Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

El Pais: Η εφημερίδα που άλλαξε τον Ισπανία, αλλάζει για να σωθεί!

Η κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές της ισπανικής οικονομίας φαίνεται να δημιουργεί ασφυξία στα Ισπανικά ΜΜΕ που βλέπουν τα έσοδα τους να συρρικνώνονται πλέον δραματικά.

Logo of the spanish news agency PRISA, since 2010.
 (Photo credit: Wikipedia)
Ο «μεγάλος ασθενής» είναι πλέον το συγκρότημα Prisa, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος σε επιρροή εκδοτικός οργανισμός της χώρας που έχει στον έλεγχο του από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα έως εφημερίδες και περιοδικά. Ακόμα και η εμβληματική εφημερίδα El Pais που εκδόθηκε το 1975, αμέσως μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, ενσαρκώνοντας το πέρασμα της Ισπανίας στην Δημοκρατία και την νεωτερικότητα, αντιμετωπίζει πλέον σχεδόν αξεπέραστα προβλήματα εξαναγκάζοντας την διοίκηση του ομίλου να πάρει επώδυνα μέτρα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι απολύσεις 149 δημοσιογράφων που αντιστοιχών στο 1/3 του συντακτικού δυναμικού της εφημερίδας.

Η El Pais αποτελεί ένα θεσμό για την ισπανική κοινωνία επηρεάζοντας όσο κανένα άλλο μέσο τον δημόσο βίο της χώρας. Το συγκρότημα της Prisa άλλωστε οικοδομήθηκε χάριν της επιρροής αλλά και της κερδοφορίας της εφημερίδα αυτής που κυριαρχεί στην Ισπανία τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η κρίση ωστόσο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα Ισπανικά ΜΜΕ απειλώντας ακόμα και την βιωσιμότητα εφημερίδων με ισχυρή παρουσία και επιρροή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη των τριών μεγαλύτερων εφημερίδων της Ισπανίας (El Pais, ABC και El Mundo) από 232 εκ, ευρώ το 2007 περιορίστηκαν στα 58 εκ. ευρώ το 2011, ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα διαφημιστικά έσοδα των τριών αυτών εφημερίδων μειώθηκαν την τελευταία πενταετία κατά τουλάχιστον 60%.

Η διοήκηση της El Pais εκτός από τις απολύσεις ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα περικοπών στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναστολή πολλών ειδικών εκδόσεων της εφημερίδας. Ταυτόχρονα η διοίκηση ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στο διαδίκτυο, αφού εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί επιπλέον η έντυπη έκδοση, μειώνοντας περαιτέρω τα έσοδα από τις συμβατικές δραστηριότητες.

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...