Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Διαβουλεύσεις για ισολογισμούς, συχνότητες, αγγελιόσημο

Παράταση έως τον Ιούλιο είναι πολύ πιθανό να δοθεί για το καθεστώς της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των Α.Ε. και ΕΠΕ στον οικονομικό, πολιτικό και τοπικό Τύπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και τα σενάρια που κυκλοφορούσαν την περασμένη εβδομάδα, έκαναν λόγο μέχρι και για παράταση έως το 2015, θεωρείται πολύ πιθανό να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής διάταξη για παράταση έως τον Ιούλιο του 2012 και στη συνέχεια άρση της υποχρεωτικότητας και μεταφορά των ισολογισμών στο ΓΕΜΗ (Γενικό Μητρώο) και στα sites των εταιρειών. Σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, τότε θα συνεχισθεί το καθεστώς της υποχρέωσης δημοσίευσης των απολογισμών και ισολογισμών στον οικονομικό Τύπο.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις, ενώ το τοπίο μύριζε μπαρούτι, καθώς δεν σημειώθηκε σύμπνοια ούτε μεταξύ κομμάτων, ούτε ανάμεσα στις διάφορες φυλές εκδοτών, που φαίνεται ότι ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες συμφερόντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να πάρει θέση στο ζήτημα των ισολογισμών, χαρακτηρίζοντας «τυποκτόνο» το νόμο του Μνημονίου. Ο ίδιος σημειώνει πως το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά και έχει δημιουργήσει, ήδη, αντιδράσεις από εκδότες.

Ειδικότερα, τονίζει τα εξής: «Ο νόμος αυτός είναι καθαρά σε βάρος του έντυπου Τύπου, που παλεύει, μέσα στην οικονομική λαίλαπα να επιβιώσει, ενώ, χιλιάδες εργαζόμενοι στις εφημερίδες δέχονται ακόμη ένα κτύπημα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη συνέχιση της εργασίας τους:

Αποδείξεις με αριθμούς

Η αιτιολογία ότι η δημοσίευση των ισολογισμών και των προσκλήσεων γενικών συνελεύσεων στις εφημερίδες είναι κοστοβόρος, διαψεύδεται από τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία: Χαρακτηριστικά, το κόστος για εταιρείες μικρού μεγέθους (28% επί του συνόλου των δημοσιεύσεων) ανέρχεται έως 500 ευρώ, για εταιρείες μεσαίου μεγέθους (45% του συνόλου) από 500 έως 1.000 ευρώ, κατ' έτος. Δεν πρόκειται για κόστος σημαντικό όπως και οι ίδιες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν».


Υπέρ της «δημοσίευσης» και οι επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, την ύπαρξη ενός μικρού χρονικού διαστήματος προσαρμογής, στο πλαίσιο της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση και προβλέπει την κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων στον Τύπο, θεωρεί αναγκαία ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο πρόεδρός του, Παναγής Καρέλλας σημειώνει: «Βιώνουμε μια περίοδο όπου και το τελευταίο ευρώ είναι πολύτιμο και παράλληλα οι επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες στην αδυναμία της κρατικής μηχανής να εκσυγχρονιστεί.

Αναλαμβάνω κάθε ευθύνη, στο μέτρο που με αφορά, ιδιαίτερα στην παρακολούθηση της υλοποίησης του ηλεκτρονικού πλαισίου αναφοράς και ζητώ τη μείωση κατά 50% του κόστους δημοσίευσης, τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στο ΦΕΚ, την κατάργηση της παράλληλης υποχρεωτικής δημοσίευσης στον τοπικό τύπο και τη δέσμευση όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση υλοποίηση των αυτονόητων».


Την αντίθεσή του στο μέτρο της άμεσης κατάργησης της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στον Τύπο, εξέφρασε ο  πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε υγιείς εκδοτικές επιχειρήσεις, που να μπορούν να επιτελούν ανέτως το έργο της ενημέρωσης και να μεταφέρουν στον ελληνικό λαό τα μηνύματα που αφορούν το μέλλον του».

Με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών, προέκρινε την καθιέρωση μίας πενταετούς τουλάχιστον μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή του.

