Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πως όμαδες μπάσκετ εκβιάζουν την ΕΡΤ και την Πολιτεία

Του Σταμάτη Ζαχαρού

Η πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, είναι ορατή σε όλα τα ελληνικά media. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αντιλαμβάνονται ότι τα χρυσά κουτάλια ξέβαψαν και πορεύονται με ό,τι έχει ο καθένας. Άλλοι μείωσαν τις σελίδες, άλλοι προβάλλουν διαφημίσεις telemarketing και άλλοι έκοψαν τις παραγωγές και παίζουν επαναλήψεις. Οι μόνοι που δεν δείχνουν να το έχουν καταλάβει είναι όσοι έμαθαν να πορεύονται «δημοσία δαπάνη». Τελευταίο κρούσμα οι πρόεδροι των ΚΑΕ, των επαγγελματικών ομάδων μπάσκετ που αρνούνται να ξεκινήσουν το πρωτάθλημα, διότι δεν ικανοποιούνται με την προσφορά της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Στο παράλληλο κρατικοδίαιτο ελληνικό σύμπαν, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν ισχύει. Θεωρώντας δεδομένο ότι το κράτος έχει μια μηχανή που τυπώνει λεφτά, οι πρόεδροι εφαρμόζουν μόνο το ένα σκέλος. Αυτό της... «ζήτησης» (στην ουσία θέλουν να προσφέρουν το προϊόν τους σε ανελαστική τιμή). Σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται πλέον από έντονο ανταγωνισμό, κανείς άλλος παίκτης δεν ενδιαφέρθηκε για τα δικαιώματα της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Εννοείται ότι τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν περιθώρια για προσφορές τέτοιου είδους. Ακόμη και η συνδρομητική Nova που βασίζει τη λειτουργία της στο αποκλειστικό premium content δεν τολμά να παίξει στα ψηλά. Ούτε καν ο ΟΤΕ που καίγεται να αυξήσει τη συνδρομητική του βάση και δεν έχει εναλλακτικές για αγορά περιεχομένου που θα τον κάνει ανταγωνιστικό δεν μπήκε στον πειρασμό να κοντράρει την προσφορά της ΕΡΤ. Οι παράγοντες όμως του Ελληνικού μπάσκετ (πλην Ολυμπιακού, Καβάλας και Παναθηναϊκού) δεν ικανοποιήθηκαν με την πρόταση και αποφάσισαν την αναβολή επ’ αόριστον.

Γνωρίζοντας την κατάσταση στα ελληνικά media, δεν έχουν ελπίδα να εμφανιστεί κάποιος από μηχανής Θεός και να δώσει όσα χρήματα τους λείπουν. Η πίεση που ασκούν λοιπόν έχει ως μόνο στόχο την κρατική τηλεόραση. Τι θα κάνουν μέχρι την αναβολή; Θα πιέσουν θεούς, δαίμονες και κυρίως φίλα προσκείμενους πολιτικούς για να συνετιστεί η ΕΡΤ και να αυξήσει την προσφορά της.

Μια ΕΡΤ που ούτως η άλλως δεν είναι ικανή να επιβιώσει όπως οι ανταγωνιστές της. Δηλαδή με λεφτά από την ελεύθερη αγορά. Χρησιμοποιεί το ανταποδοτικό τέλος για αγορές προγραμμάτων. Ακόμη κι έτσι, η νέα διοίκηση θεωρεί ότι δεν βγαίνει για να δώσει τα λεφτά που ζητούν οι παράγοντες. Μπορεί να μην αποτελεί κεντρικό θέμα πολιτικής διαχείρισης, όμως η υπόθεση «τηλεοπτικά δικαιώματα μπάσκετ» είναι χαρακτηριστική για το πώς λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Από την έκβασή της θα καταλάβουμε πολλά για το αν κατάλαβε κανείς τι μας έφτασε ως εδώ ή απλώς επιχειρεί προσωρινά να κρύψει κάτω απ’ το χαλί τη διαπλοκή σε κάθε επίπεδο μέχρι να βρει τρόπο να συνεχίσει την πρότερη πορεία του...

 capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...