Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Εναντίον σκηνοθετών και ηθοποιών και υπέρ του ΕΣΡ , ο 902 TV!


Μεγάλη έκπληξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην εκδίκαση της υπόθεσης άρνησης του ΕΣΡ να επιβάλει κυρώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς επειδή δεν καταβάλουν το 1,5%από το τζίρο τους στον ελληνικό κινηματογράφο. Παρέμβαση υπέρ της θέσης του ΕΣΡ άσκησαν  οι εκπρόσωποι του 902 TV, οι οποίοι και υποστήριξαν πως δεν υπάρχουν τα χρήματα που προβλέπονταν  από το νόμο  και πως η νομοθεσία αυτή τροποποιήθηκε.

Η παρουσία αυτή γίνεται λίγες μέρες μετά την άνοδο του 902 TV στην πλατφόρμα της  Digea, και αφού το ΕΣΡ έκανε δεκτό το αίτημα του καναλιού για την επαναλειτουργία του σταθμού. Κι όπως είναι προφανές η ιστορία αυτή δεν αφορά τον 902 TV, αλλά τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ που ελέγχουν τη  Digea…

Την περασμένη Τρίτη, όπως αποκαλύπτει η στήλη,  εκδικάστηκε στο Σ.τ.Ε. αίτηση ακυρώσεως της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Μικρού Σωματείου για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους κατά της ρητής αρνήσεως του Ε.Σ.Ρ. να επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρείες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων τους υπέρ του κινηματογράφου, όπως προβλέπουν ο Ν. 1866/1989 και το Π.Δ. 285/1993 .

Η απόφαση του Σ.τ.Ε. αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το ζήτημα υπερβαίνει τα όρια του ελέγχου της νομιμότητας μιας πράξεως του Ε.Σ.Ρ., έχοντας ιδιαίτερα δικαιοπολιτικά χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν με ιδιαίτερη ένταση την δυνατότητα των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών. Η κριθείσα από το Σ.τ.Ε. υπόθεση αφορά τελικώς στο ζήτημα της υπονόμευσης και της καταστρατήγησης της βούλησης του κοινού νομοθέτη και των ορισμών του Συντάγματος στον ευαίσθητο χώρο των Μ.Μ.Ε., όπου υφίσταται όσμωση της οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας με την πολιτική εξουσία. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ακόμη και σήμερα, μετά τον Ν. 3905/2010, εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους να χρηματοδοτούν την εθνική κινηματογραφία.

typologies.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...