Ο Γ.  Γραμματίδης υπενθύμισε ότι ο ΓΕΜΗ ακόμα υπολειτουργεί, ενώ οι σχετικές δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθυστερούν, πέραν του ότι οι πολίτες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτήν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο να επιβαρύνονται, με τέτοια άμεσης εφαρμογής μέτρα, ακόμα περισσότερο οι ήδη χειμαζόμενες εκδοτικές επιχειρήσεις σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και να οδηγούνται είτε σε απολύσεις προσωπικού είτε σε οριστικό κλείσιμο.

Στις επιστολές του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι «σήμερα, που υπάρχει αυξημένη ανάγκη επικοινωνίας τόσο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου σε σχέση με τη νέα πορεία του όσο και των επιχειρήσεων με τους πολίτες, ώστε να ξαναζωντανέψει η καίρια πληγείσα κατανάλωση, χρειαζόμαστε να υπάρχουν υγιείς εκδοτικές επιχειρήσεις, που να μπορούν να επιτελούν ανέτως το έργο της ενημέρωσης και να μεταφέρουν στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα μηνύματα που στην ουσία αφορούν το μέλλον του».

Μία ημέρα νωρίτερα, με κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι της ΚΕΕΕ του ΕΒΕΑ, της ΕΣΕΕ και του ΕΣΑ ζητούσαν να υπάρξει μεταβατική περίοδος για την κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στον Τύπο, με αφορμή τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση.

Μάλιστα, οι κ. Κασιμάτης, Μίχαλος, Κορκίδης και Καρέλλας συνέδεαν τη δημοσίευση των ισολογισμών με τη διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που παίζουν οι εφημερίδες στη σωστή ενημέρωση επί των οικονομικών εξελίξεων.

Οι ίδιοι σημείωναν πως για την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων απαιτείται διεξοδική μελέτη και προγραμματισμός, αλλά και κυρίως χρόνος προσαρμογής, προκειμένου να υπάρξουν τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα, χωρίς αρνητικές παρενέργειες. Προσέθεταν, βεβαίως, την ανάγκη εξασφάλισης μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις οι οποίες υπόκεινται στη σχετική υποχρέωση δημοσίευσης των στοιχείων τους.

«Ο στόχος αυτός», ανέφεραν, «μπορεί να επιτευχθεί μέσω εκλογίκευσης της διαδικασίας δημοσιοποίησης, μέσω της καθιέρωσης κριτηρίων ως προς τις εφημερίδες όπου γίνεται η δημοσίευση και μέσω της μείωσης των επάλληλων δημοσιεύσεων, οι οποίες σήμερα ισχύουν. Υπό τις συνθήκες της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των συναλλασσόμενων προς τις επιχειρήσεις πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί. Για το λόγο αυτό, η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων έχει περισσότερο παρά ποτέ σημασία".

Σενάριο – σοκ για τα media

     
Στο μεταξύ, σενάριο – κόλαφο για το μέλλον των ΜΜΕ φέρεται να επεξεργάζεται η Τρόικα, στο πλαίσιο προτάσεων για την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την αύξηση των εσόδων από αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει πρόταση στο τραπέζι για εκμίσθωση/δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και του δικαιώματος δημοσίευσης ισολογισμών. Πέρα από την εξασφάλιση εσόδων, μη δηλούμενος στόχος είναι ο περιορισμός της διαπλοκής, που καθιστά αναποτελεσματικές πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης.

Το αγγελιόσημο
Στο μέτωπο του αγγελιοσήμου – το οποίο δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα - οι εκδότες, στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης, συζήτησαν ήδη το θέμα της τυχόν κατάργησης ή μείωσης του και αποφάσισαν να συγκεντρώσουν στοιχεία, που αφορούν στο θέμα (καταγραφή συνολικού ποσού που εισρέει στα ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) και να επανέλθουν προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους. Μερίδα εκδοτών επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να υφαρπάξει το αγγελιόσημο ο κρατικός προϋπολογισμός. Το ερώτημα τέθηκε ευθέως, εξαιτίας των όσων προβλέπονται στο «Mνημόνιο 2» για τους «πόρους υπέρ τρίτων». Στη διάταξη δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για το αγγελιόσημο, αλλά γίνεται παραπομπή σε «πόρους» που είχαν δηλωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην Τρόικα τον Νοέμβριο του 2011. Το μνημόνιο ορίζει πως οι «πόροι υπέρ τρίτων» θα πρέπει να προσδιοριστούν, ποσά και δικαιούχοι, και να εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά, το κράτος θα κάνει την κατανομή του στους δικαιούχους.

 advertising.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...