 χρόνια γενικός διευθυντής της «Χουριέτ». Και επιπλέον, ο Εγιούπ Τζαν, πρώην διευθυντής της φιλοκυβερνητικής «Ζαμάν», είναι εδώ και μερικές μέρες το νέο όνομα στη διεύθυνση της «Ραντικάλ».

Το 50% των τουρκικών ΜΜΕ ανήκει στον Ντογάν

O όμιλος Ντογάν ελέγχει άνω του 50% του έντυπου, ηλεκτρονικού και τηλεοπτικού Τύπου. Στον όμιλο ανήκουν οι εφημερίδες «Χουριέτ», «Μιλλιέτ», «Ραντικάλ», «Πόστα», «Φανατίκ», «Χουριέτ Ντέιλι Νιους», τα τηλεοπτικά κανάλια CΝΝ Τurk, Κanal D, ραδιοσταθμοί και ιστοσελίδες. Από την ηγεσία του ομίλου ο Αϊντίν Ντογάν αποχώρησε πέρσι αφήνοντας τη θέση του στη μεγαλύτερη κόρη του, κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και ερωτηματικά στην Τουρκία. Το ερώτημα που τέθηκε είναι αν καταρρέει η αυτοκρατορία Ντογάν, η οποία πάντως εκτείνεται και στον τομέα της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...